Krönika
18 januari 2019 12:49

Malin Myrman: ”Att påstå att vinstmål innebär lidande för hästarna är imbecillt”

Krönika"Ekvationen måste gå ihop. För både häst, ryttare och utbildare." Så skriver Ridsports nya krönikör Malin Myrman, uppfödare sedan drygt 30 år.

Malin Myrman: ”Att påstå att vinstmål innebär lidande för hästarna är imbecillt”
Malin Myrman, gästkrönikör på Ridsport. Foto: Annika Karlbom

Jag har den senaste tiden läst oerhört nedlåtande kommentarer om uppfödare och hästägare vars mål med hästutbildning är att, i vart fall, få tillbaka satsade pengar på hästen. ”Det handlar bara om pengar”. Men eftersom jag ännu inte lärt mig att ”skita pengar” så är faktiskt den ekvationen högst intressant. Att målet, även om det sällan går vägen, är vinstsyfte och ett villkor för att beviljas F-skattsedel och momsavdragsrätt.

Att dessutom gå vidare och påstå att ett vinstmål innebär lidande för hästarna är imbecillt, i vart fall om man arbetar med seriösa utbildare och själv är noga med att löpande utvärdera och omvärdera planer.

Vad kännetecknar då en duktig hästutbildare, förutom det uppenbara?
En utbildare, för mig, är en person som inte bara har förmågan att utveckla en häst optimalt med dess individuella förmågor och brister som utgångspunkt, utan som också känner sina egna brister och förmågor och väljer att avsäga sig uppdrag där ekipaget inte funkar ihop, eller hästen inte längre förräntar sig med sin månadskostnad. Som klarar av att sitta av stallfavoriten och göra en lika engagerad utbildningsinsats på nästa häst som kanske inte är lika rolig eller enkel att rida. En person som dessutom, ograverat och ärligt, delger sin kund sin uppfattning om hästen så att hästägaren kan fatta ett rationellt beslut om fortsatt plan; fortsätta betala, flytta till annan utbildare eller sälja?

Det kräver erfarenhet, engagemang, noggrannhet, ärlighet, ständig utvärdering, och är krävande, hur begåvade ryttare de än är.

Jag har under mina år som uppfödare haft förmånen att samarbeta med väldigt många duktiga hästutbildare. Flertalet samarbeten har renderat i relationer där jag, även om jag för tillfället inte har någon häst i träning hos utbildaren, ändå ser oss som samarbetspartners.

I några, enstaka, fall har samarbetet upphört i samband med att jag flyttat min häst. Orsaken i de senare fallen har varit att information undanhållits mig och därmed beslutsunderlag. En uppfattning om hästen som utbildaren de facto haft men inte berättat för mig, alternativt återgett en ”putsad” version.

På samma sätt som jag går igenom stallarna varje dag och tvingas inse mina misslyckanden, måste omvärdera en begåvad individ för att den är efter i utbildningen, eller andra anledningar, så förväntar jag mig samma sak av min samarbetspartner. Det ställer samtidigt krav på mig att både varudeklarera mina hästar, och matcha dem bättre, men också att se sanningen i vitögat och inte utsätta varken häst eller utbildare för orimliga krav.

Dialogen i ett gott samarbete är både utvecklande och svår. Samtidigt som utbildaren förväntas vara uppriktig och aldrig innehålla information, så måste jag också acceptera kritik om min uppfödning eller inse att en individ jag favoriserat inte kommer bli lycklig om den förväntas följa den så kallade utbildningsskalan utan behöver mer tid. Tid, som hos en utbildare kostar pengar. Tid, som medför att jag vill att min köpare ska betala minst 150 000 kronor mer för min 4-åring än av vad den kostade som 3-åring.

Ekvationen måste gå ihop. För både häst, ryttare och utbildare. Lösningen är en ärlig, målinriktad dialog där intressekonflikter undanröjs och hästen sätts i centrum.

Malin Myrman är uppfödare sedan drygt 30 år, jurist och en av grundarna av ideella föreningen SWART.

En något kortare version av denna text publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019. Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden