Clinic
25 mars 2018 09:15

Imke Schellekens Bartels håller sig till grunden

10 trainers 10 clinics One dreamGrunden är grunden. Det var det enkla men ack så viktiga tipset som Imke Schellekens Bartels delgav de tolv ryttarna vid clinicen i Timrå – 10 trainers 10 clinics One dream.

Imke Schellekens Bartels håller sig till grunden
Med Imke Schellekens Bartels gästade Timrå i Marc Andé Wérys femåriga dressyrprojekt. Foto: Christina Bodén

Bakom konceptet står Marc André Wéry, där norrländska ryttare är inbjudna att rida för tio olika olympiska ryttare. Den 23-25 mars var det alltså Imke Schellekens Bartels som gästade Timrå. Med en stor portion humor och ödmjukhet, charmade hon såväl ryttare som publik i Timrå.

Det var handfasta tips, men inga omvälvande nyheter hon kom med.
– Det är vanliga ryttare som gör vanliga saker som man själv kan relatera till, säger Kicki Hembjer, Hammerdal, som satt i publiken.
– Det är roligt när det kommer en internationell ryttare på besök, då vill man gärna komma och kika, säger Mia Hjälmnér, Brunflo, som åkt till Timrå över dagen.

Och vad publiken fick se var att det är grunden som är det viktiga.
– Jag försöker hålla mig till grunden, oavsett vilken nivå ryttaren är på. Oavsett om de rider en unghäst eller en häst som går Grand Prix. De har redan en bra grundkunskap som jag kan bygga vidare på, säger Imke Schellekens Bartels.

Ida Hellström tyckte det var bra att clinicen var i tre dagar, även om hon helst hade velat rida för Imke Schellekens Bartels i ett par veckor. Minst.-1
Ida Hellström tyckte det var bra att clinicen var i tre dagar, även om hon helst hade velat rida för Imke Schellekens Bartels i ett par veckor. Minst. Foto: Christina Bodén

Ida Hellström red sitt 8-åriga sto Highly efter Highcruiser, som hon hoppas kunna debutera medelsvår A med i april. Under fredagens pass hade ekipaget jobbat mycket med galoppen. På lördag jobbade de med traven.
– Får du igång bakbenen och framåtbjudningen så bär hon sig själv, säger Imke Schellekens Bartels till Ida.
– Traven är hennes svaghet, hon blir lite låg och stark, hon har inte så mycket kadens i sig själv, säger Ida om Highly.
– Jag fick jobba med att inte använda både hand och skänkel samtidigt, utan först skänkel för att få Highly aktiv bak, sen bromsa. Jag fick en väldigt lätt och fin känsla, hon blev väldigt trevlig att sitta på, konstaterar Ida Hellström.

Det är första gången som hon är med på ”Drömclinicen”.
– Det bästa är att det är tre dagar, annars är en clinic ofta bara en dag, och det ger väldigt mycket att kunna rida tre dagar. Man får en känsla av vad hon menar och hur jag ska tänka. Helst hade jag velat rida två veckor, säger Ida och skrattar.

Pia Bolin från Vännäs tyckte clinicen var systematisk och rolig. Och så blev hon nog lite star-struck också, erkände hon.
Pia Bolin från Vännäs tyckte clinicen var systematisk och rolig. Och så blev hon nog lite star-struck också, erkände hon. Foto: Christina Bodén

Pia Bolin från Vännäs red sitt sto Dilicious efter Ragazzo, och hon fick hjälp med byten och piruetter.
– Du behöver energi för att hålla henne rak, har du inte energi kan du inte det, sa Imke.
För att få en vision gav Imke Pia ett tips.
– Tänk dig att du rider i en trång tunnel, och du får inte toucha väggen. Se ljuset längst bort i tunneln, det är dit du ska, uppmanade Imke Bartels.
– Det var så otroligt bildligt, och hon är så spot on, säger Pia Bolin om Imke.
– Det är inga problem att lägga en volt även om hästen är lite skev, men ska man göra byten eller en piruett på diagonalen eller medellinjen går inte det om inte hästen är rak.
Efter sju raka byten på diagonalen fick hon applåder av publiken.
– Bra, i morgon gör vi nio, sa Imke.
– Eller elva, replikerade Pia snabbt.

Pia Bolin överräckte en stor blombukett till Marc André Wéry som tack för att han gör drömmar till verklighet.
Pia Bolin överräckte en stor blombukett till Marc André Wéry som tack för att han gör drömmar till verklighet. Foto: Christina Bodén

Pia var, som hon uttryckte det, jättenöjd med de tips och råd Imke delade med sig av.
– Hon är noggrann och har en tydlig plan över vad hon vill se. Sen benar hon ner det i olika beståndsdelar innan man får sätta ihop det igen, del för del.  Det är väldigt systematiskt, enkelt och roligt. Och Imke är en så glad och positiv. Vilken fantastiskt kompetent och skicklig människa. Det är en superstar, man blir nästan lite star-struck, säger Pia och skrattar.
Pia överlämnade också en bukett blommor till Marc André Wéry från ryttarna.
– Du hade en dröm att du ville hjälpa till och utveckla ryttarna i Norrland. I dag har du gjort det. Vi hoppas att du fortsätter göra drömmar till verklighet.

Veronica Frost från Umeå får instruktioner av Imke Schellekens Bartels hur hon vill att övningen ska utföras.
Veronica Frost från Umeå får instruktioner av Imke Schellekens Bartels hur hon vill att övningen ska utföras. Foto: Christina Bodén

Fakta

De här ryttarna red för Imke Schellekens Bartels i Timrå:

Emma Edwardsson, Sollefteå, Sara Nilsson, Kramfors, Linda Olsson, Örnsköldsvik, Lillan Wångrell Thorell, Östersund, Celina Kristmansson, Ida Hellström, Söråsele, Pia Bolin, Vännäs, Veronica Frost, Umeå, Ida Bröms, Östersund, Patric Gullberg, Bollnäs, Erica Stenlund, Skellefteå, Hedvig Nordendahl, Örnsköldsvik.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden