Dressyr
30 november 2019 12:06
Ridsportplus

Så har Stefan Jansson botat Zidneys skärmskräck

SIHS 2019När dressyrhästen Zidney var fem år blev han skrämd av tv-skärmarna i Friends. "Det har suttit i sedan dess. Jag har fått jobba mycket med att få bort det," säger valackens ryttare Stefan Jansson efter att ha besegrat både skärmskräck och konkurrenter när det reds final i Dressage Power Future Stars i Friends på lördagen.

Så har Stefan Jansson botat Zidneys skärmskräck
Stefan Jansson och Zidney var överlägsna i Dressage Power Future Stars med sina 75,435 procent. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Zidney (SWB val f 2010 e Zuidenwind-Laurentio, uppf Camilla och Set Andersson, äg Magnus Ringmark) var framgångsrik under unghäståren med bland annat seger i Breeders som 7-åring och start i UVM som 5-åring.

Det är en fantastisk fin och känslig häst. Den där nerven han har behövs när han ska komma upp i Grand Prix. Stefan Jansson om Zidney.

Nu har valacken och hans ständige kompanjon Stefan Jansson också vunnit finalen av Dressage Power Future Stars i Friends.

Men ekipagets start i Friends när Zidney var fem har påverkat ekipagets karriär.
– Han reagerade starkt på tv-skärmarna här inne. Det har suttit i sedan dess. Jag har fått jobba mycket med att få bort det. Han har mycket nerv så det kan gå överstyr ibland, säger Stefan Jansson.

– Det kommer dock bara på vissa arenor och det är ju svårt att träna bort. Det är skärmar med rörliga bilder som han reagerar på.

Mycket nerv

Pampige Zidneys nerver på tävling yttrar sig främst i att han har svårt för att skritta. Under lördagens final i Friends satt skritten dock som den skulle. Det har krävts mycket träning för att komma dit.
– Jag har satt upp tv-skärmar hemma i ridhuset och tränat jättemycket. Och nu gick det bättre, säger Stefan Jansson.

Equestrian Sport
Den här gången kunde Zidney hålla nerverna under kontroll inne i Friends. Foto: Roland Thunholm

Zidney kom tvåa i fredagens klass i Friends, men när det var finaldags på lördagen hölls han som klar etta med 75,435 procent. Han visade bland fina ökningar i både trav och galopp i finalen som reds i Intermediare I kür.
– Det är en fantastisk fin och känslig häst. Den där nerven han har behövs när han ska komma upp i Grand Prix, säger Stefan Jansson som har ridit finalen i Dressage Power Future Stars tre år i rad, dock med andra hästar.

En annan häst hemma

Zidney har en annan sida än den laddade tävlingshästens.
– Ja, hemma är han en helt annan häst, nästan lite laid back. Han är en väldigt lätthanterlig häst och han kan verkligen koppla av, säger Stefan Jansson som har haft Zidney sedan valacken var tre år.
– Det är den mest talangfulla häst jag har haft. Planen är att ta upp honom ett snäpp till Lövsta Future Challenge nästa år.

– Min stora passion är att utbilda och träna hästar. Jag tycker att det roligaste är att få utveckla hästarna. Men det är klart, när det går så här är det ju kul att tävla också.

Ekipaget har varit ute en del internationellt och kom nyligen tvåa i två klasser i lilla rundan på trestjärniga tävlingar i Danmark.

Sandra Sterntorp och Simmebros Martell blev tvåa i Dressage Power Future Stars final med 71,915 procent och Rebecca Mauléon blev trea med 71,470 procent tillsammans med Havanna II.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev hästfesten i Friends (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden