Sverige
17 april 2019 09:04

Inbrott i stall hos tidigare landslagsryttare

InbrottEn tidigare landslagsryttare i fälttävlan drabbades av inbrott i sitt stall i helgen.
− Vissa saker som stals var från min tid i landslaget, berättar hon.

Inbrott i stall hos tidigare landslagsryttare
Inbrotten i stall fortsätter. Arkivbild: Fredrik Jonsving

När Ann Björnberg kom ut till sitt stall utanför Falköping i söndags morse var sadlar och mycket utrustning stulet. Tjuvarna hade använt skottkärror för att köra sakerna från stallet till en väntande bil, skriver Falköpings Tidning.

– Jag vet inte riktigt hur mycket grejerna är värda, men det handlar minst lika mycket om att de har ett sentimentalt värde för mig. Vissa saker hade jag kvar ändå från den tiden jag tävlade i landslaget, säger Ann Björnberg, som under 1990-talet var ett hett namn inom fälttävlan. Hon tävlade som Young Rider tillsammans med Rachmaninov och senare med Anemone. 1995 slutade hon tävla i större sammanhang, men har fortfarande hästar tillsammans med dottern.

Tjuvarna fick även med sig Ann Björnbergs hästpass. Polisen har gjort en teknisk undersökning i stallet i Broddetorp utanför Falköping.
Ridsport har vid flera tillfällen bara den senaste månaden rapporterat om sadelstölder, senast i Skåne och Småland.

Polisens bästa tips

Så förhindrar du sadelstölder

Så här kan du göra det svårare för sadeltjuven:
Förvara all stöldbegärlig utrustning i låsta utrymmen.
Gör en säkerhetsgenomgång av dessa utrymmen så både väggar, fönster, dörrar med mera har ett rimligt inbrottsskydd.
Elektroniska låssystem gör det lättare att kontrollera vilka som går in i utrymmena
Se till att utrymmen med stöldbegärlig utrustning om möjligt är larmade vilket oftast kan vara kopplat till ett elektroniskt låssystem.
Märk all stöldbegärlig utrustning. Synlig märkning gör att stöldgods är svårare att avyttra. Där det finns möjlighet kan därför märkning exempelvis ristas in synligt.
Märkning kan göras osynligt med MärkDNA exempelvis på en sadel. Ett flertal företag finns och försäkringsbolagen kan ge rekommendationer. Information om att godset är märkt ska synas tydligt för att förebygga stöld.
MärkDNA är lätt att applicera och är förhållandevis billigt. Gods som är märkt är inte lika attraktivt att stjäla och ger möjlighet för polisen att identifiera gods.
Dekaler, på fastigheter och gods, att all utrustning är märkt tillsammans med andra förebyggande åtgärder minskar risken för stölder.
Den som har varit utsatt för stöld har något större risk att utsättas igen om inga mer förebyggande åtgärder genomförs.
Viktigt är också att iaktta om det finns okända som besöker ridanläggningar. Att ingripa kan vara att fråga dem vem de söker och vad de har för ärenden. Är det något misstänkt, för noteringar om utseende och bilnummer samt lämna tips på polisens nr 114 14. Är det pågående brott ring 112.

Köp aldrig det som verkar uppenbart för billigt. Begär inköpskvitton på begagnat, identitet på säljaren, kvitto på det du köper mm
Källa: www.ridsport.se

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden