Ridsport åsikt
22 mars 2019 13:35

”Tycker ni att vi har värdiga tävlingsplatser till ungdomskvalen?”

Insändare"Trots alla frivilliga entusiaster håller tyvärr inte alla tävlingsplatser den standard man kan tycka vara nödvändigt för att genomföra en tävling med medelsvåra till svåra hoppklasser." Så skriver insändarskribenten, som vill att ungdomskvalen i hoppning arrangeras på anläggningar där ryttarna har möjlighet att "komma in på banan så väl förberedda som möjligt".

”Tycker ni att vi har värdiga tävlingsplatser till ungdomskvalen?”
Arkivbild: Fredrik Jonsivng

Öppet brev till Svenska Ridsportförbundet:

”Tycker ni att vi har värdiga tävlingsplatser till ungdomskvalen i hoppning?
Ett förslag från ryttare och föräldrar i syfte att höja kvalitén på tävlingsplatserna och kvalen till Scandinavium.

Ridsportförbundet med stöd av sponsorer driver sedan många år mycket uppskattade kvalserier som är attraktiva att delta i för våra duktiga ungdomsryttare. Under vinterhalvåret går sex deltävlingar för att kvalificera sig till finalerna i Scandinavium. Dessa tävlingar har många av våra unga ryttare i sin tävlingsplanering, för att kämpa för de åtråvärda finalplatserna.

Det är viktigt att skilja på funktionärernas arbete och anläggningens förutsättningar. Jag kan inte nog understryka den stora tacksamhet vi alla har för de funktionärer som ställer upp och arrangerar tävlingar, outtröttligt från morgon till kväll. De är alla fantastiska.

Men trots alla frivilliga entusiaster håller tyvärr inte alla tävlingsplatser den standard man kan tycka vara nödvändigt för att genomföra en tävling med medelsvåra till svåra hoppklasser. Lotta Björe beskrev väldigt målande i krönika i Tidningen Ridsport (22 november 2018) om hur olyckligt det är att ha tävlingar på platser som inte kan erbjuda en kvalitativ framridning, och vilka negativa konsekvenser detta har för våra ryttare och hästar.

Jag kan ha missat, men har inte sett någon replik från Ridsportförbundet som försvarar val av tävlingsplatser som Södertälje, Karlshamn och Högbo, där anläggningarna endast har ett ridhus att värma upp i, där alla måste rida och hoppa fram i ett och samma varv då utebana inte finns eller ligger begravda i vatten eller snö. Förutsättningarna för våra ryttare att förbereda sig är inte optimala, vi är alla rörande överens om detta.

Under seriens gång har vi även haft kval på Grevagården, i Helsingborg och i Borås som däremot är exempel på anläggningar som har två arenor under tak att värma upp i. Det ger en helt annan möjlighet för ekipagen att värma upp på ett adekvat sätt och komma in på banan så väl förberedda som möjligt.

Vi är många föräldrar och ryttare som har diskuterat denna fråga under vinterns tävlingar. Det finns självklart en förståelse för att planering är en utmaning. Vi föreslår att denna serie av kvaltävlingar som är en av de mest prestigefulla vi har för ungdomsryttarna, också ska gå av stapeln på sex tävlingsplatser vars anläggningar är värdiga nivån på tävlingen och dess sponsor.

Utöver Borås, Helsingborg och Grevagården, finns platser som till exempel Flyinge, Strömsholm och Kungsbacka som kan erbjuda bra förutsättningar. Kan man dessutom få en bättre spridning på vårens kval är detta ytterligare ett plus.

Det är vår förhoppning att Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté tar till sig dessa synpunkter och ser förslaget som konstruktivt. Vi är många som ser fram emot en positiv kommentar från Förbundet.”

För våra ungdomsryttare och föräldrar,
Anna Rundcrantz

Detta är en insändare – en text där skribenten själv står för åsikterna.


Hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg har svarat skribentent att brevet har tagits emot och att det är på dagordningen inför kommitténs nästa möte.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden