Avelsnyheter
23 oktober 2021 10:18
Ridsportplus

”Vi behöver spara på de riktigt bra stona”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Denna gång är det hoppryttaren och uppfödaren Fredrik Linell som håller i pinnen, och berättar bland annat hur han lyckats ta fram så många bra hopphästar.

”Vi behöver spara på de riktigt  bra stona”
Uppfödaren och ryttaren Fredrik Linell svarar på aktuella frågor. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Ridsports serie Stafettpinnen skickade Maria Alfredsson, ordförande i banbyggarnämnden, i pinnen vidare till uppfödaren Fredrik Linell.

Hur ska vi hålla svensk hoppavel kvar i toppen?
– För att behålla den svenska aveln i topp behöver vi spara på de riktigt bra stona. Svenska uppfödare behöver även våga göra embryotransfer på de ston som fortfarande är aktiva i sporten – och det för att kunna göra snabbare avelsframsteg och hinna med utvecklingen i sporten.
– Det är även viktigt att exteriören är bra, att man väljer hingst efter vad som behöver förbättras hos stoet, i dag måste det vara kvicka och atletiska hästar om de ska nå toppen.

Hur har ni gjort för att lyckas ta fram så många bra hopphästar?
– Vi har avlat på en bra stolinje. Vi har bestäckt de fina stona som 3-åringar och nu har vi även börjat med embryotransfer. Sen är det så klart oerhört viktigt att unghästarna får de rätta förutsättningarna när det gäller både uppväxt och utbildning.

Vem vill du skicka pinnen vidare till?
– Hoppryttaren Erika Lickhammer och jag undrar bland annat vad som skiljer sig sportsligt men också i att driva företag i Europa gentemot i Sverige.

Fakta

Fredrik Linell

  • Namn: Fredrik Linell.
  • Bor: Dösjebro, Skåne.
  • Gör: Uppfödare och ryttare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden