Dressyr
1 december 2017 15:14

Ichi bästa häst och Lina Dolk bäst i test

FramtidslöftenLövsta Future Challenge är landets mest åtråvärda serie, finalen i Friends är målet. Sandra Dahlin rider landets bästa unga Grand Prix-häst och Biggles 1015 har skrivit in Lina Dolk i historien som LFC-vinnare. En mycket händelserik final kommenterades av Cathrine Dufour och Patrik Kittel.

Ichi bästa häst och Lina Dolk bäst i test
Seger i LFC U25 dressage på Friends Arena 2017. Foto: Roland Thunholm

Lövsta Future Challenge är den serie som betytt absolut mest för den explosiva utveckling av antalet Grand Prix-ekipage i landet. Serien stimulerar de etablerade ryttarna att utbilda unga hästar och de unga ryttarna att satsa. Domaruppsättningen var fulltalig tills det var dags för Lövsta Future Challenge för unga ryttare. Till tjänst stod Gustav Svalling, Christof Umbach, Dietrich Plewa, Annette Fransén Iacobaeus och Susanne Baarup.

Till finalen hade Patrik Kittel värvat samma side-kick i Cathrine Dufour som tjänstgjorde med den äran igen.

Sammanfattning

Unga ryttare: Lina Dolk och Biggles 1015 gjorde en härlig ritt som gav seger på över 70 procent, Lina bland de yngsta och Biggles bland de äldsta är ett underbart ekipage tillsammans och fräschare hingst har sällan skådats.
– Jag har aldrig ridit Friends förut och detta har varit min dröm sedan jag var liten. Det gick jättebra idag, vad vi gör nästa år får vi se, vi behöver bara se vad Biggles vill göra nästa år, han älskar också Friends och känns väldigt fräsch men han bestämmer, sa Lina Dolk.

Biggles 1015
Biggles 1015 och Lina Dolk var en mycket populär vinnare. Foto: Roland Thunholm

Unga hästar: Efter en suverän säsong stod Sandra Dahlin och hypereleganta Ichi framme vid sina drömmars mål – seger i Lövsta Future Challenge. De gjorde en riktigt bra ritt och var bäst under säsongen och bäst när det gällde.
– Det var väldigt roligt att rida därinne och kanske att jag ”safeade” för mycket, mer än jag egentligen behöver. Jag tycker hon tog miljön verkligt bra. Vi ska försöka etablera oss lite mer och tävla utomlands nästa år, berättar Sandra Dahlin.

Ichi
En populär vinnare på väg mot seger i serie och final, Sandra Dahlin och Ichi. Foto: Roland Thunholm

Klassreferat, Unga ryttare
Mathilde Hannell   på sin EM-partner de två senaste åren Deela Mae(SWB f -99 e De Niro –Landino, uppf Sabine Steinkuhl, äg Hannell Dressage Stable AB) har haft ett bra år och en fin säsong. Här i Friends blev det en del små missar som kostade men de visar alltid upp en förredömligt harmonisk sida och form. Totalt 67,767 procent.
– Mathilde sitter så fint och rider så mjukt, härligt att se, sa Patrik Kittel.
– Vilken utveckling du haft det senaste året Mathilde, du gjorde ett riktigt bra jobb idag speciellt I passage, jättefint sa Cathrine Dufour.

Deela Mae
Deela Mae med Mathilde Hannell Foto: Roland Thunholm

Isabella Tovek med  Happiness 26(Hann f -05 e Hochadel- Walt Disney, uppf Oetjen, Heike, äg Susanne Tovek) tog sin finalplats efter hårfin strid om fjärde fianlbiljetten. Då var hon första utanför men när Emma Jönsson och Tango fick ge återbud blev det final ändå något Isabella gladde sig åt. Totalt 66,953 procent.
– De här unga ryttarna är verkligen skickliga och vet hur de ska plocka poäng. Idag blev hon lite djup emellanåt, sa Patrik.
– Du gjorde ett bra jobb men nu verkar Happiness vilja gå hem, sa Dufour apropå att Happiness fick syn på sig själv på skärmen.

Happiness
Happiness och Isabella Tovek Foto: Roland Thunholm

Lina Dolk med store hingsten Biggles 1015 (SWB f -98 e Briar- Krevad, uppf/äg Ingrid Lundberg Persson) visar upp sig i härlig form. De satte en så gott som felfri ritt med finfina procent på 70,047 procent.
– Detta var den hittills bästa U25-ritten hittills, härligt med en egen fanclub och Biggles ser fräschare ut än någonsin, suveränt, sa Kittel.
– Det är så fräckt hur du rider in och verkligen satsar i varje rörelse, nu har jag hittat dig på Instagram och ska stalka dig och Biggles där, sa Dufour.

Biggles 1015
Biggles 1015 och Lina Dolk. Foto: Roland Thunholm

Lina Jönsson och hennes syster Emma lyckades båda två ta finalbiljett men storasyster fick skadad häst så nu får Lina försvara familjeäran själv. Det hjälper hennes Quentin (DWB  f -01 e Quattro B- Michelangelo, uppf Elisabeth Vagner Dalby, äg BCap Dressage AB) till med. Den store valacken blir allt mer ett med Lina och de har ett spännande 2018 framför sig. Skritten är deras akilleshäl – ibland – idag gick det bra. Silhuetten är mestadels fin och bytesserierna fungerar som de ska, men Quentin är lite kort i formen stundtals. Totalt 68,837 procent.
– Vilket fint slut, travprogrammet var riktigt bra, han blir lite djup i galoppen, sa Kittel.
– Men så fint han sitter i sina piruetter, det där kommer att bli riktigt bra, sa Cathrine Dufour.

Quentin
Quentin och Lina Jönsson Foto: Roland Thunholm

Resultat unga ryttare

Klassreferat, Unga hästar
Märit Olofsson Nääs och Jessica Anderssons söta Strolchi (Old f -06 e Sancisco- Davignon II, uppf Gestüt Kempke Hof, äg Jessica Andersson) har laddat för sin första Friends-start med morötter och dunderhonung. Kanske bidrog det till lite rus för Märit tog lite fel väg, förargligt. Ritten och gulligaste Strolchi skötte sig  däremellan utmärkt, de såg ut att trivas i arenan. Totalt efter avdrag för felridning 64,791 procent .
– Han har så lätt att gå in i piaff och passage, inte de största gångarterna men så fint visad, sa Patrik Kittel.
– Han ser så säker ut runt banan och kommer garanterat att bli en verkligt säker och bra Grand Prix häst, sa Dufour.

Strolchi
Strolchi och Märit Olofsson Nääs Foto: Roland Thunholm

Jennifer Svensson rider sin godkände hingst Sibelius 1315 (SWB f -07 e Rosevelt- Prestige VDL, uppf Rigmor och Johnny Svensson, äg Jennifer Svensson) som har funnits i familjen sedan han föddes. Sibelius är yngst i familjen, mycket sent utbildad och har en härlig talang. Men idag var han inte med på noterna, det blev protest och tjurade, reste sig i en piaff och sedan i en till.  Till galoppen verkade Sibelius ha hittat tillbaka till sitt vanliga samarbetsvilliga jag men något störde uppenbart honom idag. Så synd på så rara ärtor. Jennifer valde att gå ut.
– Det började så bra, jag lider med Jennifer, när du har en sådan mardrömsritt, men Ni kommer igen, sa Patrik Kittel medkännande.
– Han såg så fin ut, men så här är det med begåvade hästar, det är bara att bita ihop och komma igen, sa Cathrine Dufour.

Sibelius
Jennifer Svensson och Sibelius 1315 Foto: Roland Thunholm

En av säsongens starkaste ekipage är Sandra Dahlin och vackra Ichi (SWB  f -06 e Bocelli-Donnerschlag, uppf Miota AB,äg  Birgitta Dahlin) ett sto som har fantastiska gångarter. Hon klarade Friends speciella miljö helt utan mankemang och satte alla svårigheter enkelt. De glänste i piaff och passage, hade fina bytesserier och ser ut att vara gjorda för piruetter, totalt 68,628 procent.
– Härlig rytm i piaff och passage, detta var den bästa hästen hittills, sa Patrik Kittel.
– Vilken härlig häst, den här kommer att bli något stort, så vacker, lite mer öppen i fronten men jag ser att hon är verkligt het och då är det inte så lätt men oj vilken framtid, sa Dufour.

Ichi
Ichi och Sandra Dahlin Arkivbild:: Roland Thunholm

Cecilia Kristoffersen och hennes egen Hampuz M.Ge (SWB f -06 e Sandreo- Don Schufro, uppf Maria Gerdin, äg Mosslunda Dressyrstall), hästen som är både Lille skutt och Stålmannen,var glada för finalplatsen. De hade en del spänningar längs vägen i travprogrammet och det blev inte så mycket av med piaff av det skälet. Galoppen gick bättre men Hampus irritation fortsatte och nej, det var inte deras dag idag. Totalt 58,86 procent.
– Cilla ler alltid trots att det inte är den bästa eller enklaste ritten. Idag var det alltför svårt men med mer styrka och träning blir det bra det här, sa Patrik Kittel.
– När han gick in i passage så var han riktigt bra, idag var han irriterad men jag tror vi ser honom här nästa år, en klar talang, sa Dufour.

Hampus Mge
Hampus M.Ge och Cilla Kristoffersen Foto: Roland Thunholm

Resultat unga hästar

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden