SIHS 2019I Friends red några av dressyrryttarna på träns i Prix St George och Grand Prix för unga hästar. En av dem var Tullstorps beridare Ida-Linn Lundholm. - Jag är jätteglad att man får lov att rida på träns, säger hon.
Träns eller kandar – valfriheten viktig för ryttarna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ida-Linn Lundholm var tvåa i Grand Prix-klassen Lövsta Future Challenge för unga hästar på 10-årige Empire (e Wynton-Wellington), som är såld till USA.
Hon red på ett vanligt tvådelat bett av traditionell typ, ett bett som enligt Ida-Linn Lundholm fungerar bäst på Empire.
– Vi har alltid haft svårt att få ett ordentligt stöd och få ut halsen på honom, säger hon.
– Även på ett snällt kandar blir han ännu lite mer osäker med stödet. Så jag är jätteglad att man får lov att rida på träns, framför allt i de här miljöerna när jag vet att han får mycket inre nerv. Det syns inte jättemycket utåt men jag känner att det börjar snurra inom honom – då är det skönt att veta att jag har det bästa i munnen på honom. En av hans orosgrejor är att han när han blir nervös börjar fibbla med tungan och blir lite stressad och då är han mycket bättre när han har ett tränsbett.
Går på både träns och kandar
Hemma på Tullstorp rids Empire en del på kandar och kunder som har provat honom har gjort det på både träns och kandar. Men att rida honom på träns är lättare, tycker Ida-Linn. Särskilt om han blir spänd.
– Med kandar får man ännu mindre i handen. Han kan komma ännu längre in med näsan också, men det kanske egentligen inte har så mycket med bettet att göra. Jag upplever att han tycker tränsbettet är skönare, på samma sätt som att en del hästar tycker det är skönare med kandar. Det är jättebra att man kan välja.
Borde FEI ta efter Sverige och göra kandar valfritt även på högsta nivå?
– Borde och borde. Men det är att gå åt rätt håll, absolut. Det är mycket skicklighet bakom att rida på kandar. Jag tycker det är fel att säga att det ena är bättre än det andra. Men för hästarnas del – vi människor har också olika preferenser på vad vi tycker är bäst – kan man skapa ett bästa läge för både häst och ryttare. Så länge det handlar om vad hästen trivs bäst med är det väl jättebra om man kan välja, om det sedan har med bett eller något annat att göra.
Valfrihet för allas bästa
Ida-Linn Lundholm tycker också att valfrihet ger rätt signal utåt.
– Det är ändå en onaturlig miljö att skicka in hästarna i på de här tävlingarna, framför allt när de är unga. Allt vi kan göra för att få dom att trivas tycker jag är väldigt bra. Det är helt fantastiskt att de över huvud taget går inne i en arena som Friends.
En annan ryttare som valde träns i Friends var Martin Ågevall. Han red sitt 8-åriga sto Romeona (e Blue Hors Don Romantic-Briar) i Dressage Power Future Stars FEI Prix St George. Eftersom det var första gången för Romeona i Friends ville han inte chansa. Därför blev det träns.
– Jag rider alla mina hästar mycket på träns. Jag försöker bara ha kandar mer som lite servo för att växla upp lite. Romeona är en häst jag verkligen hoppas på och satsar på för framtiden. Jag ville få en avspänd runda och få henne trygg i miljön och då upplever jag henne fortfarande lite tryggare på träns eftersom jag rider mest på träns hemma. Därför valde jag träns, hon blir lite spändare på kandar.
Vad trivs du själv bäst med att rida på?
– Det har egentligen inte så stor betydelse. Inget är hugget i sten, det är individuellt från häst till häst.
Tycker du att FEI ska ändra sina regler?
– Jag tycker man ska ha som i Sverige, att man får välja. Vissa hästar trivs ju helt enkelt bättre på träns än kandar. I utbildningssyfte ska ju kandaret bara vara förfinande, men det ska ju inte finnas där för att jag ska orka hålla hästen på plats.
Tiderna förändras
När landslagstränaren Louise Nathhorst var aktiv fanns det inte på kartan att välja träns. Hon tycker att valfriheten är enbart positiv.
– Jag tycker väl alltid att det är bra om man får välja. Det är skönt att man i alla fall kan välja det som är bäst när man är på väg upp. Vissa gillar kandar bättre, vissa träns, säger hon.
Är de moderna hästarna extra känsliga för skarpa bett som kandar?
– Gud vad svårt. Hade jag fått rida Isidor på träns hela tiden hade jag varit jätteglad, och det var ju ganska länge sedan. Han blev för känslig på kandar. Men det kan ju ha med aveln att göra, det är svårt att säga.
Tror du det kommer en ändring på högsta internationella nivå?
– Ja, men när vet jag inte. Inte innan OS i Tokyo i alla fall, kanske till nästa OS.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på