Dressyr
1 december 2019 11:01

Tronskifte i Saab Top 10-finalen

SIHS 2019Hon kunde knappt tro sin ögon, Cathrine Dufour, när domarnas siffror rullade upp på skärmen - hon hade tagit över förstaplatsen i küren och förpassat Isabell Werth till andraplatsen. Här kan du läsa Ridsports liverapportering från klassen och se bilder på alla ekipage.

Tronskifte i Saab Top 10-finalen
Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Dressyrstjärnan är född på gården och hans mamma Doreen var ett av de första fölen som föddes på Atterupgaard. Foto: Roland Thunholm
A74q0022
Anne Meulendijks och Mdh Avanti N.O.P. var först ut i finalen av Saab Top 10. Foto: Roland Thunholm

26-åriga Anne Meulendijks, som är erfaren för sin ålder och bland annat var med i silverlaget på sommarens EM i Rotterdam, var först in på banan med sin Mdh Avanti N.O.P. Ekipaget dundrade fram till mäktig musik och fick till ett väldigt samspelt program.
Pether Markne, kommentator till klassen, hyllade holländskan efter ritten.
– Anne rider magiskt fint, och hästen är väldigt stadig i sin form. Idag visade de fina piaffer – det här skulle jag kunna titta på hela dagen lång. Händerna är stilla, de är verkligen ett.
Resultatet blev fina 80,845 procent, nytt personbästa för ekipaget.

A74q0064 (1)
Antonia Ramel och Brother de Jeu. Foto: Roland Thunholm

Antonia Ramel lotsade rutinerade Brother de Jeu i ett program där valacken såg lite mer avslappnad ut än i gårdagens Grand Prix.
– Antonia gjorde ett jättefint jobb, en rejäl upphämtning från igår då hästen var väldigt spänd. Idag briljerade de i piaff och passage. Det är en energisk häst, de fick någon miss i bytesserien och ibland blev den lite stark, men Antonia satt stilla och lugnade honom fint, kommenterade Pether Markne.
Resultatet blev 77,925 procent.

A74q0098
Emmelie Scholtens och Desperado N.O.P. Foto: Roland Thunholm

Emmelie Scholtens, även hon en del av Hollands silverlag på EM i år, red på kraftpaktetet Desperado N.O.P., som visade upp sig på bästa sätt. Hingsten har en mäktig galopp och var helt med på noterna idag.
– Han briljerade i sin ökade galopp, som gick rakt in i en piruett. Han verkar ha ett fantastiskt temperament den här hingsten, han ställer upp på allt Emmelie ber om. Hästen är i en fantastisk uppförsbacke, kanske att den kan bli lite hög i formen ibland i travarbetet men den var väldigt fin idag, var betyget från Pether Markne.
Resultatet blev 83,045 procent, ett nytt personbästa för ekipaget.

A74q0154
Helen Langehanenberg och Damsey Frh. Foto: Roland Thunholm

Tysklands Helen Langenhanenberg satt på 17-årige gentlemannen Damsey Frh och visade upp ett stabilt program, som bland annat belönades med en tia för den ökade skritten.
– Jag gillar verkligen Helens musik, och idag var hästen mycket mer igenom och på hjälperna. I piruetterna är den verkligen stark i kroppen och gör det så bra. Det var väl avvägd ridning och ett fint teamwork, kommenterade Markne.
Resultatet blev 82,725 procent och en andraplats så här långt.

A74q0210
Michelle Hagman Hassink och Chagall H. Foto: Roland Thunholm

Till tonerna av Grease galopperade Michelle Hagman Hassink in på banan med Chagall H. Grease-medleyt fortsatte programmet igenom, där de fick bäst betyg för sina övergångar mellan piaff och passage.
– Man svängde med i hela programmet! Hästen var mycket bättre idag än igår, när den blir stark  i kroppen så kommer den att bli farlig på tävlingsbanan. Det finns massor av potential i det här ekipaget, sa Markne efter ritten.
Resultatet blev 72,920, ett nytt personbästa för ekipaget.

A74q0259
Therese Nilshagen och Dante Weltino. Foto: Roland Thunholm

Therese Nilshagen var nästa ryttare in på banan, med vackre Dante Weltino. Ekipaget dansade fram men fick tyvärr en miss i en bytesserie som drog ner poängen. Tvåorna blev dock bättre i nästa försök och uppridningen mot sista halten på en hand hyllades med rejält jubel efter avslutningen.
– Therese fyrade av den ena svårigheten efter den andra, hästen går så fint och har blivit så bra i sina övergångar. Den har extrem potential, och nu kan Therese verkligen växla i energin. Vill man vinna måste man spänna bågen och det gjorde Therese verkligen idag, kommenterade Pether Markne.
Resultatet blev 83,765 procent, dagens fjärde personbästa och upp i ledning.

A74q0298
Isabell Werth och Weihegold. Foto: Roland Thunholm

Så var det dags för dressyrens okrönta drottning, Isabell Werth, som har ett kürprogram med högsta möjliga svårighet, 10,0. Med sina vippande öron visade Weihegold bland annat klockrena byten. Det blev något feltramp i en piaff, men i uppridningen på en hand log tyskan stort. Domarna öste tior över ekipaget, och inte oväntat blev det en ny ledare i klassen.
– Isabell är en stor idol för mig, men ja, vad ska man säga. Den här hästen har kanske inte den bästa ökade traven, men Isabell får alltid ut det bästa av hästen. Igår var den lite het i piafferna, det var bättre idag, sa Markne efter ritten.
Resultatet blev 89,310 procent och ny ledare i klassen.

A74q0408
Patrik Kittel och Well Done de la Roche Cmf, Foto: Roland Thunholm

Patrik Kittel hade lite problem med musiken igår, då Well Done de la Roche Cmf blev skrämd och spänd. Idag såg stoet mer avslappnad ut och belönades med fina betyg för bland annat bytesserierna och piruetterna.
– Den här musiken passar verkligen ekipaget. Stoet har mycket energi men hon växer genom programmet, det var verkligen fint, kommenterade Markne.
Resultatet blev 86,115 procent, ännu ett personbästa, svenskt kürrekord och en andraplats i klassen.

A74q0482
Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Foto: Roland Thunholm

Danska Cathrine Dufour, individuell bronsmedaljör i Grand Prix Special från årets EM, satt på sin ständige partner Atterupgaards Cassidy. Fuxvalacken såg verkligen ut att dansa i passagen och tog sig an programmet med spetsade öron.
– Ett fantastiskt samspel, det syns verkligen här. Hästen har utvecklats på ett fantastiskt sätt, sa Pether Markne.
Resultatet blev 89,445 procent, klassens sjätte personbästa och ny ledare!

A74q0509
Jessica von Bredow-Werndl och Zaire-E. Foto: Roland Thunholm

Jessica von Bredow-Werndl, även hon en av medaljörerna från EM, var sist ut med Zaire-E. Tyskan visade fina galoppiruetter och skolor.
– Jessica och stoet står verkligen för elegans. Den kom igång fint, den var lite spänd i ryggen i början av programmet men sedan trampade den på fint. De gjorde jättefina byten i uppförsbacke, avslutade Pether Markne.
Resultatet blev 85,825 procent och en slutlig fjärdeplats.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev hästfesten i Friends (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden