28 januari 2015 12:16
Ridsportplus

Briars liv som pensionär

Få dressyrhästar har haft en så lång karriär i världseliten som Briar 899. Nu ägnar 24-åringen sig enbart åt avel. Och att snacka med alla som går förbi hemma på Dalhem Farm utanför Malmö.

Briars liv som pensionär
Sedan några år är Briar 899 tillbaka på skånska Dalhem Farm tillsammans med ägarna Hans Yngve Göransson och Kristina Gustafsson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  2009 lämnade Briar den internationella tävlingsarenan för gott. Då var han 18 år. Men hade han själv fått bestämma hade han förmodligen fortfarande varit aktiv.
  – Han är hur fräsch som helst, välmusklad och väldigt välmående. Han är inte riden sedan 2010, men man ser på honom att han gärna skulle arbeta. Tyvärr finns det inte riktigt tid till det med många yngre hästar i stallet som behöver sin utbildning, säger hingstens ägare och uppfödare Hans Yngve Göransson.

  Tillsammans med Jan Brink är Briar den häst som har tagit flest mästerskapsmedaljer under svensk flagg. Jan Brink avslutade sin internationella karriär samtidigt som Briar.
  – Det var många lyckliga omständigheter som gjorde att det blev så bra med Briar. Vi hade en oerhört talenterad och arbetsvillig häst, vi hade viljan att satsa på tävlingskarriären i stället för att sälja och vi hade en skicklig och driven ryttare i Jan som ville samma sak som vi, säger Hans Yngve Göransson. 

  Efter pensionen har Briar bland annat varit stationerad i England som avelshingst en säsong. Men han har mestadels varit hemma hos husse och tillhandahållit sina tjänster. Det har handlat om 20-25 ston om året. Han går ute i hage varje dag och tar gärna ett snack med dem som går förbi.
  – Han är väldigt social, kommer alltid fram och vill prata lite, säger Hans Yngve Göransson. 

  Briar får ingen särbehandling på gården. Han sköts och hanteras på samma sätt som alla andra. Foderstaten består av hel havre, betfor och hösilage.
  – Men det är klart att Briar är kung på gården, även om de andra 30 hingstarna vi har här inte riktigt skulle hålla med om det.

  Briar har en del att brås på när det gäller att vara välbehållen långt upp i åren. I hans stamtavla finns nästan enbart hästar som har varit aktiva upp till närmare 30-årsåldern. Hans Yngve Göransson berättar att även när det gäller spermakvalitet och dräktighet ligger Briar kvar på samma värden som han har haft under hela livet.
  – Hälsobiten är intressant. Många tävlingshästar faller ifrån tidigt, de tar helt enkelt slut. När det gäller Briar är han också en av få avelshingstar som har varit aktiv fullt ut både på tävlingsbanan och i aveln samtidigt. Det är inte många som klarar det.

  Det finns gott om avkommor efter Briar på Dalhem. Många är så lika sin far att Hans Yngve Göransson själv tar miste ibland. Briar är far till flera godkända söner och tävlingshästar, varav flera på Grand Prix-nivå, runt om i världen, men hittills har inte någon självklar kronprins dykt upp.
  – Det finns flera kandidater, magnifika individer, men det beror mycket på var de hamnar hur deras utveckling blir, säger Hans Yngve Göransson.
  Vilket är ditt bästa minne tillsammans med Briar?
  – Vi var med på i stort sett alla stora tävlingar och jag kan inte rangordna dem så. Det bästa är i stället helheten, kontinuteten – att han var så bra så lång period. Han har blivit en kär vän och har varit en ständig källa till glädje. 

  Fakta/Briar 899
  Född: 1991.
  Kön: Hingst. 
  Uppfödare: Hans Yngve Göransson.
  Ägare: Hans Yngve Göransson och Kristina Gustafsson.
  Härstamning: e Magini u Charis e Krocket.
  Meriter: Flera godkända söner. Deltagit i bland annat tre OS och åtta världscupfinaler. Ett EM-brons och ett EM-silver individuellt, två EM-brons i lag, en tredjeplats i världscupfinal, seger i Aachens Grosse Preis – allt tillsammans med Jan Brink.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden