Hoppning
22 februari 2020 21:03

Tre svenskar i omhoppning – så gick det i Gothenburg Trohpy

GHS 2020Världscupen i all ära, men för många är Gothenburg Trophy helgens höjdpunkt i Scandinavium. Denna mäktiga klass där Peder Fredricson och All In fick sitt stora genombrott. Ikväll fick han taket att lyfta igen när han gick till omhoppning ihop med både Jönsson och von Eckermann. Men det var Daniel Deusser som drog det längsta strået.

Tre svenskar i omhoppning – så gick det i Gothenburg Trohpy
Daniel Deusser tog täten i ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

Klassikern Gothenburg Trophy är den stora publikfavoriten i Scandinavium varje år. Både ryttare och hästar är laddade till tänderna och stämningen i arenan är magisk. Det är en utmanande 1,55-klass där banbyggarna Peter Lundström och Maria Alfredsson inte har sparat på krutet.

Först rids en grundomgång bestående av 13 hinder och 16 språng, där hindren kommer i raskt takt och bjuder på många tekniska frågor. Maxtiden är 71 sekunder. Därefter följer en actionfylld omhoppning där bansträckningen med de 8 sprången ringlar sig som en skallerorm över hela arenan. Den totala prispotten ligger på 880 000 kronor. Hela 13 svenskar kommer till start i det 32 ryttare stora startfältet. Klassen rivstartar med två svenska ryttare på rad.

Först ut var Emma Emanuelsson, som vann 2014, på Schockemöhleuppfödningen Chaploon. Ekipaget böjd på fin hoppning men fick ett lite flackt språng på hinder nummer 3 som föll. Lite långsamt gick det också, så ett tidsfel på det. Således blev det totalt 5 fel i mål.

Linda Heed och Decurio såg fräscha ut efter gårdagens krasch, men fick dessvärre med sig 12 fel över mållinjen.

Gerco Schröder var snubbland nära första nollan men fick med sig den allra sista bommen efter en snygg runda med Glock’s Zaranza.

Lövsta-kvalade Alice Tapper och Doge Dogelito gick i mål med två nedslag och 1 tidsfel. Totalt 9 fel blev alltså slutresultatet.

Douglas Lindelöw och Cheldon började i stor stil, men fick trist nog med sig samtliga bommar i trekombinationen och slutade på 13 fel, varav 1 tidsfel.

Douglas_lindelöw_cheldon_rt
Vinnarinstinkten fick sig en törn när Douglas Lindelöw och Cheldon plockade med sig trekombinationen. Foto: Roland Thunholm

Singular LS la Silla är inte helt lättriden, men Linnea Ericsson-Carey rattade runt den egensinniga hingsten på ett makalöst sätt och landade klassens första nolla på hinder. Tyvärr blev det dock 2 tidsfel.

Linnea_carey_singular_rt
Linnea Ericsson-Carey klappade om sin mycket temperamentsfulla tävlingskamrat efter ritten. Foto: Roland Thunholm

Daniel Deusser gjorde en fenomenal runda med Calisto Blue och gick i mål felfritt. Duon blev därmed klassens första ekipage till omhoppning.

Daniel_deusser_calistoblue_rt
Daniel Deusser och Calisto Blue stod för klassens första nolla. Foto: Roland Thunholm

Kalinka van de Nachtegaele hoppade fint med Angelica Augustsson Zanotelli, men ekipaget fick dessvärre också med sig en bom i trekombinationen som vållade en del problem för flera ryttare.

Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow gjorde en oerhört fin runda, men kom lite snett in på det sista vågplanket och fick med sig den guldfärgade bommen.

Lövsta-kvalade Hedda Wallin gjorde debut i Scandinavium med Eumosa. Men hon ”gjorde en Douglas” och tog dessvärre med sig hela trekombinationen samt några bommar till. 25 fel blev slutresultatet.

Rolf-Göran Bengtsson har vunnit Gothenburg Trophy tre gånger tidigare. Nu gjorde han ytterligare ett försök med Ermindo W som verkligen visade upp luftiga språng. Det gick ett unisont vrål genom hela Scandinavium när han gick i mål felfritt – men med 1 YNKA tidsfel.

Img_0458
Vilken klassrunda han gjorde med sin Ermindo W, men dessvärre blev det ingen omhoppning för Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Roland Thunholm

Emanuele Gaudiano säkrade omhoppningen efter en felfri raketrunda med Contento 23. Italienaren är inte känd för att ligga och bromsa och hästen var med honom hela vägen.

Emanuelegaudiano_contentod_rt
Emanuele Gaudiano och Contento 23. Foto: Roland Thunholm

H&M Christian K slickade hindren och gled felfritt genom den problematiska trekombinationen med en mycket koncentrerad Peder Fredricson i sadeln. Felfritt blev det hela vägen in i mål med dryga sekunder till godo på maxtiden.

Peder_christian_rt
Peder Fredricson och H&M Christian K gav publiken exakt vad den ville ha. Foto: Roland Thunholm

Olivier Philippaerts var inte helt nöjd efter gårdagens runda, men Le Blue Diamond v.T Ruytershof hoppade som en katt och ekipaget gick i mål med 0 fel på hinder. Tyvärr tickade dock klockan iväg strax över maxtiden och ekipaget fick 1 tidsfel.

Fredrikjonsson_coldplay_rt2
Hela publiken andades i takt med Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Roland Thunholm

Fredrik Jönsson och Cold Play säkrade Sveriges andra ekipage till omhoppning efter en publikfriande powerrunda. Det såg inte långsamt ut, men tiden stannade på 70,69, strax under maxtiden på 71 sekunder.

Snabbridande irländaren Denis Lynch blev femte ekipage till omhoppning med GC Chopin’s Bushi med bara två ekipage kvar i klassen, varav en svensk. Även hann rullade dock över mållinjen i sista stund, vilket visade på den snävt tilltagna maxtiden.

Henrikvoneckermann_castello_rt
Smart drag av Henrik von Eckermann att snäva av vägen för att undvika tidsfel med Castello 194. Foto: Roland Thunholm

Frågan var om Henrik von Eckermann och Castello 194 skulle bli Sveriges tredje ekipage till omhoppning. Den kraftfulla skimmeln bjöd på mäktiga språng och Henrik von Eckermann var den enda ryttaren som gick innanför mot trippelbarren i grunden, och undvek därmed tidsfel. Med noll fel på hinder säkrade Henrik von Eckermann ett omhoppningsfält bestående av sex ryttare, varav tre svenskar.

Daniel Deusser och Calisto Blue satte ribban på max med en blixtsnabb runda som både bjöd på extremt snäva svängar och frisk galopp på transportsträckorna. Det såg lekande lätt ut och ekipaget gick i mål på tiden 38,52.

Pulsen ökade med hundra procent på alla inne i Scandinavium när det var dags för Peder Fredricson och H&M Christian K. Därefter blev det knäpptyst ända till ekipaget fick ett nedslag på vattenmattan. Slutresultatet blev 4 fel med tiden 35,75, vilket var snabbare än Daniel Deusser.

Cold Play fick en touch efter svängen in i tvåkombinationen och Fredrik Jönsson red i mål med 4 fel och tiden 39,39.

Denis Lynch och GC Chopin’s Bushi gjorde flott, felfri och snabb runda där tiden stannade på 39,27.

Sist ut var Henrik von Eckermann med Castello 194. Han tog vara på skimmelns stora galopp men fick dessvärre med sig en bom. Daniel Deusser vann alltså Gothenburg Trophy 2020.

Liveresultat
Startlista
Banskiss
SVT Play sänder direkt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden