Ridsport åsikt
7 februari 10:43

Insändare: ”Var rädd om din höleverantör”

Insändare"Det jag främst tänker på är att man kanske ska vara rädd om sin vanliga höleverantör och verkligen behandla denna med respekt." Så skriver signaturen "Liten höproducent" i en insändare med tankar kring köp av hö.

Insändare: ”Var rädd om din höleverantör”
"Hoppas att hästägare framöver har framförhållning i sitt foderköpande, betalar vad det kostar och respekterar dem som sliter med att få in höet", skriver signaturen "Liten höproducent". Foto: Virgonira/Istock

Tänker på hökrisen i somras och det som hänt efter den. Hästägare har i vissa fall köpt foder dyrt utomlands som har varit i stort sett otjänligt som djurfoder och man har ju dessutom inte fått tag på dem som har sålt höet/hösilaget.

Hästägare kanske ska börja tänka framåt på årets säsong och foder till sina hästar. Nu går det ju inte att säga hur skörden blir förrän höet är inne. Ingen vet hur vädret blir – ni anar inte hur många gånger vi har försökt pressa småbalshö med åskmolnen hängande runt omkring oss trots att SMHI har lovat sol…

Men, det jag främst tänker på är att man kanske ska vara rädd om sin vanliga höleverantör och verkligen behandla denna med respekt. Vi har själva en liten jordbruksfastighet och tar vårt hö själva. Vi har sålt hö när vi själva har haft över.
Höet har varit väldigt billigt i Sverige i många år, allt annat har ju gått upp, exempelvis diesel samt maskinkostnader med mera. Ändå har det kostat runt 2,50 kr/kg+moms länge, länge. Många hästägare har tyckt att det är dyrt och man jagar det billigaste höet man kan.

Har även varit med om att en person bokade upp allt hö vi kunde sälja och sedan inte hörde av sig på flera månader. När vi väl fick tag på personen i fråga hade hon hört att vårt hö var dåligt från en annan person som aldrig köpt hö här… De som köpt har varit mer än nöjda, även landslagsryttare.

Vi vill själva ta ner höet från skullen när någon ska köpa då vi varit med om att folk har rivit runt bland höbalarna för att få tag i de största. (Man väger ju ett antal för att få en snittvikt, vissa väger 8 kg, vissa 12 kg. Vi har alltid lagt oss i underkant på snittvikten för att ingen ska känna sig lurad.) Har då sagt till folk att jag vill ha några dagar på mig när hö ska ner då vi jobbar på andra jobb. Ändå kan man få ett sms där folk undrar om de kan ”hämta 50 balar i morgon förmiddag”.

Egentligen ska hököparen betala på en gång för allt hö den bokar  och helst ta det till sitt stall. Men som det är nu så byggs ju stallbyggnader utan förvaring för tillräckligt med foder för hästarna som står där. Nu har vi tagit/fått betalt efter hand och då stått med risken att höet skulle kunna bli dåligt eller att hököparen inte hör av sej.

Hoppas att hästägare framöver har framförhållning i sitt foderköpande, betalar vad det kostar och respekterar dem som sliter med att få in höet.

Liten höproducent”

 

Det är en insändare – en text där åsikterna är skribentens egna.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-