Körning
2 oktober 2023 10:26

Inte svenskarnas VM: ”Lite för låg standard”

MästerskapNär VM i sportkörning för par avslutades i franska Haras du Pin på söndagen var de svenska kuskarna långt efter täten. Landslagsledaren Annika Borg konstaterar att mästerskapet har varit lärorikt på många sätt, och att truppen nu får åka hem och analysera insatserna.

Inte svenskarnas VM: ”Lite för låg standard”
Emma Olsson arbetar sedan många år som hästskötare åt flerfaldige världsmästaren i fyrspann, Boyd Exell. Nu blev hon bästa svensk på VM i par. Foto: Karolina Swärdh

En trettonde plats blev slutresultatet för Sverige när dressyr, maraton och precisionskörning summerades på söndagen – drygt 100 straffpoäng bakom guldmedaljören Ungern.

Ett resultat som den svenska landslagsledaren Annika Borg inte var helt nöjd med.
– Söndagens konkörning var svår, där tycker jag ändå vi gjorde det bra, men annars har vi haft lite för låg standard över lag och det blir mycket press när det handlar om VM, säger hon till Ridsportförbundet.

Nu ska truppen hem och analysera resultatet och se hur kuskarna och deras hästar kan utvecklas.
– Vi får analysera noggrant och se vad man kan lägga om i träning och förberedelser och hur vi ska träna kuskar och hästar. Och också se över hur man bäst går vidare med satsningen överlag, säger Annika Borg.

Debutanten bästa svensk

Den svenska truppen bestod av Emma Olsson, Camilla Ahlberg, Eva Ottosson och Amanda Krogstad, där mästerskapsdebuterande Emma Olsson – som inte ingick i laget – var bäst med sin 37:e plats.

– Det var nog ändå bra att hon fick köra utan pressen att vara med i laget. Man kan bara säga att hon har gjort det jättebra, det var lite svårt att veta vad man skulle vänta sig från henne men hon avancerade väldigt mycket från tävlingen i Baborowko, konstaterar Annika Borg.

Emma Olsson jobbar sedan åtta år hos australiensaren Boyd Exell, fyrspannskusken som är regerande världsmästare. Exell fanns på plats i Haras du Pin för att coacha Emma under helgen.

Värdefull erfarenhet

För de andra svenska VM-kuskarna gick det inte som man hoppades – årets mästerskap får läggas till erfarenhetskontot inför framtida utmaningar.

– Eva fick byta en häst till sin tredjeplats i precisionen men det gjorde hon jättebra. Jag hade kanske önskat lite mer i maraton för hennes del. Camilla hade även hon lite stolpe ut tyckte jag. Dressyren blev en besvikelse men när man läste protokollet så får man ge domarna rätt. Amanda gjorde en jättebra dressyr men maraton behöver gå lite fortare, analyserar Annika Borg till Ridsportförbundet.

Historisk individuell segrare

Favoriten Martin Hölle, Ungern, körde hem segern – han är nu historisk, efter att ha vunnit sitt fjärde raka VM, både individuellt och i lag.

53228461373_1d96fc76b3_5k
Martin Hölle är världsmästare än en gång, nu i Haras Du Pin. Foto: FEI/Mélanie Guillamot

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden