Dressyr
21 februari 2020 16:20

Tysk seger i världscupsdressyren

GHS 2020Det blev Tysklands Benjamin Werndl som tog hem Grand Prix-klassen i världscupen på Scandinavium. Tvåa blev unga Charlotte Fry från Storbritannien. Bästa svensk blev Sandra Dahlin på en femteplats efter att hon ridit på personbästa i sin världscupdebut.

Tysk seger i världscupsdressyren
Benjamin Werndl och Daily Mirror. Foto: Roland Thunholm

Det blev dramatik in i det sista när Grand Prix-dressyren avgjordes på fredagseftermiddagen i Scandinavium. De svenska ekipagen presterade fina ritter, med Sandra Dahlin som särskilt lysande, med en femteplats som facit tillsammans med Ichi.
Segern gick till Tysklands Benjamin Werndl, som därmed tog sin första världscupseger.
Han fick 77,587 procent med Daily Mirror.

Tvåa blev engelska talangen Charlotte Fry med Dark Legend, och lite förvånande slutade sista startande Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy trea efter ett par ordentliga missar, däribland en snubbling och en felridning.

Narsgottmer_figaro_rt
Nars Gottmer och Figaro, Holland.

Första ryttaren Nars Gottmer från Holland på Figaro bjöd på en ritt som innehöll en del missar. I första piaffen och passagen sprang hästen ifrån honom och ledde till en sänkning av poängen. Han slutade på 67,348 procent.

Inna_logutenkova_casalandro_rt
Inna Logutenkova och Casalandro, Ukraina. Foto: Roland Thunholm

Andra ekipaget ut Inna Logutenkova från Ukraina på Casalandro började lätt och elegant men hade uppenbara problem i galoppen, där byten i vartannat och varje blev stakiga. Delar av travprogrammet gav dock mer poäng. Ekipaget slutade på 58,718 procent.

Saskia Martens Robert Of Loxley
Saskia Martens och Robert Of Loxley. Foto: Roland Thunholm

Även tredje hästen ut var lite överladdad. Det handlade om Saskia Maertens och Legend of Loxley från Nederländerna, som fick 66,935 procent.

Jeanna Högberg och Duendecillo P fick applåder när hon red in på dressyrbanan som första svenska ekipage. En liten miss i den första ökade traven men i stort blev det många sjuor från domarna. Jeanna gick upp i ledning på 68,261 procent efter de fyra första ekipagen.

Margo
Margo Timmermans och Catch Me. Foto: Roland Thunholm

Jeannas ledning höll inte längre än till nästa ryttare, Nederländernas Margo Timmermans och Catch Me som fick 68,391 procent.

Nr 211
Paulinda Friberg och Di Lapponia T. Foto: Roland Thunholm

Paulinda Friberg och Di Lapponia T red sitt program inför andäktigt tysta läktare. Hon bjöd hemmapubliken på en stabil uppvisning där sjuorna tickade in på de flesta rörelser, och fick en välförtjänt applåd efter sista halten. Poängen blev 69,478 och Sverige gick därmed upp i ledning med sex av de 14 ekipagen avklarade.

Frieser
Marc Peter Spahn och frieseringsten Elias 494. Foto: Roland Thunholm

Vad skulle domarna säga om svenskägda frieserhingsten Elias 494 var nästa fråga. Han reds av belgaren Marc Peter Spahm och att publiken gillade vad de såg hördes på de förtjusta utropen och det knäppande ljudet från kameror. Applåderna var till och med kraftigare än vad de helsvenska ekipagen fick.

Domarna gillade också vad de såg, och satte betyget 67,217 procent.

Sandra O Ichi
Sandra Dahlin och Ichi världscupdebuterade med den äran. De var först över 70 procent. Foto: Roland Thunholm

Efter en paus var klassen i gång igen och först ut i andra halvan var världscupdebuterande Sandra Dahlin och Ichi, hästen vars mamma Sandra vann på lotteri just här i Scandinavium för 17 år sedan.

Sandra bjöd på en harmoniskt ritt på en Ichi som såg helt bekväm och fokuserad ut. Under hela programmet blev det överlag fina domarsiffror, och applåderna var starka och långa efter sista halten. Publiken hade all anledning att jubla, för resultatet blev 73,870 procent och Sandra gick upp i ledning med god marginal.

Efter Sandra följde en prydlig ritt av Tanya Seymor, tävlande för Sydafrika, på Ramoneur 6, som gav 65,222 procent.

Benjamin Werndl
Benjamin Werndl och Daily Mirror Foto: Roland Thunholm

Sedan blev det desto hetare när Tysklands Benjamin Werndl intog arenan med fina Daily Mirror, och domarna för första gången började använda betygen på den övre delen av skalan. Benjamin gick upp i ledning med 77,587 procent.

Natalie Oldfors
Natalie Oldfors och Mickey M Foto: Roland Thunholm

Natalie Oldfors var sista svensken ut, och vilken avslutning det blev för Sverige! Med eleganta Mickey M genomförde hon ett väldigt fint program och det gav utdelning. Domarna belönade det med 71,674 procent.

Frederic Wandres
Frederic Wandres och Duke of Britain Foto: Roland Thunholm

Tyskarna är pålitliga poängsamlare i dressyrsammanhang och Fredric Wandres med Duke of Britain var inget undantag. Men betyget 74,577 procent gick han in på en andraplats när två ryttare återstod av klassen.

Unga Charlotte Fry representerade England i denna världscupomgång. Tillsammans med Dark Legend var hon en mycket god representant för nästa generations engelska dressyrryttare. Ett fint och välridet program med mycket harmoni mellan häst och ryttare gav 76,413 procent och en andraplats med ett ekipage kvar.

Charlotte Fry Dark Legend
Charlotte Fry och Dark Legend Foto: Roland Thunholm

Ingen dressyrtävling är avgjord förrän Cathrine Dufour har startat. Världssexan var sist ut i startfältet tillsammans med Atterupgaards Cassidy. Men i den första ökade traven snubblade giganten till och betyget blev 3.2, för att sedan åter snabbt klättra uppåt till sju och över. I den ökade galoppen blev det ytterligare en miss, och strax därpå klämtade domaren i klockan för fel väg, när Catherine tog sig an piruetterna i stället för saxen.
Det blev en tredjeplats och 76,348 procent.

Intervju och film med Cathrine Dufour om missödet. (Plus)

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden