Avelsnyheter
23 januari 2020 13:58

Ofött föl sålt för 400 000 kronor

Dyrgripar19 av de 20 ofödda hoppfölen som fanns till salu på embryoauktionen i norska Barkåker i helgen såldes till nya ägare - dyrast blev ett embryo med stammen Chacco Blue-Diamant de Semilly, som gick för över 400 000 kronor.

Ofött föl sålt för 400 000 kronor
Embryofölen såldes till köpare över hela världen. Foto: Brian A Jackson/Istock

Det var första gången som Flanders Embryo Auction hölls i Norge, på Arneberg Equestrian Center. Rolf-Göran Bengtsson var en av de inbjudna, för att bland annat hålla en clinic under dagen. Lördagkvällen ägnades åt auktionen, som lockade köpare från hela världen – både på plats och online.

20 embryon – ofödda hoppföl – fanns till salu, 19 av dem såldes med ett snittpris på 20 579 euro, cirka 230 000 kronor. Dyrast var ett embryo efter Chacco Blue-Diamant de Semilly-Marius Claudius, som gick för drygt 400 000 kronor till Belgien. Fölet beräknas födas inom en månad, skriver arrangören på sin sajt.

Chacco Blue i topp igen

Ännu en Chacco Blue-avkomma, med en halvsyster till Casall som mamma, bakom, gick för stora pengar – drygt 320 000 kronor. Det fölet är beräknat till juli och såldes inom Skandinavien. Samma köpare ska även ha köpt ytterligare två embryon, efter Casall och Eldorado van de Zeshoek.

– Elva embryon såldes till köpare på plats på auktionen, och ytterligare en såldes till Norge online. Vi hade närmare 60 budgivare online, från 15 olika länder – allt från Nya Zeeland, Irland, Brasilien och Slovakien. Via telefon såldes tre till USA, en till Schweiz och en till Tyskland, kommenterar arrangören.

Hela prislistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden