Ridsport åsikt
14 augusti 2019 10:31

Insändare: ”Dags för nästa steg i seminverksamhet?”

InsändareMed en rasneutral struktur som fokuserar på fruktsamhet skulle seminteknikens fulla potential kunna tillvaratas och uppfödarnas kostnader för de födda fölen sänkas med 200 miljoner. Det skriver veterinären Anders Darenius i den här insändaren.

Insändare: ”Dags för nästa steg i seminverksamhet?”
Fryssperma kan bli en utväg när skicken av sperma till norra Sverige drar ut på tiden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hästsektorn är organiserad efter ras- och sportintresse. Fokus ligger på det som skiljer medan det som är gemensamt, till exempel seminverksamhet och fruktsamhet faller mellan stolarna. Branschens aktörer förefaller vänta på att någon annan (veterinärerna/forskarna?) skall känna ansvar och ta initiativ.

Det kommer inte att hända. När hingsthållarna drabbas ekonomiskt händer det däremot något.  Ett exempel: När veterinärerna började ta mer betalt för att seminera ston såg man till exempel till att de kunde ersättas av lekmän. Man förmådde staten att ändra seminreglerna  och sanktionera kurser för att utbilda lekmän i semineringskonsten. Ett annat exempel: När Posten slutade med lördagsutdelning av spermalådor skrev man avtal med en åkare som tog över ansvaret för transport av all kyld sperma inom Sverige oavsett ras.

Vi ser således embryot till en gemensam infrastruktur inom hästaveln. Läget är dock så att en sådan måste agera via de två dominerande rasföreningarna. Aktörer inom andra raser blir därför diskriminerade. Kursen för seminbehörighet är till exempel bara öppen för medlemmar i ASVT eller SWB.

Är det inte dags att vidga kretsen och ge övriga aktörer mer att säga till om? Varför inte bilda en gemensam och rasneutral huvudman för all seminverksamhet i Sverige?

Anders Darenius, leg vet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden