Hoppning
23 februari 2020 14:56

Rolf-Göran Bengtsson bäste svensk i världscupen

GHS 2020Rolf-Göran Bengtsson blev bäste svensk när Europafinalen i hoppningens världscup avgjordes i Scandinavium på söndagens eftermiddag. Det blev en femteplats tillsammans med Cassilano Jmen. Norges Geir Gulliksen vann och hyllades som en hemmaryttare.

Rolf-Göran Bengtsson bäste svensk i världscupen
Rolf-Göran Bengtsson visade mästartakter och satte världscupens första nolla. Foto: Roland Thunholm

Rolf-Göran Bengtsson levererade i världscuphoppningarna och lämnar Sverige och Göteborg med en femteplacering. Detta efter en rafflande omhoppning i ett fullsatt Scandinavium.

I den preliminära startlistan fanns elva svenskar, och i den definitiva listan hade två av dem fallit bort.

Det var Emma Emanuelsson och Linda Heed, som inte kommer till start, och det  är inga konstigheter bakom detta, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona till Ridsport.

− De lottades in i den preliminära listan som gjordes i fredags eftersom det fanns plats, men det var aldrig tänkt att de skulle rida världscupen. De har gjort bra ifrån sig under helgen, men har unga hästar på väg upp, säger Ankarcrona, som i övrigt ser fram mot klassen.

Först ut på banan var Nederländernas Gerco Schröder som fick ett nedslag.

Sveriges Angelica Augustsson Zanotelli gick ut direkt därefter med Kalinka van de Nachtegaele. Fuxen har inte spektakulär hoppteknik och Scandinaviums bana verkade inte tilltala den. Det blev totalt fyra nedslag.
– Det är inget bra resultat men jag är väldigt nöjd med rundan, det är det högsta hon hoppat, säger ryttaren.

Angelica_kalinka3_rt
Angelica Augustsson Zanotelli tog ut Kalinka på det största stoet har hoppat så här långt i karriären. Foto: Roland Thunholm
Fredrikjonsson_coldplay2_rt
Fredrik Jönsson och Cold Play fick inte till det riktigt och utgick. Foto: Roland Thunholm
Geirgulliksen_rt
Norges Geir Gulliksen levererade en felfri grundomgång. Foto: Roland Thunholm

Fredrik Jönsson fick inte heller till det med ambitiöse Cold Play och valde att utgå efter att par distanser inte fungerat riktigt.
– Ja, vad ska man säga, det blev ju inte jättebra. Vi fick inte plats i kombinationen och sedan blev det för långt till nästa hinder. Han hoppade bra men jag missbedömde, säger Fredrik Jönsson.

Rolf-Göran Bengtsson mötts av rungande applåder när han red in på banan med Cassilano Jmen. Den tidigare Europamästare gjorde inte hemmapubliken besviken. Efter en högklassig och väl avvägd runda med den mäktige valacken gick ekipaget i mål som första felfria – och taket lyfte nästan i Scandinavium.
– Vi tog hinder för hinder och han kämpade, säger Rolf Göran Bengtsson som inte kunde sluta le direkt efter målgång.
– Jag ville tro att vi skulle gå felfritt men hade inte riktigt räknat med det.

Douglas Lindelöw och Casquo Blue hade inte sin bästa dag på jobbet med två små pet och ett lite grövre nedslag som kom på sista hindret, totalt 12 fel.
– Han hade inte samma stuns som vanligt. Det är första gången vi har mer än 4 fel, så jag är besviken över resultatet, säger Douglas Lindelöw.

Gulliksen nollade

Norges Geir Gulliksen satte en säker felfri runda tillsammans med Vdl Groep Quatro och blev andra ryttaren till omhoppning.

Stephanie Holmén/Flip’s Little Sparrow och Daniel Svensson/Khan v.d.Donkhoeve valde båda att utgå efter att ha fått med sig flera hinder ner.
– Tråkigt men jag valde att bryta med 12 fel. Banan var väldigt svår, säger Stephanie Homén.
– Vi har inte hoppat så här stort inomhus. Hade han varit som i fredags hade det nog gått annorlunda men i dag kändes han lite trött, säger Daniel Svensson.

Douglas_rt
Douglas Lindelöw och Casquo Blue hade inte samma stuns och energi som tidigare under meetinget. Foto: Roland Thunholm
Steffi_sparven2_rt
Efter tre nedslag valde Stephanie Holmén att utgå med ”Sparven”. Foto: Roland Thunholm
Danielsvensson_rt
Daniel Svensson och Khan v.d.Donkhoeve kämpade på över den stora banan, men fullföljde inte. Foto: Roland Thunholm
Ericaswartz_jovitart
Det blev fyra fel för Erica Swartz och Jovita. Foto: Roland Thunholm
Henrikve_peterpan_rt
Peter Pan visade fin hoppning under Henrik von Ekermann. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Olivier Philippaerts och H&M Legend Of Love var ett av fem ekipage till omhoppning. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Bryan Balsiger och Twentytwo Des Biches. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Frankrikes Kevin Staut och For Joy van’t Zorgvliet HDC slutade trea. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Geir Gulliksen på väg mot seger med Vdl Groep Quatro. Foto: Roland Thunholm

Erica Swartz och eleganta Jovita rev första hindret men levererade sedan en stilsäker och felfri runda.

Henrik von Eckermann och Peter Pan gjorde en runda där valacken visade sin fina spänst och teknik, väl lotsad av sin ryttare. Det såg ut att hålla hela vägen, men allra sista hindret föll och publiken skrek ”NEEEEEJ” i en enda stor kör.

Tysklands Daniel Deusser hjälpte till med hela kroppen över trekombinationen, men det hjälpte inte utan det blev ett nedslag på C-hindret för Jasmien v. Bisschop.

Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli såg också ut att ha en perfekt runda på gång fram till det sista hindret, ett smalt och glest räcke, där det blev ett nedslag. När 21 ekipage av de 32 startande hade gjort sitt var det fortfarande bara två felfria.

Frankrikes Kevin Staut/For Joy van’t Zorgvliet HDC och Olivier Philippaerts/H&M Legend Of Love såg till att det blev ytterligare två felfria i grundomgången.

Schweiz unge Bryan Balsiger höll nerverna i styr och levererade en felfri runda med Twentytwo Des Biches.

Återigen brast publiken på de fullsatta läktarna ut i ett stort ”NEEEJ” när Peder Fredricson och H&M Christian K, precis som Henrik von Eckermann, rev sista hindret. Detta efter en fin runda där ekipaget bland annat fick den svåra trekombinationen att se enkel ut.
– Vi gjorde ett misstag och det blev dyrt men det var en svår distans till sista hindret. Banan hade ett hinder för mycket, säger Peder Fredricson som i sista stund valde att rida på fem språng i stället fyra mot det glesa, smala och guldfärgade hindret.

Fem till omhoppning

Rolf-Göran Bengtsson hade den otacksamma uppgiften att starta omhoppningen först med 14-årige Cassilano. Det var knäpptyst i arenan när svensken fick startsignal. Han satsade redan från början med korta vägar men mot tredje hindret stämde det inte optimalt ur svängen för den store hästen. Det blev ett nedslag och sedan ytterligare ett på en tid som inte såg oslagbar ut.

Geir Gulliksen visade att han ville vara med i leken och satsade full ut med Vdl Groep Quatro som svarade upp fint i det högre tempot och lite kortare vägarna. Det blev en felfri ritt, till publikens förtjusning, dessutom med en hyfsat snabb tid.

Olivier Philippaerts fick ett nedslag. Kevin Staut lät For Joy van’t Zorgvliet HDC sträcka ut riktigt ordentligt och men fick med sig ett hinder på vägen. Bryan Balsiger såg ut att kunna matcha Gulliksen och var felfri, men på en tid som var ungefär åtta tiondelar långsammare.

Därmed tog Geir Gulliksen sin första seger i världscupen.

Rolf-Göran Bengtsson blev femma.

Sju av de 32 startande fullföljde inte grundomgången. Fem ryttare tog sig till omhoppning.

Henrik von Eckermann och Peter Pan blev näst bästa svenska ekipage med en åttonde plats, Erica Swartz slutade nia och Peder Fredricson elva.

Svenskarnas startnummer

2. Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele
3. Fredrik Jönsson/Cold Play
4. Rolf-Göran Bengtsson/Cassilano Jmen
8. Douglas Lindelöw/Casquo Blue
10. Stephanie Holmén/Flip’s Little Sparrow
11. Daniel Svensson/Khan v.d.Donkhoeve
13. Erica Swartz/Jovita
17. Henrik von Eckermann/Peter Pan
31. Peder Fredricson/H&M Christian K

Online-resultat

Startlista

Banskiss

SVT2 sänder med start 14.55, likaså SVT Play

Arrangörens webbplats

Totalställning, världscupen

FEI-tv (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden