Dressyr
1 december 2019 13:41

Tack för allt, ”Anton”

SIHS 2019Det har varit en lång och jobbig process innan Tinne Vilhelmson Silfvén väl bestämde sig för att sluta tävla sin trotjänare Don Auriello. "Han har varit min bästa vän i tio år," säger ryttaren om svenska dressyrstjärnan som avtackades i Friends genom att göra sin mästerskapskür.

Tack för allt, ”Anton”
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello visade sin kür inför en entusiastisk publik innan valacken sadlades av inne på arenan i Friends. Foto: Roland Thunholm

Don Auirello, ”Anton”, (val -02, e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe, äg Lövsta Stuteri) och Tinne Vilhelmson Silfvén har bland annat representerat Sverige i två OS, två VM, två EM och fem världscupfinaler.

Han kommer alltid att vara extremt viktig för mig. Han varit min bästa vän i tio år och vi har rest runt hela världen tillsammans. Tinne Vilhelmson Silfvén om ”Anton”.

– Han har tävlat internationell Grand Prix i åtta år. Jag ville så gärna att han skulle få sluta som den fina häst han är. Han kom aldrig riktigt igen efter sin skada, säger Tinne Vilhelmson Silfvén direkt efter den pampiga avskedsceremonin i Friends.

Ekipaget har också haft de svenska rekorden i Grand Prix, Grand Prix Special och Grand Prix kür i två år och vunnit Grosse Preis i tyska Aachen.
– Det är mina bästa minnen med honom, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Gjorde sin kür

”Anton” fick avsluta sin karriär med att göra sin mästerskapskür inför hemmapubliken till en publik som applåderade i takt till musiken.
– Det blev precis så fint som jag hade väntat mig, säger Tinne Vilhelmson Silfvén mellan kramarna på framridningen i Friends.

”Anton” visade sitt allra bästa jag i küren, som bland annat innehöll piruetter med enhandsfattning och bytesserier på båge.

Ridsport
Don Auriello har hunnit bli 17 år och har representerat Sverige vid otaliga mästerskap. Arkivbild: Roland Thunholm
180912 WEG Tryon Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello GP-dressage. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Full koncentration för Tinne och Anton vid VM i Tryon 2018. Foto: Roland Thunholm
Tinneroland3
Tinne Vilhelmson Silfvén jublar efter ritten i världscupfinalen 2019. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello på VM i Tryon 2018. Foto: Roland Thunholm
Don Auriello och Tinne Vilhelmson Silfven i fin stil.
Don Auriello och Tinne Vilhelmson Silfven i fin stil i Aachen 2015 där de vann klassiska Grosse Preis. Photographer Roland Thunholm/Bil

Ekipagets resa tillsammans började när ”Anton” var åtta år. Det var Louise ”Lussan” Nathhorst i Lövstateamet som såg valacken på tävlingar i tyska Hagen. Samma vinter fick han åka med till Wellington i Florida där Lövsta har sin vinterbas.

Arbetsvilja

– Hans otroliga arbetsvilja och glöd fanns där redan från början. Det var mycket den jag fastnade för. Och hans oerhörda närvaro och andra kvaliteter så klart. Men han var het som en spis den där vintern och hade svårt att skritta och göra halt, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Den lite hetlevrade sidan hos ”Anton” har följt med genom karriären, även om Tinne Vilhelmson Silfvén har lärt att sig att temperera honom rätt.

När beslutet om pensionering väl var taget landade ryttaren ganska snabbt i det och gav ett samlat intryck i samband med avslutningsceremonin.
– Jag känner att jag är färdig med honom nu. Men han kommer alltid att vara extremt viktig för mig. Han har varit min bästa vän i tio år och vi har rest runt hela världen tillsammans.
– Han skulle springa till månen för mig om jag bad honom om det.

17-årige ”Anton” ska nu vara lite läromästare hemma på Lövsta innan det blir full pensionering och långa dagar i hagen tillsammans med sin sällskapsponny.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev hästfesten i Friends (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden