Ridsport åsikt
30 april 2019 12:41

”Hur käckt är det egentligen med de moderna reproduktionsteknikerna?”

Krönika"En för mig väldigt negativ aspekt är under vilka förhållanden de stackars mottagarstona lever på flera av de kommersiella anläggningarna nere i Europa. De ska helst inte kosta något att förvara och har enbart ett värde som levande containers för fostret de bär på". Så skriver Lena Nyström i sin gästkrönika.

”Hur käckt är det egentligen med de moderna reproduktionsteknikerna?”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Istock

Hur käckt är det egentligen med de moderna reproduktionsteknikerna? Jag tycker egentligen att embryotransfer, ET, är en väldigt bra uppfinning, framför allt nu när man har kommit ifrån den ”blodiga” biten och kan gå tillväga i princip på samma sätt som vid vanlig insemination.

Man kan ju sedan, som bekant, välja att seminera på plats, skicka embryot kylt för seminering någon annanstans eller frysa embryot. Tyvärr finns det flera ryttare som är negativa till ET, då de anser att stona blir personlighetsförändrade och ibland tappar formen efter en genomgången spolning.

Sedan har vi Ovum Pick Up, OPU, vilket innebär att man under vinterhalvåret går in med ett vasst föremål via slidväggen fram till äggstocken där man sedan kan ”skörda” ett stort antal omogna äggblåsor, varefter äggen sedan kan frysas alternativt odlas upp i provrör. Efter det kan man befrukta äggen på olika sätt, och sedan förs de in i mottagarstona.

Detta är än så länge en mycket dyrare och mer osäker process än ET, dessutom har vi här en icke föraktlig risk för givarstoet. Dels måste hon få en ryggmärgsbedövning, vilket inte är riskfritt, dels finns det risk att hon får en allvarlig blödning i äggstocken, vilket kan gå riktigt illa med dödsfall som resultat. Fördelen är att man även kan plocka ut äggstockarna från nyligen döda ston och därifrån spara ägg. Detsamma gäller sädesceller från nyligen avlidna hingstar.

En för mig väldigt negativ aspekt är under vilka förhållanden de stackars mottagarstona lever på flera av de kommersiella anläggningarna nere i Europa. De ska helst inte kosta något att förvara och har enbart ett värde som levande containers för fostret de bär på. Även ute hos de temporära ägarna behandlas de ibland på ett fullständigt oacceptabelt sätt. De får varken ordentligt med mat, blir avmaskade, får veterinär- eller hovvård som de ska. Djurskyddet är inte alls så rigoröst som i Sverige.

Det senaste på marknaden som nu erbjuds i USA och Storbritannien är könsbestämd sperma, något som inte rimligen skadar vare sig hingst eller sto. Men är detta verkligen den utveckling vi vill ha?

Givetvis förstår jag att det finns stora pengar i detta, såväl inom polo- som kapplöpningssporten, men det är absolut ingenting för mig. Det är ett av spänningsmomenten när man fått föl, att kolla om det blev en kille eller en tjej.

Lena Nyström
Uppfödare och veterinär

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsports Avelsextra 2019.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden