Ridsport åsikt
1 november 2018 10:49

Replik: Jana Wannius svar på Lasse Berglunds krönika

Replik"I Berglunds egen ridsportvärld hade denna tävling, Elmia Scandinavian Horse Show, inte funnits om hans olika åldersgränser för entreprenörskap och fri företagsverksamhet i Sverige funnits". Jana Wannius svarar på Lasse Berglunds krönika "Vi borde återinföra en åldersgräns på 70 år" – läs Wannius replik här.

Replik: Jana Wannius svar på Lasse Berglunds krönika
Jana Wannius. Arkivbild: Roland Thunholm

Repliken gäller Lasse Berglunds krönika ”Vi borde återinföra en åldersgräns på 70 år” (länk).

”Det är inte ofta man skrattar högt två gånger, när man läser en krönika i en hästsporttidning – men mer om det lite längre ner.

Till att börja med finns det anledning att glädjas åt de många framgångarna för de svenska hoppryttarna. Hoppningen är motorn i svensk ridsport och framgångar där smittar av sig på andra grenar. Hoppningens framgångar har stor betydelse för intresset från sponsorer, publik, hästägare och media.

Ett antal svenska ryttare har haft internationellt genombrott i år, men det mest överraskande måste vara Fredde Jönssons laginsats och individuella placering i hoppning vid VM i Tryon.

Högsta betyg till Henrik Ankarcrona som tog ut Fredde/ Cold Play – det visar inte bara på ”Fingerspitzgefühl” redan på sitt andra år som förbundskapten. Det visar även på självförtroende och bred kunskap om vad som fordras av ett mästerskapsekipage.

Henrik fick ihop ett kanonlag med de andra så etablerade världsryttarna, Peder, Malin och Henrik.

Apropå VM i Tryon skrattade jag första gången när jag läste en artikel i denna tidnings nr 18/2018, författad av en Lars Berglund. Han beskriver svenska hoppryttarna vid VM i Tryon och menar på fullt allvar att det var ”….. nya kort, både ryttare och hästar…”

Det är aldrig fel att vara påläst innan man, som Berglund, påstår olika saker. Särskilt när man gör det i skrift…

Peder t ex red t ex sitt första OS redan 1992, dvs för 26 år sedan. Därefter har Peder tagit 2 silvermedaljer i olika OS.
Malin red sitt första OS i Atlanta/USA  1996 och därefter tagit bl a silvermedalj i OS Aten. Henrik har tagit brons i WC finaler, silver i lag och 5a individuellt i EM i Madrid 2013 (där RGB vann) och silver i lag EM 2017.
Fredde har ridit ponny EM och OS i Atlanta 1996.
Till detta kommer alla EM- och VM medaljer som dessa ryttare tagit genom åren.. Och detta kallar Berglund ang VM 2018 ”…satsade på nya kort, både ryttare och hästar….”

Andra gången jag skrattade var när ovan nämnde Lars Berglund, som inte gjort något  avtryck på tävlingsbanorna och endast tävlat med mycket måttlig framgång, uttalade sig om privata företag som arrangerar tävlingar. Berglund har själv inte arrangerat några tävlingar av någon dignitet över huvud taget.

I sin artikel hade han synpunkter på min ålder som tävlingsarrangör. Vi (vilka nu ”vi” är) borde återinföra (?) en åldersgräns på 70 år för att få arrangera tävlingar är vad Berglund tycker i sann präktig, socialistisk anda. Han får självfallet tycka vad han vill, men…

Fakta är att Lars Berglund har bott i hela sitt 46-åriga liv nära Jönköping. Han har således haft lång tid på sig, att i ett så dynamiskt hästsportområde, starta och anordna tävlingar själv. T ex på den fantastiska mässanläggningen Elmia/Jönköping. Det har han inte gjort…

Jag var över 70 år när jag fick idén och tog initiativet till Elmia Scandinavian Horse Show. Sen gick det fort efter kontakt med mina fantastiska affärspartners Lisen Bratt Fredricson och Sylve Söderstrand.

I Berglunds egen ridsportvärld hade denna tävling, Elmia Scandinavian Horse Show, inte funnits om hans olika åldersgränser för entreprenörskap och fri företagsverksamhet i Sverige funnits….

En helt annan och mycket viktigare och intressantare sak. Det är snart dags för klubbar/distrikt att ge in sina motioner till ridsportförbundets årsmöte nästa år. Det är många principiellt viktiga frågor som kommer upp – frågor som i högsta grad rör ridsportens utveckling inom såväl topp- som breddsporten.

Jag kan konstatera att det är många duktiga, driftiga arrangörer av stora tävlingar i Sverige som har konstruktiva och genomarbetade synpunkter på sportens utveckling, bl a vad gäller konkurrens- och jävsfrågor.

Det finns anledning att snart återkomma till dessa frågor.

Avslutningsvis måste vi sluta kalla Sverige ett litet land i ridsportsammanhang. Sverige är till befolkningsantal större än de stora ridsportnationerna Irland och Schweiz. Sverige är ett världsland i alla ridsportens olympiska grenar med väl etablerade och oerhört framgångsrika både ryttare och lag som levererar år efter år i olika mästerskap och världscuper.

Återväxten är dessutom fantastisk med 3 individuella guldmedaljörer i EM för Young Rider i hoppning senaste 9 åren.

När vi nu dessutom börjar få en avel som på allvar kan konkurrera, så är framtiden oerhört ljus för svensk ridsport!”

Falsterbo i oktober 2018,
Jana Wannius
Ordförande Falsterbo Horse Show

Replik från

Lasse Berglund

”Så som alla förstår så har jag visst trampat på en öm tå.

Men jag avstår att kommentera en skrivelse som innehåller grova personangrepp samt faktafel. Men jag måste dock tacka Wannius för att jag blivit 10 år yngre =)

Till er andra som läser detta så vill jag säga att ni aldrig skall vika er för härskarteknik, som år 2018 känns väldigt förlegat, där någon försöker förnedra er eller förminska era prestationer. Låt alltid era åsikter och idéer komma fram.
Sveriges ridsport behöver detta för sin utveckling.

Med vänlig hälsning
Lasse Berglund

Fotnot: Endast Toveks Mary Lou hade gått stora mästerskap motsvarande VM tidigare i hopplaget. Fredrik Jönsson bytte gren från fälttävlan.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden