Clinic
20 februari 2020 21:43

Clinic med Christoph Hess ”Den unga hästen ska få självförtroende”

HoppclinicDen unga hästen ska lita på sin ryttare, och ryttaren måste ge hästen självförtroende. Det var budskapet från tyska profilen Christoph Hess, som gav en clinic i Scandinavium under Gothenburg Horse Show.

Clinic med Christoph Hess ”Den unga hästen ska få självförtroende”
Sofia Farman Zetterman var en av de två ryttarna på clinicen med Christoph Hess. Foto: Roland Thunholm

Christoph Hess är sedan flera år kommentator till det tyska Bundeschampionatet och dömer även bland annat unghäst-VM i dressyr. Nu är han i Scandinavium, dels för att döma dressyrklasser, dels för att ge två clinics om unghästar.

− Det är väldigt roligt att vara tillbaka i Göteborg. Jag var här för tre år sedan och dömde unga dressyrhästar, berättade Christoph Hess för Scandinaviumpubliken.
Två unga hopphästar med ryttare var studieobjekten. Sofia Farman Zetterman red familjens egen uppfödning Magic’s Anna (SWB sto f 2015 e Magic Park (SWB), u Gloryanne, e Feliciano).
− Det är en vaken häst och man får hänga med i svängarna, annars sitter man lätt på halsen, beskrev Sofia sin häst.

200220 Björn Svensson Blue Centen F Rt
Björn Svensson och Blue Centen F. Foto: Roland Thunholm

Den andra ryttaren var Björn Svensson som red Blue Centen F (SWB sto f 2014 e Jos van d’Abdijhoeve u Penny D e Mr Blue, uppf Eva Gudmundsson äg Björn Svensson, Peter Falk)
− Detta är en häst med mycket blod och karaktär, som ligger lite efter i markarbetet, summerade Björn.

Stoppa inte en spänd häst

− Vi såg nyss hästar lätt hoppa 1.45-hinder, men det är inte alla som har klart för sig vilken lång väg det är att lära hästar hoppa så stora hinder. God hoppning handlar om perfektion av grunderna, och för dessa unga hästar är det en stor utmaning att bara gå runt arenan, förklarade Christoph Hess.
− Hästen måste lita på sin ryttare, och ryttaren måste ge hästen självförtroende.

200220 Sofia Farman Zetterman2 Rt
Sofia Farman Zetterman red egna uppfödningen, 5-åriga Magic’s Anna

Båda hästarna var till en början spända inne på arenan, och Christoph Hess berömde ryttarna för att de fortsatte rida framåt och inte försökte stanna hästarna.
− Försök inte stoppa spända och överaktiva hästar, utan fortsätt rida framåt – men under kontrollerade former, var hans råd.

Utsträckt hals ger balans

Han berömde Sofias tvåpunktssits i galoppen.
− En remontsits som ger hästen en god känsla, med målet att få hästen att sträcka på halsen.  En utsträckt hals ger hästen balans.
− Hemligheten med god ridning är att rida framåt och se till att hästen bjuder framåt, var ett återkommande budskap från Hess.

Hemligheten med god ridning är att rida framåt och se till att hästen bjuder framåt

Tre travbommar med 1.20 meter mellan var första övningen. Båda hästarna tvekade vid första försöket, men ryttarna lotsade dem varligt igenom.
− Jag älskar hur ryttarna gör det, helt utan press, bara med självförtroende. De säger till hästen ”gå, gå”, berömde Hess, som också passade på att tacka SWB, som valt ut dessa två fina hästar.

Inledde med bommar

När det så blev dags för en liten bana inleddes banan med galoppbommar, något Hess rekommenderade. Galoppbommarna låg med 2.80 meter mellan. Två hinder låg sedan på ett relaterat avstånd, sex språng.

− Hästar måste lära sig att se nästa hinder och hitta ett avstånd till det, förklarade Hess, som också passade på att påminna om utbildningsskalan.
− Det handlar om takt, lösgjordhet, kontakt, schwung, rakriktning och samling, räknade dressyrdomaren upp.

Positivt för hästarna

Båda hästarna löste uppgiften att hoppa bana på ett fint sätt, och ryttarna kunde efter clinicen konstatera att deras hästar hade kommit en bit vidare på denna stund.
− Detta var en jättenyttig övning och jag kände att min häst slappnade av efter hand och lyssnade mer och mer på mig, sade Sofia Farman Zetterman.
− Det är viktigt när man jobbar med unga hästar att inte ruscha, utan se till att hästen är med, fortsatte hon.

200220 Christoph Hess 1 Rt
Christoph Hess var nöjd med vad han såg hos de unga SWB-hästarna. Foto: Roland Thunholm

− Min häst blev lite mer exalterad än hon var när vi började, men det är bara att vänta ut det, och förklara i lugn och ro för hästen vad den ska göra. Detta blev en positiv upplevelse för min häst, konstaterade Björn Svensson.

Till sist fick de båda unga hästarna göra ett ärevarv till dämpad musik och återhållsamma applåder.
− Sådant måste hästarna också lära sig, avslutade Christoph Hess.
Under fredagen återkommer han för att ge en clinic med fokus på de unga dressyrhästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden