Hoppning
20 februari 2020 12:47
Ridsportplus

Arnold Assarsson om segerhästen: ”Den är grym”

GHS 2020För några veckor sedan började Arnold Assarsson rida 5-åringen Whats Up SK. På torsdagen vann ekipaget unghästklassen för 5-åringar i Scandinavium. "Jag har aldrig hoppat bana med den förrän i dag," säger Arnold Assarsson som även kom tvåa i klassen för 6-åringar med Baloé HP. Bäst bland 6-åringarna var Andre Brandt och Viking Hästak.

Arnold Assarsson om segerhästen: ”Den är grym”
Arnold Assarsson och Whats Up SK i Göteborg i februari. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De unga hopphästarna gjorde sitt i Scandinaviums Swedish Warmblood Trophy på torsdagens morgon.

Det var lite spänt första rundan men i andra rundan hade jag lite mer kläm på den, då hade vi ju övat. Arnold Assarsson om sin tävling med Whats Up.

Först ut var tolv 5-åringarna över 1,10-hinder och där visade Arnold Assarsson och Whats Up SK (SWB val f 2015 e Emerald van’t Ruytershof-Cassini II, uppf/äg Hästinwest AB) klassen direkt.

– Jag har bara haft hästen några veckor och har aldrig hoppat bana med den förrän i dag. Jag är god vän med ägaren Josefin Hansén och när hon inte kunde rida honom själv ville jag gärna hjälpa till, säger Arnold Assarsson.

Extremt elektrisk

– Det är en grym häst. Han är extremt elektrisk och har kapacitet över skorstenen. Jag har haft lite svårt att rida den, har haft fullt upp med att hålla den i rätt galopp, säger Arnold Assarsson som var lite orolig för att kanske inte kunna göra hästen rättvisa inne på banan.
– Det var lite spänt första rundan men i andra rundan hade jag lite mer kläm på den, då hade vi ju övat.

Segerhästen visade en härlig explosivitet med bra tryck i marken i avsprånget – något som domarna Henrik Ankarcrona och Henrik von Eckermann uppskattade.
– Den stack ut bland de andra hästarna, säger Henrik Ankarcrona.
– Det är en häst med en väldigt klassisk hoppteknik, fyller Henrik von Eckermann i.

Domarna uppskattade bedömning

Båda domarna tyckte om upplägget med bedömning på 5-åringarna.
– Och kvalitén var bättre i år än förra året, säger Henrik Ankarcrona som lyfte att det är viktigt att de unga hästarna får med sig en bra upplevelse från Scandinavium inför framtiden.

6-åringarnas klass gick över 1,25-hinder och här var det 13 startande. Här var det omhoppning på tid för de sex felfria. Andre Brandt var snabbast av de felfria i omhoppningen tillsammans med snabbe Viking Hästak (SWB hingst f 2014 e Heartbeat-Camargue, uppf/äg Hästak) som fick uppgiften att se enkel och okomplicerad ut.
– Han är väldigt enkel och försiktig, säger Andre Brandt som bland annat red UVM på den godkände hingsten förra året.

Nu väntar Falsterbo, Breeders och eventuellt ännu ett UVM för ekipaget i år.

Andrebrandt_vikinghästak2
Andre Brandt och Viking Hästak påväg mot seger i 6-åringarnas klass. Foto: Roland Thunholm
Henrikankarcrona_henrikvoneckermann
Domarduon Henrik Ankarcrona och Henrik von Eckermann. Foto: Roland Thunholm

I klassen för 6-åringar blev Arnold Assarsson tvåa med godkände hingsten Baloe HP och Stina Lillje red Selfie BT till en tredje plats.

Rikssto-vinnare prisades

I klassen för 5-åringar tog Andre Brandt hand om andraplatsen tillsammans med Vega Hästak och Annie Lienau blev trea med tidigare Riksto-vinnaren, humörfyllda Sweet Sandra.
– Hon har mycket humör och kapacitet, säger Annie Lienau om stoet.

Lösningen med Arnold Assarsson på ryggen och Whats Up SK var tillfällig och ekipaget splittrades direkt efter tävlingen.
– Det var en rolig erfarenhet. Jag brukar inte göra sådana här grejer, men i detta fallet kände jag att jag inte riskerade någonting. Hästen har ju gått mycket innan, säger Arnold Assarsson.

Resultat, 5-åringar

Resultat, 6-åringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden