Körning
14 augusti 11:54

De är svenska mästare i sportkörning

MästerskapWermlands Körsällskap arrangerade i helgen SM i sportkörning för par- och enbetsekipage hos Kils Hästcenter, där sju nya svenska mästare korades.

De är svenska mästare i sportkörning
Linnea Kristiansen tog sitt första SM-guld med Lady Lexington 2021 - i helgen var det dags för det andra. Foto: Eva Österlund

Linnea Kristiansen, segrare 2021 och bronsmedaljör förra året, fick återigen kliva högst upp på pallen när hon körde hem SM-guldet i enbet på häst med sin Lady Lexington. I par-klassen såg Eva Ottosson till att upprepa bedriften från SM 2022, där hon vann med Avon, Adrian och Sir Benji.

I ponnyklasserna toppade Johny Sjödin/Why Me (enbet) och Marika Strömberg/Albin JSA 674/Exact/Brogårds Mustang (par).

– Det känns som vi är på gång och nu ska vi toppa det här. Myran (Why Me) är finare än någonsin. Nu blir det tio dagar i Holland på träningsläger hos vår tränare, som finslipning inför VM. Målet är topp 10 på VM 2023, säger Johny Sjödin till Ridsportförbundet.

Även Marika Strömberg siktar mot fina resultat på VM.
– Det här var ett bra genrep, för Musse (Brogårds Mustang) var det första tävlingen och jag testade honom. Han gick jättebra i maraton! Inför ponny-VM har jag många bra hästar att välja mellan. Målet är att förbättra prestationen, jag har varit med på VM två gånger tidigare. I precision är vi starka och har chans att ta placering, sa Marika till förbundet efter sitt guld.

Glada ungdomskuskar

Det korades även svenska mästare bland children, juniorer och U25, där Ella Thorén körde hem guldet med Flash i enbetsklassen för childrenkuskar.
– Det här var ett perfekt avslut på childrenåret, nästa år är jag junior. Hästen har presterat på topp. Planen är att träna på alla grenar under vintern och målet är att vara topp 10 på EM 2024, sa Ella efter målgång.

Sofie Strauss är nybliven svensk mästare i enbet med Mambo 182 bland juniorer.
– Jag är supernöjd, det känns lite overkligt. Hästen är en stjärna genom alla moment, vi körde våra bästa moment någonsin. I vinter ska jag börja träna lite inför U25, målet är ett eventuellt EM 2024 och då behöver jag prestera lika bra som här på SM, konstaterade Sofie efter guldet.

Bland U25-kuskarna toppade Emma Johansson, som gjort en kometkarriär med sitt par bestående av Gullsmyras Heavenly och Gullsmyras Zvala.
– Allt kändes jättebra! Jag började tävla förra året och kvalade till SM i år. Jag är nu 25 år, så detta var sista året i U25 men jag vill absolut fortsätta tävla, sa Emma till Ridsportförbundet efter sitt SM-guld.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden