Hoppning
19 februari 2020 14:30
Ridsportplus

Fanny laddar för GHS: ”Luxor var rätt svår i början”

Långväga satsningHon åker 120 mil – enkel väg – till Göteborg Horse Show. Fanny Blanck är en lugn och målinriktad 19-åring som satsar på att komma till världstoppen. Två nya hästar plus fantastiska Luxor L ska bädda för framgång.

Fanny laddar för GHS: ”Luxor var rätt svår i början”
Fanny Blanck Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Göteborg i helgen är det inte enbart etablerade världsryttare på plats för att tävla. På hoppsidan ska ett gäng svenska unga ryttare tampas. En av dem är landslagsaktuella Fanny Blanck som haft ett fantastiskt fjolår tillsammans med elvaåriga valacken Luxor L.

De tog bland annat SM-silver utomhus, var trea i Morgondagens Vinnare i GHS och trea i Friends 1,45-hoppning för young rider. Debutera i 1,50 hann de också med.

I år hoppar de finalen i GHS Young Rider Cup. Laddat har de gjort på Strömsholm där tränaren Daniel Svensson håller till. Mamma Anna-Carin Blanck är med som chaufför och groom.

Siktar på seger

Målet i Göteborg är naturligtvis att vinna – inte oväntat – berättar Fanny över en kopp fika i Markan. Med Luxor L är chanserna stora.

– Han är en fantastisk häst, pigg och positiv med bra tryck. Jag har släppt fram hans personlighet, han får vara sprallig och han har blivit mer försiktig på hoppbanan. När det är tävling på gång blir han extra taggad, säger Fanny.

Fanny-anna-carin-blanck-luxor-5-200218-rt
Fanny Blanck tillsammans med mamma Anna-Carin Blanck och Luxor under mellanlandningen på Strömsholm i helgen. Foto: Roland Thunholm

Hon berättar att Luxor sedan en dryg vecka fått sällskap hemma i stallet av två nya hästar från Tyskland. Condarco, 12-årig valack, och Conchagana, 7-årigt sto. Allt för att kunna bygga rätt material för satsningen framåt.

– De är redan ganska hemtama. De har bara gått i skrittmaskin i Tyskland men nu får de vara i hage varje dag med snö. Det är förstås stor skillnad för dem.

Uppskattad av Schoeckemöhle

Nykomlingarna är frukten av ett samarbete med tyska Paul Schockemöhle som de besökt ett par gånger och provridit. Fanny fick mycket beröm för sin stil av tyskarna, att hon rider lätt och mjukt.

På frågan vad som annars är hennes styrkor på hästryggen säger hon lugnet och balansen. Hon är också noga med att bygga upp hästarna så att de är mogna för sin uppgift. Sätter alltid hästen i första rummet och tar den tid som krävs för att hon och den ska lära känna varandra. Luxor L var rätt svår i början men nu gör han allt för Fanny.

Svagheter?

-Jag är inte så taggad att rida fort, det får jag träna på.

Lång resväg

Till vardags går hon tekniskt program och tar studenten till våren. Sedan kan en flytt vara aktuell, att få jobba i Tyskland lockar. Möjligen kommer hela familjen att flytta söderut i landet för att underlätta hoppsatsningen. Att åka hundratalet mil för att tävla är inte optimalt och kräver en hel del logistik.

Fanny-anna-carin-blanck-luxor-2-200218-rt
Familjen trivs i Piteå, men framöver kan en flytt söderut bli aktuell. – Det vore förstås lättare att ha närmare till allt, säger mamma Anna-Carin som är med sin dotter både som chaufför och hästskötare. Foto: Roland Thunholm

Resan från Piteå delades upp med flera övernattningar så att Luxor skulle kunna vila. Det tar sin lilla tid.

– Än så länge har det gått bra. Fanny läser läxor i bilen och vi stannar ofta. Men det vore förstås lättare att ha närmare till allt, säger mamma Anna-Carin.

Slipper leran i norr

Snön och kylan i norr ser de däremot inte som någon nackdel. Underlaget är perfekt när ridbanan hemma är nyplogad. När det kommit någon decimeter nysnö blir det konditionsträning på ridslingan och hagarna är aldrig leriga.

Ridhus finns nära – hos hoppryttaren Wilma Marklund. Fanny tränar för hennes mamma Linda Marklund.

Till våren – vad väntar då?

– Då ska vi ta med alla tre hästar och åka till Arezzo i Italien i tre veckor för att ladda för utesäsongen. Sedan står EM i Portugal högst upp på min önskelista, säger Fanny.

Fakta

Gillar att träna

Ålder:19 år

Familj: Mamma Anna-Carin, pappa Robert och brorsan Fredrik, 18 år.

Bor: En gård i Hortlax, en mil utanför Piteå.

Gör: Hoppryttare, går sista året i gymnasiet.

Hobby: ”Träna styrka och kondition, det är avkoppling för mig.”

Hästar:  Luxor L (Ludwigs Champion – LaLuna L) f 2009 valack, Condarco (Conthargos-Darco) f 2008 valack, Conchagana (Contendros-Chacco Blue) f 2013 sto.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden