Avelsnyheter
24 april 14:08
Ridsportplus

Irco Marcos sista sperma

HingstporträttFör snart sju år sedan tog uppfödaren Gert Monell chansen 
– eller risken – och knäckte ett strå med den allra sista sparade 
sperman från legendaren Irco Marco. Resultatet blev två föl, varav den ena gått unghäst-VM och den andra tävlar fälttävlan.

Irco Marcos sista sperma
Resultatet av hälften av ett strå fryst sperma efter Irco Marco blev Marco Monet, som gick unghäst-VM med Viktoria Almgren i fjol. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett enda strå och två ston redo att semineras. Uppfödaren Gert Monell kunde inte välja vilket av de båda stona som skulle få de allra sista dropparna från matadoren Irco Marco. Droppar som samlats och legat infrusna sedan någon gång på 1980-talet dessutom. Mot veterinärens inrådan knäckte han strået på mitten och de båda stona fick varsin del. Båda blev dräktiga och båda fick föl, som nu tävlar.

Victoria Almgren red den ena av dem, Marco Monet (SWB val f -16 ue Camaro M, uppf G Monell, äg G Monell och V Almgren) på Breeders, där ekipaget kom trea, och på unghäst-VM i hoppning i höstas.
– Irco Marco är ett lite omodernt blod men han har ju gett många fina hästar och det här är en superfin häst. Han har det mesta man önska sig av en hopphäst. Han är ridbar, har  mycket kapacitet, är försiktig och har bra mentalitet, säger hoppryttaren och unghästspecialisten.

Marco-monet-testrids
Marco Monet testrids

Andra halvan blev fälttävlanshäst

Gert-monell
Gert Monell. Foto: Krister Lindh

Den andra halvan av det delade strået 
resulterade i Marco Matisse (SWB val f -16 ue El Grand Lode xx, uppf G Monell, äg Bernt Jonsson och Maria Jonsson Karttunen) som i fjol började sin tävlingskarriär på fälttävlansbanorna i 90-klasser, riden av Sofie Rhodin.

Uppfödaren Gert Monell i småländska Bondarp kommer väl ihåg de båda sista Irco Marco-avkommorna, som kom till i slutet på hans och frun Anita långa karriär med uppfödning och hingststation.
– De var väldigt kloka och fina. Vi har alltid pysslat mycket med fölen, direkt från det att de kommer ut. Och nu sedan vi blev pensionärer har vi haft ännu mer tid, säger Gert Monell, som nyligen fyllde 80 år och hade Irco Marco hos sig från mitten av 1980-talet fram till hingstens död 2001.
– Han var väldigt bra att ha att göra med, en förståndig häst.

Irco-marco-1
Irco Marco

Siktar på ännu ett unghäst-VM

I början av 2022, efter Gerts höftoperation, gjorde paret Monell sig av med sina sista hästar. Men de äger fortfarande Marco Monet tillsammans med Victoria Almgren, som blev så förtjust i hästen att hon köpte in sig i en större del. Hon har tidigare tävlat en annan häst med samma mamma, Coco Chanel Q (e Camaro M-Cortez), och fastnat för denna. Den hästen, Curious Friday  (f -11 e Cardento), såldes och gick förra året YREM för Norge.
– Det känns kul att äga Monet tillsammans med uppfödarna och de gläds så mycket åt att ha denna kvar, säger Victoria Almgren, som nu siktar på ännu ett UVM med Marco Monet.

Fakta

Irco Marco

Irco-marco
Irco Marco

Född: 1971.

Död: 2001.

Härstamning: e Irco Polo-Sportman.

Uppfödare: J M Bilen, Nederländerna.

Avkommor: 461 registrerade SWB-avkommor, nio av dem godkända hingstar, bland annat Irco Mena och Feliciano samt OS-hästen Marcoville.

Egna meriter: Tävlande internationellt i sju säsonger med över 50 placeringar. Deltog i EM med Leif Nilsson.

Övrigt: Godkändes på lite äldre dagar genom sina tävlingsmeriter och tillskrivs stor betydelse för den svenska hoppaveln. Elitpremierades som 21-åring. Importerades som 4-åring av Lars och Ann Gustavii, ägdes i många år av konsortiet KIM-SHAF där Gert och Anita Monell ingick.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden