Hoppning
23 februari 2020 18:55

27:e gången gillt för norske världscupsegraren

GHS 2020Det finns nog inte många som har varit på Gothenburg Horse Show lika många gånger som Geir Gulliksen. Och det finns nog ingen som har väntat på en världscupseger i Scandinavium lika länge. Geir Gulliksen gjorde dessutom prisutdelningen oförglömlig genom att skrämma vettet ur publiken med sin avramling. Nu är det också klart vilka som har kvalat till finalen i Las Vegas.

27:e gången gillt för norske världscupsegraren
Trägen vinner! Geir Gulliksen har tävlat i Scandinavium massor av gånger - nu fick han äntligen vinna världscuphoppningarna där. Foto: Roland Thunholm

Bara fem ekipage kom helskinnade ut från grundomgången i världscupen på Peter Lundströms krävande bana. En bana som fick beröm från alla de fyra ryttarna på presskonferensens podium.

Han är så atletisk, och i collecting ring tror han att han är den bästa hästen i världen. Geir Gulliksen om Vdl Groep Quatro.

– Jag såg banan som rättvis, men svår, och jag visste att om jag skulle gå felfritt skulle jag ha en chans. Jag är så glad att Tomas Torgersen ger Peter Lundström chansen att vara banbyggare. I Norge tar de in olika flotta banbyggare, medan det Peter har presenterat här är bra. Han är också ödmjuk och öppen för dialog, sa Geir Gulliksen, som berättade att Scandinavium är en av hans favoritshower.

– Jag var här och tittade redan första året, 1977, och sedan har jag tävlat här 27 eller 28 gånger. Jag planerar in två tävlingar varje år, Scandinavium och Olympia, så kan de andra ta resten, fortsatte vinnaren.

Equestrian Sport
Bryan Balsiger, Schweiz, satte en av klassens två dubbelnollor och är nu klar för världscupfinalen. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Kevin Staut, Frankrike, hoppade in på en tredje plats i Europafinalen. Foto: Roland Thunholm

Geir Gulliksens häst Vdl Groep Quatro (SCSL val f 2006 e Quaprice Bois Margot-Caletto I, äg Stall Gullik AS) köpte han av Maikel van der Vleuten.
– Jag tänkte att han skulle bli en trevlig 1,45-häst, för ingen såg då att han skulle hoppa som han gör i dag. Sedan provade vi högre och högre. Han är så atletisk, och i collecting ring tror han att han är den bästa hästen i världen, berättade Geir Gulliksen.

Två dubbelnollor

Av de fem ryttarna till omhoppning var de två som gjorde om prestationen att rida felfritt, norska Geir Gulliksen och schweizaren Bryan BalsigerTwentytwo Des Biches, som var halvsekunden långsammare i mål.

Trea blev Frankrikes Kevin Staut med For Joy van’t Zorgvliet HDC, medan enda svensken i omhoppningen, Rolf-Göran Bengtsson och Cassilano Jmen slutade på femte plats efter två nedslag i omhoppningen.
− Han har hoppat några stora klasser i Brasilien, som han kommer från, men när jag fick honom från karantänen för sex månader sedan var han avmagrad och hade tappat musklerna.

”Inte klar”

− Han har scope men är stor i steget, så det är svårt att hålla distanserna. Jag vet att han har kapacitet, men när det blir väldigt tekniskt som i omhoppningen, så är han inte klar för det, sade Rolf-Göran Bengtsson, som var så glad över att få möta Scandinaviumpubliken.
− Det är den absolut bästa publik som finns – inte bara för oss svenskar. Det är en fair publik.

Världscuphoppningarna i Göteborg var de sista i den västeuropeiska ligan. De 18 bästa därifrån får en plats i finalen i Las Vegas, USA, i april. Ingen svensk kvalificerade sig år.

Geir Gulliksen, Bryan Balsiger och Kevin Staut tar sig dit efter de poäng de fick i Göteborg.

Ridsports referat av klassen.

Resultat

Totalställning, västeuropeiska ligan i världscupen

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden