Hoppning
25 juli 2021 20:44
Ridsportplus

Inte ens en världsetta är given i ett OS-lag

Inför OS i TokyoVärldsettan Daniel Deusser, även kallad Dubbel-D, vägrar att slå sig till ro trots framgångar – och drömmer om en medalj i OS.

Inte ens en världsetta är given i ett OS-lag
Daniel Deusser, världsetta tre gånger i sin karriär hittills, tar utmärkelsen med ro. Och det är ingen fribiljett till OS. ”Det är klart att jag hoppas”, säger han om möjligheten att få åka till Tokyo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ridsport ber om en pratstund med Daniel Deusser under Global Champions Tour i Stockholm svarar han artigt ja, men ber om tio minuter. Sedan tar han hästskötarens mobil och granskar filmen av ritten som han gjort nyss, mitt i solgasset.
– Jag tittar alltid på mina ritter, förklarar han – och först efter att ha kollat filmen kommer Daniel Deusser på att det vore bra att flytta in i skuggan.

Han har nyligen blivit rankad etta i världen, efter att tidigare ha haft titeln under 2015 och 2017.
– Om jag ska vara ärlig är allt detsamma oavsett ranking. Samma team, samma tävlingar, samma tankar kring ridningen och hästarna. Det är mer media nu bara. Men det är klart att lite stolt känner jag mig. Det är ett kvitto på att vi jobbat på rätt sätt det senaste 1,5 året. Och det är motiverande för teamet, säger Daniel Deusser.

”En bra ryttare är en som alltid vill lära sig mer”

Det skulle gå att tänka sig att den som nått toppen får en känsla av att ha gjort allt, och därför tappar motivation. Men så icke i detta fall.
– Nej, absolut inte. Det gäller att fortsätta jobba som vi gjort, annars kan jag lika gärna sluta rida. Vi måste göra allt det en ryttare och ett team måste göra. Annars går det väldigt fort att tappa i rankningen. Vi måste fortsätta utbilda unga hästar och hitta nya hästar.
– En bra ryttare är en som alltid vill lära sig mer.

Inte heller har rankningen påverkat läget när det gäller sponsorer.
– Nej, det är ingen som kommit och bett om samarbete eller så. Men för framtiden kan det nog se bra ut i min karriär att jag varit nummer ett några gånger.

Trots alla framgångar – Daniel Deusser red till exempel hem mest pengar av alla ryttare år 2019 – är han inte säker på att få åka till OS (detta när han är på besök i Stockholm i juni).
– Det är inte bestämt ännu vilka som får åka, men det är klart att jag hoppas. Drömmen vore en individuell medalj.

Killer Queen har en enorm galopp

Den troligaste OS-hästen är Killer Queen VDM (BWP sto f –10, e Eldorado van de Zeshoek-For Pleasure, uppf Dirk och Ann Bruggeman- Carpentier, Belgien, äg Stephex Stables och Daniel Deusser), som gått femstjärniga tävlingar i två år. Stoet för beröm av sin ryttare för sitt psyke, för scope och att hon står högt i blod. Snabbheten beror på hennes vägvinnande galopp; ”enorm” har ryttaren kallat den.

Hur kommer det sig då att denna nu ettarankade hoppryttaren började rida?
– Min familj var hästintresserad. Min pappa var ute och tävlade på helgerna på hobbynivå. När jag slutade skolan beslutade jag mig för att testa att jobba professionellt med hästar, och att jag skulle ge det ett halvår, säger Daniel Deusser.

Han började hos hästhandlaren Siegfried Herröder och kom sedan till Franke Sloothak.
– Redan när jag var en liten pojke var det Franke Sloothak och John Whitaker jag såg upp till. Men det finns många bra ryttare, och det går att lära sig något litet från alla.

Karriären fortsatte hos Jan Tops. Där fanns Air Jordan, som med Deusser i sadeln kom tvåa i världscupfinalen 2007.

Men hos Tops såldes hästarna efter hand.
– Först brydde jag mig inte, jag fick ju rida nya som var bra och tävla dem. Men efter sex år tröttnade jag, när det ibland inte fanns hästar att prestera med, har Daniel Deusser sagt i en tidigare intervju i Ridsport.

Blev övertalad av Stephex Stables

Nuvarande arbetsgivare, Stephex Stables, kunde först inte värva ryttaren eftersom Deusser inte ville byta stall bara för att rida fler försäljningshästar. Men Stephex övertalade till sist Daniel Deusser. I dag har stallet ett samarbete med italienska Scuderia, vilket gör att många bra hästar kan bli kvar.

Han flyttade till den nya arbetsgivaren 2012 och har i dag cirka nio hästar som kan gå 1,40 och högre, och kan koncentrera sig på ridningen.
– Från det att jag var i 20-årsåldern känns det som att det bara gått framåt, konstaterar Daniel Deusser.

Sedan skyndar mannen med den vita armbindeln iväg till nästa start.

Fakta

Daniel Deusser

Namn: Daniel Deusser.

Ålder: 40 år.

Bor: I Belgien, i en villa en bit från Stephex Stables.

Tävlar för: Tyskland, men det var nära att han bytte till Belgien efter en dispyt med det tyska ridsportförbundet.

Familj: Hustrun Caroline Wauters, dottern Stella, 6 år.

Hobby: Det hinner jag inte med, jag tävlar varje helg.

Äter gärna: Sushi, fisk, grillat.

Mästerskap: EM i Herning 2013 (silver i lag), VM i Caen 2014, EM Aachen 2015, OS i Rio 2016 (brons i lag), EM i Rotterdam 2019 (silver i lag).

Prispengar: Red in mest pengar av alla år 2019 – 28 miljoner kronor. Allt enligt Hippomundo.

Rankning: Etta på FEI:s lista över världens bästa hoppryttare.

Mål: Individuell medalj i OS i Tokyo.

Daniel Deusser om den svenska publiken

”Det är alltid en fantastisk publik i Sverige. Det märks att ridning är en folksport här, och att publiken verkligen är intresserad och engagerad.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden