Krönika
11 april 2019 10:58

Niklas Jonsson: ”Hur skaffar alla kunskap för att lindra sin oro?”

Krönika"Visst lever vi i en demokrati men det betyder inte att du i alla lägen måste prata högt, bara att du får göra det." Så skriver Niklas Jonsson och vill se en plattform där det publiceras relevant och vetenskaplig fakta.

Niklas Jonsson: ”Hur skaffar alla kunskap för att lindra sin oro?”
Niklas Jonsson, gästkrönikör på Ridsport. Foto: Roland Thunholm

Att digitaliseringen är den största samhällsrevolutionen sedan industrialiseringen råder det inga tvivel om. Kanske den största någonsin i mänsklighetens historia. I skolor utbildas barn i källkritik och hur de ska använda sig av nätet på ett sunt sätt. Trots detta kan vi nog konstatera att våra hjärnor ännu inte lyckats acklimatisera sig till den nya verkligheten där obegränsad information sköljer över oss dagligen.

Om vi väntar på att evolutionen ska hinna ikapp på denna punkt kommer väldigt många tokiga beslut tas under tiden, i smått och i stort, som i förlängningen kommer att påverka oss negativt. Detta har vi nyligen sett på nära håll inom hästsporten.

Jag vill på inget sätt bagatellisera lidandet för hästar och hästägare som drabbats av det under våren så aktuella EHV-1-viruset. Fruktansvärt för djuren, deras ägare och företag som drabbats både emotionellt och ekonomisk. Inte heller den oro som många kände. Det jag ställer mig frågande till är hur information sprids och hur alla skaffar sin kunskap för att lindra sin oro?

Här tycker jag att alla har ett ansvar. Visst lever vi i en demokrati men det betyder inte att du i alla lägen måste prata högt, bara att du får göra det.
I en demokrati är det faktiskt tillåtet att vara tyst. De bästa lägena att praktisera detta är när du inte har kunskap i ämnet du ämnar prata om.

Att smittor drabbar vår sport är inget vi helt kan eliminera utan är något vi även i framtiden måste förhålla oss till. För att undvika en omfattande ”shut down” likt den i år, som jag hävdar var en ogenomtänkt överreaktion, måste vi förändra vårt beteende. Förutom att vi behöver öka medvetandet hos varje hästägare i förebyggande smittskyddsarbete så vore det önskvärt att skapa ett forum med aktuellt smittskyddsläge. En plattform som styrs av fackmän där det publiceras relevant och vetenskapliga fakta.

Detta skulle förhoppningsvis minska sökandet efter information i diverse hästrelaterade forum på nätet. Där det förvisso finns en hel del folk med häst, men väldigt få hästmänniskor.

Niklas Jonsson
Tävlingsryttare på elitnivå som driver utbildnings- och tävlingsstall

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 6/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden