Avelsnyheter
6 mars 2018 06:30

Demand är Per-Arnes första bruksprovsvinnare

FullträffPer-Arne Persson har fått igenom fyra godkända hingstar, men Demand är den första som har blivit bruksprovsvinnare. "Det känns väldigt bra", kommenterar Per-Arne, som tyckte årets bruksprov var en spännande tillställning.

Demand är Per-Arnes första bruksprovsvinnare
Teamet Per-Arne Persson och Yvonne Österholm med årets bruksprovsvinnare i dressyr: Demand 1344. Foto: Roland Thunholm

Bruksprovsvinnare i dressyr 2018 blev Demand 1344 (SWB f-14 e Ampere u Delight (F.2) e Don Shufro-Mowgli. Uppfödare/ägare: Per-Arne Persson). En hingst som fick tummen upp på bruksprovet redan förra året och som egentligen inte hade behövt visas förrän nästa år. Men uppfödaren Per-Arne Persson, Klemedstorp Stuteri, valde att låta Demand komma tillbaka redan i år och fick in en fullträff.
– Jag fick bara ett föl det året så det var en riktigt lyckosamt – det känns väldigt bra, berättar Per-Arne för Ridsport.

Att se sin egen hingst som bruksprovsvinnare tycker Per-Arne känns extra kul. Fyra hingstar har han fått godkända genom åren, men Demand är den första som fått denna titel.
– Det är inte så lätt att få igenom en bruksprovsvinnare, konstaterar han.

Även om Per-Arne själv räknar sig som en mindre uppfödare har hans uppfödningar rönt stora framgångar genom åren och han utsågs 2016 till ”Årets uppfödare” av SWB. Alla hans uppfödningar härstammar från stamstoet Romance (F.2), och Demands mamma Delight är en dotterdotter till henne. Detta innebär att Demand är Per-Arnes egna uppfödning i fyra generationer.
– Vi är inte på sjunde, åttonde generationen men just Demand är fjärde generationen, ja, konstaterar Per-Arne.

Mamma Delight har hunnit bli 18 år gammal men är fortfarande vid god vigör. Tyvärr kastade hon sitt föl efter Total Hope, så det blir inget föl efter henne i år.
– Men hon är så pigg och fräsch så jag tror det blir fler föl efter henne.

Bland de tio föl som Delight har lämnat hittills är Quarton (SWB val f-09 e Quarterback) en av de starkast lysande stjärnorna. Quarton som numera bor i Danmark har gått unghäst-VM och är nu GP-klar, berättar Per-Arne. En annan av Delights framstående avkommor är Diod – en helsyster till Demand som vann Kungakannan 2015.
– Delight har lämnat flera diplomston också, ett har jag kvar hemma. Det är Denice efter Blue Horse Zack som i år väntar föl efter Revolution.

Demand hade Per-Arne hemma tills han var 2,5 år. Då fick Yvonne Österholm ta över, precis som Per-Arne brukar göra med sina unghästar. Utbildningen har gått lätt.
– Demand är en jättebussig och snäll hingst som det aldrig är några problem med och Yvonne är väldigt glad i honom, säger Per-Arne.

Yvonne har även Demands helsyster Diod hos sig, och henne siktar de i år mot Falsterbo med. Tidigare hade Per-Arne och Yvonne bara fem kilometer mellan varandra, men numera bor Yvonne sex mil bort. Per-Arne berättar att de har mycket kontakt hela tiden och att han regelbundet kommer på besök för att följa utvecklingen.
– Man kan se att det händer saker mellan besöken när man inte är där lika ofta.

För Demands del väntar nu fortsatt utbildning, med Falsterbo och Breeders som årets delmål. Hingsten ingår dessutom i Lövstas hingstprogram och i fjol seminerades 22 ston med sperma från Demand. Dräktigheten var mycket god – 19 ston blev dräktiga och nu ser Per-Arne fram emot fölen som börjar komma om någon måndag.
– Han hade precis lagom antal ston förra året, säger Per-Arne.
– En ung hingst ska inte behöva hoppa på bocken mer, men i år när han blivit starkare kan han få jobba lite mer.

Årets bruksprov tyckte Per-Arne var spännande. Inte bara för att det gick så bra för hans hingst, utan han gillade också att domarna lämnade omdöme efterhand.
– Men det var ovanligt glest på läktarna – det känns som det blir mindre och mindre för varje år, säger Per-Arne, som tror att fler och fler väljer att följa bruksprovet online.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden