Krönika
18 oktober 2018 10:30

Lasse Berglund: ”Vi borde återinföra en åldersgräns på 70 år”

Krönika"I stället är hästbranschen och ridsporten styrd av människor som suttit länge på sina poster, i en del fall alltför länge." Så skriver uppfödaren, tränaren och domaren Lasse Berglund i sin senaste krönika.

Lasse Berglund: ”Vi borde återinföra en åldersgräns på 70 år”
Ridsports gästkrönikör Lasse Berglund. Foto: Roland Thunholm

Just nu lever vi i glädjeruset efter VM-silvret i hoppning, en medalj som blev möjlig genom att Svenska Ridsportförbundet vågade tänka nytt och ta in Henrik Ankarcrona som landslagsledare. Han i sin tur satsade på nya kort, både ryttare och hästar, och det gav ett resultat vi bara vågade drömma om.

Men det är tyvärr inte den dominerande bilden. I stället är hästbranschen och ridsporten styrd av människor som suttit länge på sina poster, i en del fall alltför länge. Se bara på våra stora tävlingar Falsterbo Horse Show och Friends, som i alla år styrts med järnhand av Jana Wannius respektive Ulf Rosengren. De har gjort ett imponerande arbete, de har varit ambitiösa och nytänkande, men har de lärt upp några efterträdare? Har de varit mentorer och fört över sin erfarenhet till en yngre generation?
Jag tycker att vi borde återinföra en åldersgräns på 70 år för viktiga positioner, och att de äldre i stället blir mentorer.

Unga människor ska inte bara tas in i våra styrelser och på viktiga poster, de ska också ges utrymme att prova sina idéer. Får de inte det, så tröttnar de, och vår bransch behöver de friska och vilda idéerna. Särskilt nu, när medelåldern på tävlingsryttarna är betydligt lägre än för ett antal år sedan. De tillhör en helt annan generation än de som sitter och fattar besluten, och om inte beslut förankras i den unga generationen kommer de att bli oerhört svåra att genomföra.

Ridsporten och hästbranschen är en väldigt sluten värld, dålig på att marknadsföra sig utåt. Detta samtidigt som vi behöver få kontakt med nya grupper, exempelvis riskkapitalister som är beredda att köpa tävlingshästar till våra framstående ryttare, något som i dag ses som en stabil investering på en svajig finansmarknad.

Och när det gäller hästbranschen kan vi också se på exporten av svenska hästar. Varför finns det ingen samlad bild av vad den exporten betyder för Sverige? Varför lobbar ingen för att hästbranschen kan få exportstöd på samma sätt som andra branscher? Jag vill gärna se en förnyelse även inom HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, och se ett mer kraftfullt lobbyarbete som gäller hela hästbranschen, inte bara riksanläggningarna, gentemot riksdag och regering.

Erfarenhet är bra, men ridsporten och hästbranschen behöver en energiboost, och energin finns hos dem som är unga.

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 19/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden