Hoppning
30 november 2019 13:17
Ridsportplus

Angelica Augustsson Zanotelli om sin nya turbofux: ”Så mycket tryck”

SIHS 2019Vi minns henne på stekheta Mic Mac. Nu är hon tillbaka på banan som gift tvåbarnsmor och med ett nytt turbofuxsto. "Vissa säger att man blir mer rädd när man fått barn", men det har inte jag blivit. Än så länge, säger Angelica Augustsson Zanotelli. 

Angelica Augustsson Zanotelli om sin nya turbofux: ”Så mycket tryck”
Angelica Augustsson Zanotelli har en ny turbofux i Kalinka van de Nachtegaele. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Angelica Augustsson Zanotelli rider in på Friends Arena på 9-åriga Kalinka van de Nachtegaele (e Eplaeser van T Heike-Cicero Z) är det som en flashback. Liksom Mic Mac är Kalinka fux och har bläs. Likheterna slutar inte där.

Om jag får helt ordning på Kalinka kommer det att bli min bästa häst. Den är väldigt väldigt bra. Hon har så mycket tryck i sig. Angelica Augustsson.

– Kalinka är också väldigt speciell och kom till mig för att det var en del andra som hade försökt vilket inte gått jättebra, berättar Angelica.

– När hon blir het blir hon riktigt het och svår att kommunicera med. Då är hon inte så smart. Det går att hoppa ändå men hon börjar springa väldigt mycket och då går det fort. Hon har gått av på ett galoppsprång där det ska vara två och såna saker. Men det var länge sedan. För varje tävling blir det bättre och bättre.

Ett lyckokast

”Länge sedan” är inte särskilt länge sedan. Kalinka, som ägs av pappan till en av Angelicas elever, har varit hos Angelica i bara fem månader. På den tiden har hon utvecklats från ”väldigt svår” till ett riktigt lyckokast. För när hon håller sig lugn och lyssnar på sin ryttare är hon i klass med Mic Macs kapacitet.

Angelica Augustsson-mic Mac2 130927 Rt
Senast Angelica Augustsson fanns med i mästerskapssammanhang var 2013, då med Mic Mac du Tillard (bilden). Kanske har hon en ny topphäst på gång i Nintender Star. Arkivbild: Roland Thunholm.

– Om jag får helt ordning på Kalinka kommer det att bli min bästa häst. Den är väldigt väldigt bra. Hon har så mycket tryck i sig.

Tryck hade Mic Mac också, minst sagt. Ibland kunde det se rent livsfarligt ut när hon satte fart med nosen i vädret. Frågan är om Angelica skulle våga rida Mic Mac idag. Och ja, det skulle hon.

”Såg värre ut”

– Det var så med Mic Mac att det såg värre ut än det kändes. Även om det såg ut som om jag inte hade kontroll hade jag faktiskt det. Men jag var tvungen att låta henne springa lite grann för det var så hon trivdes bäst. Det såg alltid läskigare ut än det var, säger hon.

Vissa säger att man blir mer rädd när man fått barn, men det har inte jag blivit. Än så länge. Men kommer det en ny unghäst i stallet som är vild sitter jag inte upp på den. Det tror inte det har så mycket med barnen att göra som att man blivit äldre. Man blir visare på något sätt.

Men än så länge är Kalinka Angelicas andrahäst. Först i ledet står hennes egna Nintender Star (e Nintender-Star Kingdom), också det en 9-åring men Kalinkas raka motsats. Okomplicerad, pålitlig och trygg. En riktigt bussig kille. Han köptes som sexåring och har hittills gjort allt rätt.

Satsar på comback

Med dessa två hästar i stallet satsar Angelica på en comeback på högsta nivå.

– Jag vill tillbaka till högsta toppen. Absolut. De här två nioåringarna tror jag extremt mycket på. Dom har aldrig gjort det högsta tidigare, så nästa år blir ett test. Jag får ta tävling för tävling. Men jag hoppas att få göra några Nations Cup och se vart det leder.

Att konkurrensen blivit stenhård i det svenska landslaget under de fem sex år som Angelica varit borta ser hon bara som inspirerande.
– När man tittar på sidan av och det gått så bra för Sverige bli man väldigt stolt och motiverad, man vill vara med där och slåss tillsammans med dem. Att få komma hem och rida här på Friends är härligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev hästfesten i Friends (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden