Dressyr
22 februari 2020 20:14

Di Lapponia T:s sista show: ”Blandade känslor”

GHS 2020Paulinda Friberg och Di Lapponia T har gjort sin sista tävling. I samband med världscupen avtackades det 19-åriga stoet. "Det är blandade känslor så klart, men nu vill jag att hon ska bli mamma", säger Paulinda Friberg.

Di Lapponia T:s sista show: ”Blandade känslor”
Paulinda Friberg och Di Lapponia T i världscupens kür i Scandinavium - ekipagets sista tävling. Foto: Roland Thunholm

Di Lapponia T (HANN sto f 2001 e Donnerhall-Argument, uppf Joachim Tobaben, äg Paulinda Friberg) har varit med i svenska landslaget länge.

Mitt bästa minne med henne är Las Vegas, det var underbar tripp. Paulinda Friberg.

Men nu har Paulinda Friberg bestämt sig för att pensionera stoet från tävlingsbanorna. Ekipagets sista show blev inför hemmapubliken i Scandinavium i världscupen.
– Det är så klart blandade känslor, men det kändes bra att kunna visa henne så pigg och fräsch medan hon fortfarande presterar på topp. nu vill jag att hon ska bli mamma, säger Paulinda Friberg efter avtackningsceremonin inne i Scandinavium direkt efter prisutdelningen i världscupens kür på lördagen där ekipaget fick stående ovationer.

– Hästen har betytt mycket för svensk dressyr. Hennes starkaste sidor är piaff, passage och hennes ökade trav. Och hennes elegans, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå.

Reserv på EM

Di Lapponia T var reserv på VM 2014, har startat en världscupfinal och deltagit i flera Nations Cup.
– Mitt bästa minne med henne är Las Vegas, det var underbar tripp. Att kunna kvala dit är jag stolt över. Kan ångra lite i efterhand att jag inte har satsat mer på världscupen, säger Paulinda Friberg som köpte stoet direkt från uppfödaren när hon var 2,5 år.

Planen är nu att Di Lapponia T ska betäckas.
– Beslutet att avsluta tidigt på säsongen är också med tanke på detta så att chansen ökar att hon bli dräktig.

Fått ett föl

Di Lapponia T fick ett föl som 5-åring och Paulinda Friberg har både denna samt ett ”barnbarn” till Di Lapponia T som nu är åtta år. Paulinda Friberg har ytterligare ett gäng hästar, bland annat två 1-åringar.

Hon arbetar en del som hårfrisörska, men håller på att bygga upp en komplett anläggning hemma i Skåne för att kunna ta emot alla sina elever på ett ännu bättre sätt.

Vem som blir pappa till dressyrstoets nästa föl är inte bestämt än.
– Jag har inte funderat så mycket på vilken hingst det blir än. Kyra Kyrklund föreslog Dante Weltino, men jag får se, säger Paulinda Friberg.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden