Fälttävlan
28 november 2019 23:13

Oliver Townend kom, sågs och segrade

SIHS 2019Storbritanniens Oliver Townend visade att det inte är en tillfällighet att han är världsetta när han red lånehästen Happy Hour Af Bjornklo till seger i Friends inomhusfälttävlan. "Jag trodde inte det skulle bli vår kväll när hon knappt ville gå in på banan," säger Oliver Townend.

Oliver Townend kom, sågs och segrade
Britten Oliver Townend vann klassen individuellt tillsammans med Happy Hour Af Bjornklo. Foto: roland Thunholm

När Storbritannien skulle delta i lagtävlingen på Friends var det lånehästar som gällde. Svenske landslagsryttaren Ludwig Svennerstål valde ut hästarna och världsettan Oliver Townend blev tilldelad Emelie Bergs Happy Hour Af Bjornklo (SWB sto f 2009 e Hip Hop-Maraton uppf Lena Antonsson, äg Emelie Berg).

Det är hårt arbete, bra hästar, bra hästägare och förstklassig support av både hästägare och sponsorer som har gett de här framgångarna. Världsettan Oliver Townend.

– Det var första gången jag red henne i dag. Först ville hon inte gå in på banan och då trodde jag inte det skulle bli vår kväll, säger Oliver Townend.

Men det bruna stoet växte med uppgiften inför den jublande publiken i Friends arena. Oliver Townend gav henne inte mycket att välja på och nästan bar henne runt den inte helt enkla banan.

Ett hinder i taget

– Jag tog ett hinder i taget och kände hur hon växte i självförtroende. Hon lät mig verkligen rida henne på det sättet som hon behövde ridas, säger Oliver Townend.
– Det var imponerande att se honom rida, och man förstår varför han är världsetta, säger Ludwig Svennerstål.

Happy Hour Af Bjornklo har tävlat upp till och med tvåstjärnig internationell klass, men har aldrig varit i närheten av en tävling som inomhusfälttävlan i Friends och inför en sådan publik.
– Publiken var fantastisk, säger Oliver Townend som har ridit liknande tävlingar på lånehästar tidigare.
– Jag kommer direkt från USA där jag har varit i tio dagar och arbetat. Det var en förutsättning för att jag skulle kunna komma hit att jag fick låna en häst.

Semester

Nu väntar en tids semester och vila för 37-åringen som har varit världsetta till och från i ungefär två år. Både i år och förra året är han världsetta vid säsongens slut.

OS i Tokyo är hans nästa stora mål och han har redan en handfull hästar kvalade dit.
– Jag har inget särskilt förstahandsval, jag är glad över att ha flera bra hästar, säger Oliver Townend.

Planen för 2020 just nu är bland annat att 12-årige Ballaghmor Class, som bland annat har vunnit Burghely, ska gå Badminton och att Cooley Master Class ska försvara sin titel i Kentucky.

”Hårt arbete”

– Det är hårt arbete, bra hästar, bra hästägare och förstklassig support av både hästägare och sponsorer som har gett de här framgångarna. Jag tänker inte ändra på något i mitt upplägg utan fortsätta arbeta på samma sätt som innan, säger Oliver Townend som vann en trailer i Friends.

Fakta

Oliver Townend

Ridsportgren: Fälttävlan.
Bor:
Shropshire, England.
Ålder: 37 år.
Meriter: Guld i lag på EM 2007, 2009 och 2017. Har vunnit stortävlingarna Badminton, Burghley och Kentucky.
Aktuell: Vann inomhusfälttävlan i Friends Arena tillsammans med Happy Hour Af Bjornklo. Världsetta i fälttävlan.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev hästfesten i Friends (32)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden