Hoppning
21 februari 2020 00:54

Douglas Lindelöw 1,50-tvåa i Göteborg

GHS 2020Det var så nära, så nära, men till slut fick Douglas Lindelöw se sig slagen på mållinjen av Robert Whitaker i torsdagens GP-klass i Göteborg. "Jag tyckte att jag red så fort jag kunde", sa Douglas Lindelöw. Han sa också att mamma är det dagliga bollplanket och att hans båda främsta hästar är väldigt olika, trots att de har samma pappa.

Douglas Lindelöw 1,50-tvåa i Göteborg
Douglas Lindelöw och Cheldon lade in högsta växeln i GP-klassen. Foto: Roland Thunholm

Startfältet i torsdagkvällens 1,50-klass på Gothenburg Horse Show såg ut att bädda för både högklassig ridning och action. Grunden gick över tolv hinder med 15 språng och banan, som var byggd av Peter Lundström och Maria Alfredsson, främjade rytmisk ridning.

Peder Fredricson satte första nollan i den relativt ”snälla” grunden efter en stabil runda med H&M Kirlo van den Bosrand. Ryttaren såg oerhört fokuserad ut, likaså gjorde den välhoppande skimmeln. Även Rolf-Göran Bengtsson gjorde en felfri runda på Brasilienfödda Cassilano Jmen till publikens stora förtjusning. Därefter fortsatte nollorna att trilla in för svenskarna.

Lite oväntat gjorde ingen mindre än Marcus Ehning en ofrivillig avsittning. Publiken drog efter andan när han landade ganska hårt i manegesanden, men han reste sig upp nästan direkt och kunde strax leda ut hästen Cristy.

Slagen av sista ryttaren

Slutligen var 17 av 35 startande ryttare vidare till omhoppning, varav sex av tio svenskar. Omhoppningsbanan bestod av åtta språng med omväxlande tillbakasvängar och långa galoppsträckor med en linje à sex galoppsprång som avslut.

Både Rolf-Göran Bengtsson och Emma Emanuelsson och hennes Chaploon gjorde fina nollrundor, medan Linda Heed dessvärre fick med sig sista bommen med Decurio.

Därefter lyfte nästan taket när Douglas Lindelöw fick in en riktig fullträff med Cheldon (OS val f 2009 e Chacco-Blue-Baloubet du Rouet, uppf Gestüt Lewitz, äg Stall Fulltofta). Svindlande fort och felfritt gick det och ekipaget passerade mållinjen på tiden 35,47. Ett resultat som såg ut att hålla hela vägen ända till sista ryttaren äntrade arenan. Något snöpligt fick Douglas Lindelöw se sig slagen på mållinjen av Robert Whitaker, som gjorde en fenomenal ritt med hästen Catwalk IV (HOLST val f 2003 e Colman-Corleone, äg Clare Whitaker, Mandy Hall) och vann på tiden 35,02.

Img_0386
Robert Whitaker gjorde en riktig powerrunda med hästen Catwalk IV. Foto: Roland Thunholm

Men Douglas Lindelöw var nöjd ändå.
– Jag tycker det gick jättebra, både första och andra rundan var enligt plan. I omhoppningen tyckte jag att jag red så fort jag kunde, jag valde till exempel bort något steg och idag räckte det till en andraplats.

Tysk ryttarinspiration

Hur är styrkeförhållandet mellan Cheldon och Casquo Blue?
– De har ju samma pappa, men de är väldigt olika. Cheldon är lite svårare att reglera, det såg man kanske lite efter omhoppningen, sa Douglas Lindelöw som hade svårt att få stopp på Cheldon under applåderna.
– Men båda är väldigt välvilligt inställda till att ta sig över hindren på ett bra sätt. Det är egentligen bara att hitta systemet på varje häst och försöka köra på det.

Vem tränar du för?
– Jag tränar för min mamma till 95 procent, men sedan brukar jag samla lite inspiration ibland. Jag har till exempel varit och tränat hos Marcus Ehning och Marco Kutscher, men mamma är det dagliga bollplanket. Hon är med i det dagliga arbetet med alla hästar.

Men det känns inte som att du rider så tyskt?
– Nej, och det vill jag inte heller, men det är generellt så att tyskarna har väldigt bra markarbete. Och det tycker jag kanske har varit min svagaste punkt.

Kanske att Marcus Ehning fick sig en lårkaka ikväll?
– Jag pratade med honom lite förut och han sa att än så länge gör det inte så ont. Men han trodde att det kanske skulle göra ont imorgon.

Trea i torsdagens 1,50-klass blev Pius Schwizer som gjorde ett seriöst försök att slå Douglas Lindelöw. Han missade precis och red in på tiden 35,65 med hästen Chidame Z. Fjärdeplatsen tog fransmannen Julien Anquetin hand om med hästen Gravity Of Greenhill som gick i mål på tiden 36,96. Femma blev Gerco Schröder med hästen Glock’s Zaranza och tiden 38,31.

Peder Fredricson valde att avstå från omhoppning, liksom Stephanie Holmén med Flip’s Little Sparrow.

Resultat 1,50-klassen

På torsdagens kväll reds också en internationell 1,45-klass som vanns av Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli/Icarus (BWP val f 2008 e Douglas-Sioux de Baugy, äg Immowe Nw). Bästa svensk blev Peder Fredricson på en tredje plats tillsammans med H&M Crusader Ice.

Den här klassen var en tidshoppning med 42 starter.

Resultat 1,45-klassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden