Avelsnyheter
18 mars 2020 10:26

”Inga problem att skicka sperma”

ImportspermaAvelssäsongen har redan rullat igång i grannlandet Danmark. Trots stängda gränser tycks det inte vara några problem att skicka sperma och danska uppfödare kan just nu andas ut.

”Inga problem att skicka sperma”
Spermatransporterna har hittills inte stött på några hinder i någon riktning. Arkivbild: Roland Thunholm

Danska Euro Hingste Sæd förmedlar sperma från utländska topphingstar inom både dressyr och hoppning till danska uppfödare sedan 20 år tillbaka. Bakom konceptet står Malene Munk. I takt med att Danmark och stora delar av Europa har stängt gränserna har också oron kring möjligheterna att skicka sperma ökat bland Danmarks uppfödare. Oron har dock än så länge visat sig vara obefogad.

– Allt fungerar problemfritt. Bilarna kommer i tid utan förseningar och det känns verkligen positivt, berättar Malene Munk, som även har passat på att uppgradera sitt redan omfattande lager av fryst sperma. Det rapporterar tidningen Ridehesten.

Hittills har Euro Hingste Sæd levererat sperma till cirka 20 ston, vilket är väl i nivå med tidigare år, enligt Malene Munk.

Avelschefen på Blue Hors, Martin Klavsen, bekräftar bilden och berättar att man även skickat sperma till både England och USA utan problem.

Läs hela artikeln hos Ridehesten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden