Avelsnyheter
21 januari 2022 11:09
Ridsportplus

Briar hade allt

LegendarExteriör, hoppförmåga och fantastiska rörelser. Briar hade allt, enligt uppfödaren och livslånge ägaren Hans-Ynge Göransson. Den makalösa galoppen var ett av Jan Brinks första intryck av den legendariske dressyrhingsten, som också hade en helt makalös karriär. Här berättar Ridsport historien om en av Sveriges främsta hingstar genom tiderna, som nu har somnat in för gott.

Briar hade allt
Jan Brink och Briar efter världscupsegern i Globen 2007. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Briar kom till Jan Brink på Tullstorp som 2,5-åring och kom att stanna i 15 år. Jan tog hingsten från inridning, via toppoäng i bruksprovet 1995 till tre EM-medaljer (silver 2003, dubbelt brons 2005, lagbrons 2007) och rekordet sju SM-segrar. Totalt tog de 196 internationella placeringar. Briar hade för några år sedan fått 264 avkommor med tävlingsresultat, varav 188 i dressyr och 122 i hoppning.

    Höjdpunkten på karriären kom 2005 då ekipaget vann Aachens dressyrchampionat. Deras då sensationella seger över regerande OS-mästaren Salinero och Anky van Grunsven skulle senare ha motsvarat att slå Valegro och Charlotte Dujardin. Jan blev då också den första svensk som vunnit Aachens dressyrtitel. Ekipagets kür reds passande nog till melodin ”My Number One”. Året efter utsågs Briar till Årets Häst vid premiären av Ryttargalan.

    Brink-jan-briar-segrare1
    Jan Brink fick ta emot priset som ”Årets häst” för Briar. Foto: Roland Thunholm

    Mycket hoppblod

    Härstamningsmässigt och utifrån bruksprovets resultat våren 1995 hade Briar istället lika gärna kunnat bli hoppstjärna. Pappa Magini vann 1994 Falsterboderbyt med Rolf Göran Bengtsson, som också hoppade 4-årige Briar i Bruksprovet (de flesta lovande unghingstar på den tiden visades av duon Brink-Bengtsson). Även på mödernet fanns hoppblod. Morfar Krocket var den första svenskfödda hingst som belönades med 10-10 på hoppningen under sitt bruksprov. Hans mormor Spitfire deltog i hopp-OS 1956. Men samtidigt var Briars mormormorsfar Gaspari, som gick OS 1960 i dressyr.

    Det var en medveten strategi av uppfödaren Hans-Yngve Göransson. Han har flera generationer av hästuppfödare bakom sig och hans föräldrar köpte Briars mormors mor från Flyinge. Briars mormorsmorsmorsmorsmormor är Flyingestoet Diana, som också finns dubbelt bakom All In, individuell silvermedaljör vid OS med Peder Fredricson.

    Rgb_6
    Rolf-Göran Bengtsson och Briars far Magini vann derbyt i Falsterbo 1994 Foto: Jan Gyllensten
    Bruks2
    Rolf-Göran Bengtsson red Briars morfar Krocket i terrängen vid bruksprovet 1982. Foto: Krister Lindh
    Maraton-1
    Bo Jenå med Briars farfar Maraton. Foto: Roland Thunholm
    Hans-yngve-goransson-me0537
    Hans Yngve Göransson och Kristina Gustafsson med Briars mamma Charis. Bilden togs 2004. Foto: Krister Lindh

    Bakåt i stammen har Briar också mycket förnämliga fullblod. Ridsports reportage om bruksprovet våren 1995 toppades av en bild av Briar i löshoppning, där han fick 9-9.  I hoppningen blev även totalbetyget 9 och omdömet ”god uppmärksamhet och samarbetsvilja, gott förtroende, orädd, sansad, avspänd”. I dressyren blev samlingspoängen 8 och sammanfattningen ”god framåtbjudning och samarbetsvilja, god utvecklingsbarhet”. Traven och galoppen bedömdes som taktmässig, rytmisk och välbalanserad. Gångartsdomaren Erik Lette, som senare kom att döma Briar otaliga gånger internationellt, satte Briar och Rambo (e Chapman-Lansiär) som provets mest kompletta hästar. Båda fick ridbarhetspoängen 16,2 och nämndes också på tidningens förstasida.

    Img_2145-(1)
    Åke Björsell, Hans-Yngve Göransson och Jan Brink med Briar, hösten 2019. Foto: Catharina Brink

    Briar hade allt

    Hans-Yngve Göransson har senare sagt att för honom handlar avel om att samla godbitar från olika håll. Briar hade allt; exteriör, hoppförmåga och fantastiska rörelser. Det viktigaste av allt var kanske hans höga ridbarhet och den stora flexibiliteten i hans gångarter. Hans-Yngve har varit kritisk till att avla för enbart en gren.
    – En häst som ska hoppas högt behöver en smidighet och elasticitet som gör att den kan korta och länga efter behov och använda sin kropp på ett funktionellt sätt, har han sagt. För en gångartshäst räcker det samtidigt inte bara med snygga gångarter.

    När Briar första gången kom till Tullstorp som 2,5-åring var han lite tonårsmässig exteriört, ganska smal och tanig för sin ålder. Men hans rörelsemönster var något helt otroligt, har Jan sagt i sin bok ”Ett livsverk i halvtid – historien om Tullstorp och Jan Brink” från 2008.

    Hans-Yngve hade tagit med sig en av sina 2-åringar som han tyckte var särskilt lovande. Var det kanske ett hingstämne? Tidigare hade Jans syster Carina fått se hingsten. Hans-Yngve hade då andra hästar hos henne, men eftersom Briar var hingst föreslog hon att Jan skulle få se honom. Jan såg direkt att Briar var något utöver det vanliga.
    – Galoppen var helt makalös. Traven såg jag bara några få steg av men det lilla som jag såg var riktigt bra, men galoppen, den var något alldeles extra, har Jan berättat.

    Briar_trav
    Briars trav fångad på bild vid OS i Hongkong 2008 och vid tävling 2002. Foto: Roland Thunholm
    Briar_arevarv
    Många ärevarv har det blivit. Här ses Jan Brink och Briar vid SM i Eriksberg 2005 och Gothenburg Horse Show 2009. Foto: Roland Thunholm

    Hamnade först lite i skuggan

    I början av sin karriär hamnade Briar sedan lite i skuggan av jämngamle Sack, e Kaliber-Ceylon-Unesco som också utbildades på Tullstorp och främst reds av Jans dåvarande sambo Minna Telde. Sack var gångartsetta på bruksprovet 1995, vann Breedersfinalerna som 5 och 6-åring (med Briar efter sig) samt kom på en delad 8:de plats i unghäst-VM 1997.

    Men Jan trodde på Briar och som sju-åttaåring gick det att konstatera att han kunde bli en Grand Prix-häst.  Enligt Briars uppfödare Hans Yngve Göransson var kemin mellan Jan och hingsten en av förklaringarna till deras framgångar.
    – En ryttare som inte känner för sin häst är sällan beredd att satsa det som krävs för att nå ända fram till toppen. Jan är otroligt fäst vid Briar och det är en del av hemligheten bakom deras framgångar, sade Göransson i ”Ett livsverk i halvtid”.  Som nioåring gjorde de mästerskapsdebut på OS i Sydney. Till OS 2004 i Aten reste Briar och Sack tillsammans. De utgjorde med Jan och Minna halva det svenska OS-laget! Men individuellt hade då Briar gått om stallkamraten.

    Framstående ryttare beskriver ofta sina favorithästar med egenskaper som är mycket lika deras egna. Jan har just sagt att han och Briar är mycket lika; otåliga, arbetsvilliga och fulla av energi.
    – Precis som jag trivs han bäst när han får arbeta. Det är också en hingst som tycker om strålkastarljuset och verkligen uppskattar publikens jubel, har Jan sagt.

    2002-brink-jan-briar-2-
    Jan Brink och Briar rider in på dressyrbaran inför världscupküren i Globen 2002. Ekipaget vann, och bedriften upprepades 2003, 2005, 2006 och 2007. Foto: Roland Thunholm
    Brink-jan-briar511
    Jan Brink och Briar vid küren i Aachen 2006. Foto: Roland Thunholm

    Energin kunde vara svår att tygla

    Briar var mycket lugn hemma, men hade en energi på tävling som kunde vara svår att tygla. Han ställde också stora krav på sin ryttare.
    – Han kräver en konsekvens i all ridning, på en nivå som är svårt för en vardaglig ryttare att hålla sig till. Han är väldigt intelligent och tolererar inte att bli överriden, har Jan sagt.

    En tredje part i succen med Jan och Briar var affärsmannen Åke Björsell, som i många år sponsrade hingsten och andra Tullstorphästar. Han var också med och startade utvecklingsprojektet ”Knytkalaset”.

    Jans och Briars sista start var i Sverige på Scandinavium 2009, då de vann världscupen och fick stående ovationer.

    Nedan ses Jan Brink och Briar vid världscupfinalen i Las Vegas 2007:

    Briar2-090718
    Briar avtackas vid Falsterbo Horse Show 2009. Foto: Roland Thunholm
    Briars-avsked
    Briar tog avsked från tävlingsbanan i Globen 2009. Foto: Jan Gyllensten
    Jan-brink----briar-899_8
    Jan Brink i Briars monter vid världscupfinalen i dressyr, Las Vegas 2009. Foto: Peter Zachrisson

    Godkänd i flera förbund

    Briar blev som avelshingst med tiden godkänd också i både KWPN, Hannover och Oldenburg. I många år var han den högst rankade tävlande dressyrhingsten, och har sedan stått på station i både England, Holland och Tyskland. Han har fått ett tiotal godkända söner; Berlioz 978, Biggles 1015 och Brisbane 1081 i Sverige, Isos 9067, Bella Caroli och Agastrofos i USA, Meges och Anton i Oldenburg och Byalee Briar och DS Burlington Bertie i Australia. Andra Briaravkommor är Bukowski (Anders Dahl), Crossy (Marie Munthers), Mac Brian (Amy Stovold), Charleston (Kristian von Krusenstierna), Baltzar (Elisabeth Hjelm) och Candyman (Axel Olin).

    Scandinavium 2014 Kristian Von Krusenstierna På BigglesScandinavium 2014
    Biggles är en av Briars godkända söner, här med Kristian von Krusenstierna. Foto: Roland Thunholm
    Jan-brink-frimarke1-110906-rt
    2011 förevigades Jan Brink och Briar på frimärke. Foto: Roland Thunholm

    Här ses när Briars väljs in i ”Hall of Fame” vid Gothenburg Horse Show 2020.

    Fakta

    Björsells Briar 899

    Brink-jan9--080819
    Jan Brink och Briar vid OS i Hong Kong 2008. Foto: Roland Thunholm
    • Född 1991, SWB e Magini u Charis e Krocket-Illum-Gaspari
    • Uppfödare/ägare: Hans Yngve Göransson
    • Briar blev genom ASVH (nu SWB) utnämnd till Årets Hingst åren 2004, 2010 och 2011.
    • Enligt Svenska Ridsportförbundets mediaguide hade Briar 37 internationella (CDI) segrar i Grand Prix/Grand Prix Special eller kür.  16 av dem var världscupsegrar.
    • Briars första SM-placering blev en fjärdeplats år 2000, därefter tog han sju guld under åren 2001-2008.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden