Ridsport åsikt
11 juli 2019 05:55

”Det ska inte krävas att hästarna behandlas nästan nonstop”

Ledare"Jag vet att många, som kan häst, kommer att bli förbluffade, kanske till och med bli förbannade, över det som berättas i artikeln". Så skriver Ridsports redaktionschef Lena Sellman i en ledare om den stora fälttävlansgranskningen.

”Det ska inte krävas att hästarna behandlas nästan nonstop”
"Det ska inte krävas att hästarna behandlas nästan nonstop från att de kommit i mål efter terrängen till att de ska springa upp för vet check inför nästa dags banhoppning", skriver Lena Sellman. Foto: Lottapictures (arrangerad bild) och Ann-Sofi Hjärn

GRANSKNINGEN

Förändring krävs om fälttävlan ska överleva

”Det sorgligaste jag vet är när hästar ska isas hela natten, bara för att tas ut för att hoppa nästa dag”. Det säger världstoppryttaren Chris Burton, som även vittnar om att det förekommer behandling han hade velat slippa se.


Hoppningen efter terrängprovet i det långa formatet av fälttävlan ska visa att hästarna är pigga och spänstiga nog att möta banhoppningshinder efter terrängen. Veterinärinspektionen på tredje dagens morgon ska garantera att inga skadade eller för trötta hästar får fullborda tävlingen.

De internationella fälttävlansprofilerna Staffan Lidbeck och Lars Christensson tar bladet från munnen och berättar vad många i sporten redan vet: Hästar som inte borde hoppa den dagen kommer till start.

Fälttävlans upplägg måste göras om – ”för hästarnas välfärd, för publiken och för sportens överlevnad”. Det säger Lidbeck och Christensson, som nu kräver förändring hela vägen upp till OS-nivå. I en stor granskning har Ridsport pratat med bland andra den namnkunniga duon, landslagsveterinären och toppryttare om vad som händer bakom kulisserna och hur sportens framtid istället skulle kunna se ut.

 

LÄS HELA ARTIKELN, GJORD AV JOURNALISTEN PERNILLA LINDER VELANDER,  I NYA NUMRET AV RIDSPORT ELLER  HÄR PÅ WEBBEN.

030523456_abfa4
”Den sista hoppningen gör inte tävlingen mer intressant. Tvärtom. Ingenting blir bättre, varken sportsligt, publikt eller för hästarnas välfärd”, säger Staffan Lidbeck. Foto: Jacques Toffi/Arnd.nl

”I dag lyfter jag på hatten för alla de som inte backat för att uttala sig i vår stora granskning av fälttävlan. Framför allt svensk fälttävlans starka män, Staffan Lidbeck och Lars Christensson, som nu sätter mycket på spel för att gemensamt kräva en förändring av fälttävlan – ända upp till OS-nivå.

Men också vår landslagsveterinär i fälttävlan, Lisa Lidbeck, landslagsryttaren Ludwig Svennerstål och världssjuan Chris Burton. Alla står de upp för hästen – men också för sporten.

Sport med hästar blir allt oftare synad och ifrågasatt av omvärlden. Vi måste stolta kunna stå upp för att vi behandlar våra hästar på ett schysst sätt. Om vi ska kunna fortsätta med den sport vi älskar mest måste vi säkerställa att vi behandlar våra hästar så att vi aldrig riskerar att anklagas för att inte sätta hästens bästa i första rummet. Aldrig. Alla hål måste täppas till. Allt måste vara öppet, transparent och uppfattas som okej av en omvärld som inte kan häst.

Jag vet att många, som kan häst, kommer att bli förbluffade, kanske till och med bli förbannade, över det som berättas i artikeln, om hur mycket som krävs för att få igenom en häst så att den kan starta den sista delen, banhoppningen, på fälttävlans allra högsta nivå. Jag hade ingen aning.

När jag dessutom läser Lisa Lidbecks ord, om att detta egentligen är helt onödigt, om FEI bara ändrade formatet och lät terrängen gå sist, har de i alla fall fått mig med sig. Jag kan inte tänka mig annat än att också Svenska Ridsportförbundet kommer att vilja ställa sig bakom den skrivelse som Lidbeck och Christensson tänker författa och skicka till FEI med krav om att ta bort fälttävlans långa format.

Det ska inte krävas att hästarna behandlas nästan nonstop från att de kommit i mål efter terrängen till att de ska springa upp för vetcheck inför nästa dags banhoppning. Någon emot? Räck upp en hand.”

Lena Sellman
Redaktionschef på Ridsport

Detta är en ledare – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Ledaren publicerades första gången i Ridsport nr 13/2019 som gavs ut den 11 juli.


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden