Sport
26 augusti 2014 18:02

Tyskland tar guld igen

Tyskland tar guld, Storbritannien silver och Holland brons i dressyrens lagklass på VM i Normandie. Sverige slutar på sjätte plats. Charlotte Dujardin och Valegro är individuellt bäst. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello fick över 76 procent preliminärt.

Tyskland tar guld igen
Ny individuell ledning för Valegro och Charlotte Dujrdin. Kim C Lundin kim@witnet.se

Ställningen i halvtid är den väntade med tyskt i toppen följt av Holland med Hans-Peter Minderhoud och Storbritannien med Carl Hester i fin form.

Klassen fortsätter med ytterrligare 51 ekipage idag tisdag och avslutas med lagmedaljutdelning.

Till dig som kommer in när klassen påbörjats. Texten uppdateras under dagen, de senaste uppdateringen läggs överst.

17:27
Äntligen var Tinne Vilhelmson Silfvén på banan och då kom solen fram efter lite skurar. Travprogrammet gick fint med lite sidotramp i piaffen, skritten är ett av Don Auriellos starka kort. Andra piaffen var svag men fick 7,1. Bytesserien i vartannat hade något fel och fick 5,8, aj aj. Ettorna gick bra och vänsterpiruetten fick 7,9. sista piaffen blev den bästa. Resultat 76,186 procent  och Sverige slutar som sexa.

17:00
Valegro och Charlotte Dujardin möttes av stormande applåder på arenan – från alla nationaliteter. Idag var Blueberry på trycket, Charlotte jobbade på att få håll på honom i första travdelen. Han ser dessutom lite smalare ut, mycket klädsamt. Piaffen satt som ett urverk, passage likadant. Få hästar går så vackra bytesserier som just Valegro och hans superpilot Charlotte. En bra bit iöver 84 proent innan piruetterna och de var inte dåliga alls för att ta till en brittisk underdrift. Ritten gav i stort sett gåshud rakt igenom, en härlig upplevelse från läktarhåll. En mer självklr ledare har sällan skådats. 85,214 procent och Storbritannien har justnu silver.

16:42
Anna Kasprzak med Donnperignon har inte tävlat mycket alls i år då valacken har behövt få ett öga opererat. Lite ringrostiga hade de problem med piaffen, ”Pepe” skakade lite på huvudet och lyfte mycket lite på bakbenen. Anna reparerade en del i galopprpogrammet och poängen började krypa uppåt. Anna såg märkbart lättad och glad ut när det var över. Resultat 74,457 procent och inget avancemang uppåt i resultatlistan för Danmark.

Placeringsspekulationer inför de sista ekipagen
För att Sverige ska slå USA för brons eller fjärdeplats behöver Tinne och Anton göra mer än 77,514 procent. Anna Kasprzak för Danmark behöver göra 79,143 procent för samma klättring. Storbrittannien tar silver om Charlotte Dujardin och Valegro gör bättre än 81,328 procent.

15:45
Steffen Peters åtnjuter fördelen av att ha varit en världsryttare länge. Hans nya häst Legolas är ganska långt ifrån en ny Ravel men får poäng i samma härad. Programmet var ganska prickfritt fram till byten i varje där det blev en större malör. Valacken är inte helt jämn i aktionen bak men har mycket mekanik att hantera, i piruetterna blev det lite svårt. Ritten belönades med 75,843 procent, med ganska stor procentskillnad mellan domarna.

Legolas var lite högre i kruppan i piaffen i dagens ritt jämfört med under den amerikanska uttagningen.

14:39
Adelinde Cornelissen med Jerich Parzival fick kliva in som sista holländsk ryttare när Glock’s Undercover fick strykas. Den rollen har hon haft många gånger och Adelinde är en kylig tävlingsryttare. I år kommer hon till VM med superfräsch valack som inte längre har domarnas goda öga på sig, ekipage kan tyvärr bli ”omoderna” i bedömningssporter. Han har fortfarande en härligt lätt aktion, piafferar jämnt med höga lyft till synes helt utan ansträngning. Den blev belönad idag och en stund låg poängen över de 80 procenten. Galoppprogrammet har ett jättefint flyt, ser ut att ske helt utan ansträngning men poängen under ritten håller sig under 80. Slutresultatet blir 79,629 procent.

14:20
Österikiska Victoria Max-Theurer är Österikes bästa ryttare och tillsammans med sin hingst Augustin OLD var hon helt klart på domarnas plussida. Augustin är en mäktig hingst, lite tung men kraftfull i aktionen och de nådde ett av sina bästa mästerskapsresultat här med ett resultat på 77,129 procent. I likhet med Valentina Truppa, vars far Vincenzo Truppa är internationell O-domare, är Victorias mamma Sissy Max-Theurer också internationell domare.

14:15
Valentina Truppa är Italiens enda individuella hopp och fick till en fin ritt, som etablerad i tio i topp tål hennes och de andra ryttarnas ritter en hel del små malörer utan att dropp i procent. Hennes Eremo del Castegno är en krallig sak, muskulös och lite fet, han svettas alltid ymnigt. I dagens piaff tog han nosen väl över lod några gånger utan att det blev avdrag. 73,814 procent.

Valentina Truppa i sin fina uniform från Italien.

13:45
Damon Hill NRW och Helen Langehanenberg är Tysklands sista ryttare och den som ska rida hem guldet. Det vill nog domarna också för poängflödet började tidigt för inte fullt så bra piaffer att de var värda 8 respektive en sax med klara problem på slutet som belönades med 8,1. Galopprogrammet är fint men det ser tungt ut, Helen jobbar frenetiskt för att få Damie ur den andra piruetten. Den sista medellinjen var problematisk, sista passagen blev det avbrott och stopp i, precis som i världscupfinalen i Lyon. Damon Hill ser trött ut, besvärad i bakknäna men 81,357 procent gör honom till andra placerad i klassen tillsvidare. Resultatet lär räcka till guld ändå.

Damon Hill NRW ser ut att ha svårt i vissa rörelser, breddar bak i piaffen medan passagen fortfarande är fin.

12:00
Dagens första svenska ekipage var hett efterlängtat, Patrik Kittel och Watermill Scandic glänste i ett försiktigt solsken. De fick 7,7 för passage och piaff och sedan ytterliggare 7,9 för passagen före skritten. Scandic fick 7,1 för sin ökade skritt, kanske det bästa betyget på just den rörelsen. Galoppprogrammet började säkert, riktigt bra byten i vartannat men i höger piruetten blev det lite långsamt och lågt i formen. Lågt dömt hela vägen igenom, slutresultat en bit över 74 procent, ett bra resultat.

11:32
Brittiske lagryttaren Michael Eilberg är både sympatisk i sadeln och utanför. När han red in med sin vita Half Moon Delphi vilade en del tryck på hans unga axlar. En god insats kunde innebära pinnhål upp på medaljpallen, det är tajt med Holland och Spanien justnu. Publiken drog efter andan när det blev ett misstag i travslutan, när Delphi sedan slog med ett bakben i ryggningen rök poängen all världens väg. Det vände uppåt, byten i vartannat fick 7,9 men i bytena i varje blev det misstag. Preliminärt resultat runt 71,75, Valegro och Charlotte behöver få till ett rejält resultat för att hålla Storbritannien i medaljläge.

Dimaggio-stoet är mycket begåvat och ett hopp för framtiden.

11:26
Populära franska hemmaryttaren Jessica Michel på stoet Riwera de Hus har inte tävlat mycket i år. De gör många rörelser riktigt bra men piaffen är helt enkelt inte riktigt där, det är för dyrt att få runt 5 på en rörelse med koefficient. I dag räcker ett resultat runt de 68-procenten ingen stans.

11:15
Nathalie zu Sayn Wittgenstein och hennes inte-så-pensionerade Digby gjorde sitt land en stor tjänst och ställde upp för laget igen när det behövdes. Tillsammans gör de alltid en solid insats även om Natalie idag var mer aktiv i sadeln än vanligt. I Falsterbo sa hon att hon trodde Digby skulle gilla värmen i Caen – nu har det varit kyligt här, kanske det påverkade ritten. Resultatet blev 72,771 procent, inte en av deras bästa GP-resultat sedan Hening i augusti 2013.

10:36
Australiens tredje ryttare Kristy Oatley, kusin till Patrik Kittels fru Lyndal, har en av de absolut vackraste hästarna och samtidigt en av de högsta över havet. Ronan är närmare 1,80 och när han lägger in en galoppökning kan det ta andan ur vem som helst. Han är också lite tittig och programmet innehöll flera små avbrott när Ronan tittade till, bland annat på sama blåa kamera som Santana reagerade på igår. Oavsett hur Australiens lag placerar sig kommer de att med största sannolikhet få en biljett till OS i Rio här då de kan ta den fjärde platsen som är dedikerad till deras olympiska region.

10:11
USAs unga stjärnskott Laura Graves med flotte Verdades har gjort en lika snabb resa till VM-status som vår svenska Jeanna Högberg. Efter travprogrammets första del ligger poängen på runt 76 procent men mindre bra skritt plockade ner siffrorna igen. Galoppen är stor och luftig och Verdades går med ett mycket positivt lyssnande uttryck, konstant vippiga öron. Piruettena var väl centrerade men lite långsamma i rörelsen runt. Laura fick 7,9 för sin sist piaff trots att Verdades rör sig framåt rätt ordentligt i rörelsen. En stark insats för ett nytt amerikanskt stjärnskott som sannolikt kommer att bli ännu bättre de kommande åren.

Verdades är 12 år och efter Florett As, hingsten som tidigare tävlades av Patrik Kittel.

8:56
Inte många ryttare kan plocka fram en reservhäst som Glock’s Voice, fram till första piaffen var Edward Gal uppe på närmare 78 procent. Men voice är inte det urverk till piaff-maskin som Undercover är och där dalar poängen markant. Galopp-programmet är bra och Voice silhuett är fin, bra form och mjuka elastiska rörelser. Ett misstg i ettorna blev dyrt, men kompenserades med två fina luftiga piruetter. Den avslutande halten blev ett passage steg bak och ner till jämfota, hoppsa-steg uppskattades inte 6,2 poäng. Resultatet 72,443 procent vilket innebär att Holland behöll andraplatsen.

8:18
Morgan Barbancon red OS i London med Painted Black men har haft en del skador på hingsten och inte tävlat mycket. Efter godkänd vet-check andades hon ut och log inombords. Hingsten har fortfarande många kvalitéer men i galoppen blir det mycket gung med huvudet, något som inte märktes i poängskalan. Bytena i vajre belönades med 8,1 i snitt trots det, helhetsbilden från domarbåsen avgör. Passagen och piaffen som är så viktiga är riktigt bra och det ger utslag i siffrorna. Spanien fick här en viktig bra laginsats och Morgn lät Painted Black stanna inne på banan och klia nosen mot benet, ännu en kille som blivit coolare. 75,143 procent och justnu tredje plats.

Morgan Barbancon har hjälp av sin tränare Andreas Helgstrand här i Caen.

8:00
Bella Rose lockade ut dressyrpubliken i arla morgonstund och Isabell Werth gjorde det mödan mer än väl värt. Stoet är en underbar långbent skönhet, en illustration av många avelsförbunds beskrivelse av vad de vill avla för typ av häst. I dagens ritt excellerade de i alla moment och låg över de 80 i stort sett genom hela klasse. Underbar piaff på stället, aktiva bakben hela tiden, stadig fin kontakt och vacker gest i galoppprogrammet rakt igenom. Och så avspänd att Isabell kan skritta ut på lång tygel och ta emot publikens jubel. VM:s första över 80 med 81,529 procent.

Grand Prix-programmet är välbekant för de flesta dressyrälskare. Den extra utamningen med ett mästerskap som VM är de två extra domarna vid banans kortsida, kallade F och K. De domarkurerna är placerade så att de står närmare in mot mitten än vid kortsidan vid C där tre kurer ska rymmas. På så sätt får de en lite annan vinkel än M och H-kurerna.
Till sin hjälp har de sju domarna även JSP, en Judges supervisory Panel bestående av två domare och en tränarrepresentant. de vakar i skyn över misstag eller felaktiga bedömningar men ändrar inte någon domares skala.
Domare C : Stephen Clarke, Storbritannien
Domare E : Isabelle Judet, Frankrike
Domare M : Francis Verbeek, Holland
Domare H : Elizabeth Mc Mullen, Kanada
Domare B : Dietrich Plewa, Tyskland
Domare K : Susan Hoevenaars, Auatralien
Domare F : Liselotte Fore, USA

Online resultat individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden