Hoppning
23 februari 2020 13:38

Victoria Gulliksen red Cardento-valack till seger

GHS 2020Efter en rafflande omhoppning mellan sex ekipage blev det norska födelsedagsbarnet Victoria Gulliksen och Cardento-avkomman Ibiza som tog hem 7-åringarnas finalhoppning i Scandinavium på söndagen. Missa inte filmen där norskan berättar om hur Ibiza köptes in på auktion helt oplanerat.

Victoria Gulliksen red Cardento-valack till seger
Victoria Gulliksen och Ibiza vann efter två felfria rundor i 7-årsfinalen. Foto: Roland Thunholm

Det var tio svenska och tio internationella 7-åriga hästar som gjorde upp i finalen av Lövsta Future Challenge i hoppning i Scandinavium på söndagen.

Han var med mig i varje steg. Victoria Gulliksen om Ibiza.

Efter en omhoppning mellan sex ekipage var det Victoria Gulliksen som stod som segrare. Detta på sin 28-årsdag och tillsammans med Ibiza (KWPN val e Cardento-Kojak, uppf B.V de Radstake, äg Stall Gullik).
– Han ger allt för mig. Jag tror verkligen på framtiden med den här hästen, att jag kan rida världscupen och så, säger Victoria Gulliksen om hästen som hon bland annat har ridit UVM med.

Ekipagen tog sig an en 1.40-bana med tolv hinder och 15 språng, bedömning A1:a.

Första nollan kom genom Hollands Gerco Schröder/Glock’s Novellist och när Danmarks Linnea Ericsson-Carey sedan satte en nolla med kvickfotade Contadour var omhoppningen säkrad.

Sveriges Sofia Farman Zetterman såg sedan till att blev ett svenskt ekipage till omhoppning. Hon fick lugna Copernicus lite med rösten genom tvåkombinationen men var aldrig i närheten av att riva.

Andrebrandt_casanova_rt
Andre Brandt och Casanova Hästak var första svenska ekipaget på banan och gick i mål med 4 fel. Foto: Roland Thunholm
Sofiafarman_ Copernicus2_rt
Sofia Farman var första svenska ryttaren till omhoppning. Foto: Roland Thunholm
Pontuswestergren_hastkullensdimarabou_rt
Pontus Westergren och Hästkullens Dimarabou var ett av de svenska finalekipagen. Foto: Roland Thunholm
Nilsstridhsvensson_sixten_rt
Nils Stridh-Svensson och Sixten DM rev ett hinder i finalen. Foto: Roland Thunholm
Johannasällkarlsson_hotstuff_rt
Johanna Säll Karlsson och Hot Stuff var lite illa ute på ett hinder i grundomgången men löste det. Foto: Roland Thunholm

Felen över banan blev ganska spridda och flera av de svenska ekipagen hade svårt att få till en riktig fullträff. Italiens Emanuele Gaudiano fick allt att stämma med Nikolaj de Music och satte klassens fjärde nolla.

Johanna Säll Karlsson och Hot Stuff var lite illa ute i början av banan där det blev ett jämfotahopp. Men det försiktiga stoet ville verkligen inte riva och var felfria i mål. Norges Victoria Gulliksen/Ibiza blev det sjätte ekipaget till omhoppning.

Schröder fick problem

Gerco Schröder fick problem med Glock’s Novellist direkt efter starten i omhoppningen då fuxen inte ville hålla ut mot läktaren tillräckligt för att få en bra väg. Han fick ta en liten extra sväng och drog på sig en 11 fel efter en runda där han inte pressade hästen mot klockan.

Linnea Ericsson-Carey och Contadour lade upp tempot lite grann, men i insprånget till kombinationen hann valacken inte riktigt med och rev insprånget. Ekipaget slutade på 4 fel.

Sofia Farman Zetterman lät kapable Copernicus sträcka ut litegrann. Den uppmärksamme valacken satte inte en hov fel och var felfri på en tid som inte såg oslagbar ut men som satte lite press på dem som kom efter.
– Han är inte så lättriden, men han gör allt rätt när han kommer fram till hindren och har en fantastisk kapacitet. Han är till salu och jag kommer ta upp honom tills vi får ett tillräckligt bra bud, säger Sofia Farman Zetterman.

Det var kanske det som hände när Emanuele Gaudiano satte lite fart på Nikolaj de Music, hästen var inte med på noterna när vägarna blev kortare och sprang förbi kombinationen. Därefter blev det också nedslag och ekipaget slutade på totalt 16 fel.

Avvägd runda

Johanna Säll Karlsson och Hot Stuff gjorde allt rätt i en väl avvägd runda som var felfri och nästan två sekunder snabbare än ledarens.
– Hästen hjälpte mig väldigt mycket i grundomgången. Det var skönt att kunna gå in i omhoppningen och få lite revansch, säger hon.

Victoria Gulliksen och uppmärksamma Ibiza visade verkligen att de ville vara med och slåss om segern. Ekipaget levererade en snabb och säker runda där tiden var över tre sekunder snabbare än Johanna Säll Karlssons.
– Det känns fantastiskt att kunna vinna här på sin födelsedag, säger Victoria Gulliksen som har haft hästen sedan han var fyra år då han köptes in på auktion utan att det riktigt var meningen.
– Han var med mig i varje steg. UVM är huvudmålet även i år.

Johanna Säll Karlsson blev tvåa och Sofia Farman Zetterman trea.

Hör Vikctoria Gulliksen berätta om hur Ibiza köptes in på auktion av en vän i Florida, USA, utan att det var planerat i filmen nedan.

 

View this post on Instagram

 

Så gick det till när Lövsta-vinnaren Ibiza hamnade hos familjen Gulliksen

A post shared by Tidningen Ridsport (@tidningenridsport) on

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden