Sverige
20 mars 2019 08:49

Sadeltjuvar på flera håll i Sverige

InbrottNatten till tisdagen stals ett stort antal sadlar på en ridanläggning i Västmanland. Samma natt stals sadlar i Småland, och nu på onsdagsmorgonen rapporteras om ytterligare sadelstölder i Småland.

Sadeltjuvar på flera håll i Sverige
Sadlar fortsätter vara stöldbegärliga. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Fagersta Ryttarklubbs anläggning i Hedkärra utanför Fagersta utsattes för inbrott natten till i går, skriver Fagersta Nyheter. Ett stort antal sadlar stals vid inbrottet.

Samma natt stals fyra sadlar från ett stall söder om Aneby, uppger Vetlanda-Posten. Sadlarna har ett sammanlagt värde av omkring 50 000 kronor, och i samband med stölden ska det även ha skett ett inbrott i en bil som var parkerad i närheten av stallet. Även en del verktyg uppges ha stulits från platsen. 

Stöldräden i Småland var inte slut med det. Nu på onsdagsmorgonen berättar en privatperson på Facebook om inbrott i ett stall i närheten av Lekeryd, där samtliga sadlar stals.

Polisens bästa tips

Så förhindrar du sadelstölder

Så här kan du göra det svårare för sadeltjuven:
Förvara all stöldbegärlig utrustning i låsta utrymmen.
Gör en säkerhetsgenomgång av dessa utrymmen så både väggar, fönster, dörrar med mera har ett rimligt inbrottsskydd.
Elektroniska låssystem gör det lättare att kontrollera vilka som går in i utrymmena
Se till att utrymmen med stöldbegärlig utrustning om möjligt är larmade vilket oftast kan vara kopplat till ett elektroniskt låssystem.
Märk all stöldbegärlig utrustning. Synlig märkning gör att stöldgods är svårare att avyttra. Där det finns möjlighet kan därför märkning exempelvis ristas in synligt.
Märkning kan göras osynligt med MärkDNA exempelvis på en sadel. Ett flertal företag finns och försäkringsbolagen kan ge rekommendationer. Information om att godset är märkt ska synas tydligt för att förebygga stöld.
MärkDNA är lätt att applicera och är förhållandevis billigt. Gods som är märkt är inte lika attraktivt att stjäla och ger möjlighet för polisen att identifiera gods.
Dekaler, på fastigheter och gods, att all utrustning är märkt tillsammans med andra förebyggande åtgärder minskar risken för stölder.
Den som har varit utsatt för stöld har något större risk att utsättas igen om inga mer förebyggande åtgärder genomförs.
Viktigt är också att iaktta om det finns okända som besöker ridanläggningar. Att ingripa kan vara att fråga dem vem de söker och vad de har för ärenden. Är det något misstänkt, för noteringar om utseende och bilnummer samt lämna tips på polisens nr 114 14. Är det pågående brott ring 112.

Köp aldrig det som verkar uppenbart för billigt. Begär inköpskvitton på begagnat, identitet på säljaren, kvitto på det du köper mm
Källa: www.ridsport.se

 

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden