Avelsnyheter
28 mars 2020 06:15

Anrik elitauktion ändras till följd av coronakrisen

CoronasmittanÅrets elitauktion i Oldenburg blir historisk. För första gången någonsin kommer budgivningen på hästarna att ske online. Auktionen öppnade i veckan och redan nu haglar buden.

Anrik elitauktion ändras till följd av coronakrisen
Christoph F Rowold med katalognummer Comme Lucas Foto: Oldenburgförbundet

Det är hopp- och dressyrhästar från 3 års ålder som säljs på Oldenburgsförbundets auktion i Vechta. I skrivande stund är intresset störst för dressyrhingsten Movie Star (f-16 e Morricone I-Bentley) och stoet Danseuse Royale (f-14 e Don Juan de Hus-Rubin Royal).

I vanliga fall är det full aktivitet i stallarna vid den här tiden. Men eftersom landsgränserna till Tyskland är stängda till följd av corona har det istället varit lugnt i stallarna de senaste veckorna.

Christoph F Rowold, Auction Directioner, berättar att auktionens stallpersonal jobbar enligt restriktioner från den tyska staten.
– Ingen hade kunnat förutspå att ett virus skulle förändra allt. Hästarna anlände till stallarna hos oss innan corona bröt ut. Vi har helt fantastiska hopp- och dressyrhästar i år. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen, säger han.

– Vi, precis som Holsteinförbundet har gått över till en onlineauktion. Hannoveranerförbundet hade inte hunnit få in hästarna till auktionsstallarna och därför senareläggs den auktionen.

Om kunder utanför Tyskland vill prova hästarna, hur går det till ?

– Självklart gör vi allt som är möjligt för att vara våra kunder till lags, vi har använt oss av FaceTime sen kommer nya uppdaterade filmer på hästarna att publiceras inom kort, säger Christoph F. Rowold.

Kicki Sander jobbar som skandinavisk agent för Oldenburgförbundet. I vanliga fall finns hon på plats i Tyskland för att hjälpa besökare och potentiella köpare. I år är hon istället hemma i Sverige och hennes jobb ser inte ut som det brukar. Kicki berättar att alla planer blivit hastigt inställda, och alla hotell och visningar är avbokade. Kicki tycker ändå att onlineauktion är något som är viktigt för att hänga med i framtidens utveckling samt att det är ett bra sätt att nå ut till potentiella kunder på.

– Det går ju inte att komma ifrån att det personliga mötet och möjligheten att prova hästarna live är det viktigaste, men det ena utesluter inte det andra, säger Kicki.

Kicki
Kicki Sander

Uppfödarna säljer sina hästar genom förbundet och situationen har denna gången varit unik menar Kicki då ingen kunnat förutspå det rådande världsläget.
– Tanken från första början var ju att denna auktionen skulle genomförts på plats i Vechta som vanligt, säger hon.

Från och med 25 mars till och med lördag 4 april är det möjligt att vara med och buda på hästarna.

Följ auktionen här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden