Nyheter
23 februari 2020 08:54

Taket lyfte när Briar gästade GHS – missa inte filmen!

Oväntad comebackPubliken trodde knappt sina ögon när den minst sagt legendariske dressyrhingsten Briar 899 plötsligt spatserade in i Scandinaviums arena på lördagskvällen. Men jo, det var på riktigt och den 29-årige hingsten var mer än nöjd med att återvända till rampljuset.

Taket lyfte när Briar gästade GHS – missa inte filmen!
Kärt återseende i arenan där de gjorde sin sista svenska start. Jan Brink och den legendariske hingsten Briar 899. Foto: Roland Thunholm

Scandinaviumpubliken var redan rejält laddad när det mellan den rafflande världscupdressyren och Gothenburg Trophy var dags att välkomna de nya profilerna i GHS Hall of Fame. En bit in i showen, när teamet kring dressyrmatadoren Briar 899 skulle ta emot priset, drog stora delar av publiken plötsligt efter andan.

För visst var det Briar i egen hög person som oväntat och ystert gnäggande gjorde entré i arenan tillsammans med sin uppfödare och ständige ägare, Hans-Yngve Göransson.

Rördes till tårar

Den 29-årige hingsten fick stående ovationer från publiken, något han tog med ro- ända fram tills det var dags att intervjua den lika ständige ryttaren, Jan Brink. Då drog Briar i gång ett litet grävprojekt med ett av frambenen.

Flera i publiken rördes till tårar, bland dem Linda Björnberg från Karlskoga, som var på plats med dottern Julie och hennes vän.

– Alla i publiken stod upp och gav så mycket kärlek, även barnen som var med och som aldrig hört talas om honom förstod att detta var en betydelsefull häst och blev tagna av en mäktig wow-känsla, berättar hon.

Lever aktivt pensionärsliv

– Briar själv såg extremt nöjd ut, stolt och han verkade minnas mycket väl hur det är att stå i centrum för allas uppmärksamhet, fortsätter hon.

Uppfödaren Hans-Ynge Göransson berättade att om Briar fått välja själv så hade han fortfarande tävlat. Särskilt förfärlig är dock inte hans pensionärstillvaro. Dagarna tillbringas sedan många år tillbaka på precis samma sätt: tvättäkta hästliv i hagen hemma på Dalhem Farm i Skåne, med fri tillgång på grovfoder och en box där han har uppsikt över alla yngre släktingar på gården.

Briar-3781
Den 29-årige hingsten såg ut att njuta tillsammans med sin uppfödare och livslånga ägare Hans-Yngve Göransson. Foto: Pernilla Hägg
Briar-3788
– Hade Briar fått bestämma han han tävlat ännu, berättade ägaren Hans-Ynge Göransson för publiken som rördes till tårar av det minst sagt överraskande besöket under årets GHS. Foto: Pernilla Hägg

Se det magiska klippet från Tullstorp när Briar kommer in:

Briar dominerade svensk dressyr under ett helt decennium, hingsten var med i tre OS och nio världscupfinaler, knep ett EM-brons och ett EM-silver individuellt, tog två EM-brons i lag, en tredjeplats i en världscupfinal, och skrällseger i prestigetävlingen Aachens Grosse Preis – allt tillsammans med Jan Brink.

2009 gjorde de sin sista start tillsammans, i världscupfinalen i Las Vegas. Men många minns även ekipagets sista start på hemmaplan, den var nämligen just i Scandinavium samma år där de storstilat vann världscupkvalet inför en fullsatt arena.

Fler legender på plats

Briar må ha stulit showen på ett uppskattat sätt, publiken hyllade naturligtvis även de andra legenderna som denna afton tog plats i Hall of Fame.

Invalda i Hall of Fame 2020:

Hoppryttare: Hugo Simon, Österrike.
Dressyrryttare: Isabell Werth, Tyskland.
Profil: Jan Fristedt, Sverige.
Hopphäst: H&M Butterfly Flip, Sverige.
Dressyrhäst: Briar, Sverige.

Ghshalloffame_rt
Malin Baryard Johnsson, ryttare på invalda hopphästen Butterfly Flip gratulerar hoppikonen Hugo Simon liksom svenske profilen Jan Fristedt getts varsin plats i GHS Hall of Fame. Foto: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden