Avelsnyheter
22 februari 2020 11:27
Ridsportplus

Bruksprovsvinnaren kastreras: ”Det spårade ur”

GHS 2020Godkände hingsten Demand 1134 har gjort sitt i avelsboxen. Efter ännu ett mindre lyckat framträdande på tävlingsbanan - denna gången i Scandinavium - har det beställts tid för kastrering. "Så som det har varit med hans hingstighet är det inte roligt för någon av oss", säger Demands ryttare Yvonne Österholm.

Bruksprovsvinnaren kastreras: ”Det spårade ur”
Demand och Yvonne Österholm i 6-årsklassen i Scandinavium som blir bruksprovsvinnarens sista tävling som hingst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Demand 1344 (SWB f  2014 e Ampere – Don Schufro, uppf o äg Per-Arne Persson) har regerat i sin årgång och vann bruksprovet 2018.

På UVM var det kaos. Han hade ingen ro i stallet och sov i flera dagar när vi kom hem. Yvonne Österholm om Demand.

Genom hans karriär har det dock varit problem med att han blir väldigt hingstig på tävlingar. Detta har bland annat yttrat sig i gnäggande och svårighet att fokusera.
– Det var lite väl mycket i Falsterbo. Det spårade ur. Och sedan på UVM var det kaos. Han hade ingen ro i stallet och sov i flera dagar när vi kom hem, säger Yvonne Österholm, hingstens ryttare.

Det har dock funnits ljusglimtar och i höstens Breeders beskriver Yvonne Österholm hingsten som en valack i temperamentet.

”En chans till”

– Då sa jag och Per-Arne som äger hingsten att vi ger honom en chans till.

180304 Demand Bruksprovsvinnare I Dressyr Roland Thunholm A74q0136
Demand med sin ryttare Yvonne Österholm och uppfödare/ägare Per-Arne Persson vid bruksprovet 2018. Foto: Roland Thunholm

Men under fredagens unghästklasser i Scandinavium brände hingsten sin sista chans. Det var en okoncentrerad hingst som levererade skolor över marken och höll låda på ett sätt som tröttade ut de flesta runt omkring honom.
– När jag satt av sa jag ”aldrig mer”. Han förstör så mycket, säger Yvonne Österholm.
– Så som det har varit med hans hingstighet är det inte roligt för någon av oss. Han kan inte må bra själv av detta, fortsätter hon.
– Och han är en oerhört vänlig och lugn individ hemma. Han har ett fint temperament.

Sporten prioriterad

Demand har haft en del ston, 2019 handlade det om 24 ston. Både ryttare och ägare är överens om att sporten är viktigare än aveln i det här fallet.
– Ju äldre de blir desto mer måste de fokusera också och jag känner att det kommer bli svårt. Vi har redan bokat en tid för kastrering, säger Yvonne Österholm.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden