Avelsnyheter
11 november 2019 08:51
Ridsportplus

Irco Marco-ättlingar: ”De håller i många år och kan ridas av vem som helst”

AvelsgigantSWB efterlyser Irco Marco-ättade hingstar som kan föra det för sporten värdefulla blodet vidare. Annat var det när Ann Gustavii ville få Irco Marco godkänd. ”Jag fick rådet att kastrera honom.” Ridsport har pratat med Ann om vad Irco Marco-blodet kan tillföra svensk hoppavel av i dag

Irco Marco-ättlingar: ”De håller i många år och kan ridas av vem som helst”
Ann Gustavii tävlade själv Irco Marco i början av hans karriär. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1971 föddes hingsten Irco Marco (KWPN e Irco Polo-Sportman) i Nederländerna hos J M Bijen. Till sin död 2001 verkade han synnerligen framgångsrikt i svensk avel. Men nu är hans blod nästan borta ur svenska härstamningar, något som SWB vill ändra på och därför efterlyser Irco Marco-ättade unghingstar.

Det var paret Lars (bortgången sedan några år) och Ann Gustavii som tog hingsten till Sverige.

Vad har Irco Marco betytt för svensk hoppavel?
– Massor, naturligtvis. Självklart hoppförmågan. Och mentaliteten, han var otroligt generös, han tog dig till hindret, du behövde bara styra så hjälpte han dig.
– Han var dessutom oerhört sund med extremt bra ledgångar och fötter. Han var välbyggd, rätt i kroppen och trots ganska grova ben inte ett dugg tung.
– Han var också föregångare när han visade att hingstar både kunde tävla och verka i aveln.

Vad tror du att hans blod kan tillföra i dag?
– Jag tror fortfarande på sundheten. I dag avlar man fram mycket känsliga hästar som är så rädda om sig att de hoppar ur skinnet och går sönder, och det leder till att vi snart har en slutprodukt. Irco Marco-hästarna är visserligen sena, men låter man dem få tid på sig har man hästar som håller i många, många år och som kan ridas av vem som helst.

Du föder fortfarande upp hemma i Herefordshire i England. Har du hästar med Irco Marco-blod?
– Jag har avelsston med hans blod och jag har strån kvar från Irco Mena och Lars Irco G. Jag har också en 4-årig hingst, Lariico Gii e Lars Irco G-Baloubet du Rouet. Mormor är Mirca, en helsyster till Marcoville och Irco Mena. Jag skulle vilja hitta någonstans att sätta honom där han får chansen att utvecklas och föra blodet vidare.

Img_7921
Ann Gustavii och Irco Marco, här på Scandinavium 1980. Till vänster ses Hans Lundbäck. Foto: Krister Lindh

Fakta

Irco Marco 662

Född: 1971 hos J M Bijen, e Irco Polo-Sportman.

Död: 2001.

Mankhöjd: 164 centimeter.

Färg: Mörkbrun.

Antal betäckta ston t o m 2007: 775 stycken.

Bästa avkommor i svår klass (i urval): Marcoville, Irco Mena, Mirca, Madonna.

Hur hittade ni Irco Marco?
– Vi var intresserade av Any Questions, som fanns hos Fergus Graham i England. Any Questions gick ihop med en liten fet 2-åring. Det var Irco Marco. Den holländska uppfödaren var trött på att han jämnt hoppade ut ur hagen och sålde honom till England. Några år senare, sedan Ulrika Hedin (som också var intresserad) hoppat av, köpte vi honom och han kom till Sverige i januari som 5-åring.

Det var inte självklart att få honom godkänd?
– Man tyckte att han var av ”fel typ”, gammaldags och från fel förbund. Jag fick rådet att kastrera honom. Men jag kämpade vidare, överklagade och fick gå högt upp i instanserna. När Paul Weier (schweizisk ryttare och tränare, red:s anm) sedan tävlade honom i Falsterbo fick jag honom godkänd på prestation. Sedan tog det två år innan hans avkommor fick stambokföras.

Efter det var han ändå på väg utomlands?
– Ja, jag ville sälja, men då gick Arne Pettersson in och bildade konsortiet KIM-SHAF som köpte honom till tre fjärdedelar. Jag var kvar med 25 procent några år innan jag sålde min del till konsortiet.

1992, när Irco Marco var 21 år gammal, fick han ELIT. Det måste ha känts bra?
– Det gjorde det verkligen. Då strödde man lovord över honom och hans betydelse för svensk hoppavel. Det vore väldigt roligt om hans blod tas till vara nu. Han kan tillföra mycket.

Fakta

Ann Gustavii

Namn: Ann Gustavii

Ålder: 72.

Bor: Leominster, Herefordshire, England.

Familj: Sonen Henrik och svärdotter Jessica Bergström.

Hingstar i verksamheten (alla på fryst sperma): Lars Irco G f -91 e Irco Mena-Imperius xx., Lar Chin Gii f -98 e Lars Irco G-Irco Marco, Balou Mena Gii f -98 e Baloubet du Rouet-Irco Mena., Fein G f -89 e Feinchnitt I-Ramiro Z., Almero Gii f-00 e Almé des Nids-Irco Mena, Irco Miro Gii f -94 e Irco Mena-Raldo Polo G, Eden Mail Gii f -92 e I Love You-Digne Espoir. I verksamheten finns också fyra egna avelsston.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden