Avelsnyheter
20 april 2020 20:41
Ridsportplus

Inställda flyg försvårar för aveln

CoronakrisenDet blir kärvt att få fram transportsperma i tid till norra Sverige under årets betäckningssäsong. Orsaken är de stora nerdragningarna inom inrikesflyget. "Vi kommer att avråda från utlandsskick, eftersom det inte finns någon garanti för att de kommer fram", säger Monica Lierud på Sveriges nordligaste seminstation.

Inställda flyg försvårar för aveln
Stoägare i norra Sverige kan inte välja fritt mellan hingstar på grund av nerdragningarna i inrikesflyget. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu är det klart vilken inrikes flygtrafik som kommer att vara igång den närmaste månaden. Beskedet innebär att det blir mycket svårt att genomföra snabba transporter från söder till norr, eller från norr till söder.

Till Östersund, Umeå och Luleå går det exempelvis bara att skicka transportsperma från södra Sverige på tisdagar och torsdagar om de ska komma fram samma dag. Från stuterier nära Arlanda kan det gå att få transportsemin även på fredagar.

− Det här kommer att bli väldigt knöligt, och vi kommer att få köra mer fruset än vi gör nu. Men vi vet samtidigt att det är svårare att få dräktigt på det och alla ston tar sig inte på fruset, säger Monica Lierud som driver Lie Semin i Boden, Sveriges nordligaste belägna seminstation.

Får söka geografiskt

− Jag kommer också att avråda mina kunder från att ta utlandsskick, eftersom vi inte har någon kontroll över transportkedjan. Det skulle vara fryst sperma då, men då måste den transporteras i riktiga kärl.

Monica Lierud ser en betäckningssäsong där stoägarna i norr får använda hingstar från Mälardalen och uppåt.
− Om de vill ha hingstar längre söderut så får de fundera på om de kan skicka stoet i stället, men det är inte så lämpligt om hon har ett föl vid sidan.

Letar andra vägar

För både Lie semin i Boden och Överby stuteri i Jämtland inleddes betäckningssäsongen på måndagen, 20 april.
− Semin som tappas i dag på morgonen får vi i morgon eftermiddag, konstaterar Anita Löjdahl på Överby stuteri i Brunflo, som nu söker andra transportvägar för att få sperman så snart som möjligt.
Samordnade transporter med andra stationer är inte helt lätt.
− Vi har 25 mil till nästa station. Men jag är född optimist, och vi ska nog lösa det här, säger Anita.

Positivt för Lövsta

Vinnare i transportstrulet kan bli hingstatationerna i Mälardalen och norrut, tror Monica Lierud i Boden.
− Det här kan ge positiv effekt för Lövsta och Stockholms semin, när transporterna från södra Sverige inte kommer att fungera, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden