Avelsnyheter
18 september 2021 18:35
Ridsportplus

”Jag föder upp de hästar jag tror på”

ElitfölsauktionenUppfödaren Sara Liew har lyckats få med tre föl till årets elitfölsauktion. Ridsport har frågat Sara hur hon har lyckats med den bedriften.

”Jag föder upp de hästar jag tror på”
Sara Liew med två av fjolårets föl. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Sara Liew, uppfödare med Stall SL i Västervik.

Hur lyckas man få med tre föl på SWB:s elitfölauktion?
− Jag vet inte. Jag föder upp de hästar jag tror på, men sedan ska också allt stämma när de visas. I år tog jag med ett yngre föl och det blev inte uttaget, men det kanske hade varit annorlunda om det varit en liveauktion.

Hur tänker du då?
− Nu sker fotografering och filmning av fölen i samband med selekteringen, eftersom auktionerna är online. Men när det är liveauktion ett par månader efter selekteringen kan ett yngre föl vara i en bra tillväxtfas vid auktionstillfället, medan äldre föl är i en sämre fas.

Var det ”rätt föl” som kom med?
− Ja, det tycker jag. Jag visade fem föl och de tre som kom med var dem jag trodde mest på.

Vad är fördelarna med fölauktioner?
− Att det blir en chans att pimpa fölen och få dem fotograferade i samband med selekteringen. Jag tränar dem inte, men det ska friseras och knoppas, och så ska de ha grimma på, ofta för första gången.

Vad betyder det att få med föl på elitfölauktionen?
− Själva auktionsmomentet är lite nervkittlande och det kan bli bra priser. Men framför allt handlar det om att nå ut till nya kunder och en ny marknad.

Vad är målet med din uppfödning?
− Det är flera. Jag vill föda upp multitalanger, och därför blandar jag gärna in hoppblod i en dressyrstam. Sedan vill jag spetsavla för de högre klasserna i både hoppning och dressyr, och ta fram hästar som går bra i unghästchampionaten.

Fakta

Sara Liew

Bor: Källsåker gård, Västervik.

Gör: Driver Stall SL med uppfödning, seminstation och inackordering av avelsston.

Familj: Sambo och fem barn.

Antal hästar på gården: 65 hästar i varierande ålder.

Uttagna föl: High Voltage SSL (hingst e Hesselhöj Donkey Boy u Hertz (13) e Ampère), Vintage SSL (hingst e Vivaldon u Donatella Versace (SWB) e Don Primero), La Vie En Rouge SSL (sto e Grand Slam VDL u La Belle de Rouet e Livello).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden