Hoppning
19 maj 2021 06:25

Inget Tokyo-OS för trefaldig medaljör

OS 2021Han har gjort tre olympiska spel på rad, Eric Lamaze som med fantastiske Hickstead vann individuellt guld och lagsilver 2008. Även i Rio 2016 blev det en medalj, men Lamaze - som är högst rankad av de kanadensiska hoppryttarna - väljer nu att hoppa av uppladdningen inför OS i Tokyo.

Inget Tokyo-OS för trefaldig medaljör
Eric Lamaze har tre OS-medaljer, den senaste kom med Fine Lady i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

Det har skrivits spaltmeter om Eric Lamaze under åren – han har hyllats för sina framgångar, luftat sina åsikter, stängts av efter positiva dopningsprover och förlorat sin topphäst Hickstead under dramatiska former mitt i en världscuphoppning. För snart två år sedan gick Lamaze ut med att han drabbats av en hjärntumör, men han har fortsatt att rida och tävla på högsta nivå.

Han har funnits med på Kanadas korta lista till OS i Tokyo, där Lamaze var en av fem ryttare, och är också den kanadensare som ligger bäst till på världsrankningen i hoppning. Men när landet nu endast får skicka en individuell ryttare till Tokyo, väljer den rutinerade 53-åringen att avbryta OS-satsningen.

Eric Lamaze skriver på sin hemsida att anledningen främst är hälsorelaterad, då han under de senaste tre åren genomgått behandling för sin hjärntumör.

”Min hälsa är något jag tar på allvar, och jag har bestämt mig för att Tokyo inte är den bästa platsen för mig. Även om min hälsa är stabil just nu finns det flera riskfaktorer som måste tas i beaktning.”

Saknar lagkamrater

Lamaze lockas inte heller av att rida enbart individuellt på ett stort mästerskap.
”Jag har alltid associerat OS med att rida för det kanadensiska laget. Jag kan inte vara en riktig utmanare utan mitt lag”, skriver han.

Eric Lamaze är inte heller övertygad om att det hade känts rätt att vinna en OS-medalj i Tokyo, med tanke på pandemin som fortfarande i allra högsta grad härjar i världen.

”OS är en hyllning till idrottarna, och jag tror inte att vi kommer att kunna ha ett riktigt firande i Tokyo. Det är inte rätt tid att fira”, menar Lamaze, som nu istället väljer att blicka framåt.

”Jag ser fram emot nästa års världsmästerskap, där vårt lag förhoppningsvis kommer att rida hem ett kval till OS i Paris. Därefter hoppas jag att vårt nationella förbund kommer att koncentrera sig på att ta fram ett fantastiskt program så att vårt lag kan vara som bäst vid OS 2024 i Paris”, avslutar Lamaze.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden