Avelsnyheter
2 mars 2018 20:21

Jacob Nørby Sørensen i topp med två hingstar

HingstklassFör första gången var det flest dressyrstammade hingstar i SwedeHorse hingstklasser. Bäst av alla i den unika bedömningsformen var Gammelengårds Zappa som slog stallkompisen Conde Nord. I sadeln på båda satt Jacob Nørby Sørensen.

Jacob Nørby Sørensen i topp med två hingstar
Gammelengårds Zappa och Jacob Nørby Sørensen som tog första och andra plats. Foto: Roland Thunholm

Årets upplaga av SwedeHorse hingstklass för dressyrhingstar hade en ny och trevlig utformning. Ryttarna hade själva valt program, egenkomponerat eller etablerat och nivå. De bedömdes sedan för hur de klarade svårighetsgraden, ett samlat gångartsbetyg, ett för ridbarhet och lösgjordhet samt ett för allmänt intryck och framtidspotential. Dömde gjorde Jan-Ove Olsson, som under eftermiddagen haft ansvar för SWB:s medlemsutbildning, samt Marie Knutsson.

Dressyr
Jan-Ove Olsson var en av två domare i klassen. Foto: Roland Thunholm

Utöver att välja program var det fritt fram för lindor, boots och spö inne på banan. Just boots är något som förvillar ögat när det gäller en hästs rörelsemekanik, inte helt lyckat för en del av hingstarna.

180302 Zafferano Roland Thunholm A74q0016
Zafferano Foto: Roland Thunholm

Mattias Jansson och Zafferano (SWB f -13 e Zaladin MI-Bernstein, uppf/äg Verbena AB) deltog i hingstklassen för andra gången och red ihop 78.00 procent.

180302 Conde Nord Roland Thunholm A74q0023
Conde Nord Foto: Roland Thunholm

Jacob Nörby Sörensen red två hingstar i klassen och först ut var Conde Nord 1347 (DWB f -13 e Charmeur-Hohenstein, uppf Vibeke Björn Rasmussen, äg Bjarke Laustsen) som slutade på 82,50 procent.

180302 Aideen Roland Thunholm A74q0053
Aideen Foto: Roland Thunholm

Lotta Andersson startade Aideean (SWB f -13 e Ampere-Dionysos, uppf Virpi Larsson , äg Bengt Nilsson) som godkändes 2017. En positiv ritt och det var spännande att se hur mycket Aideen utvecklats sedan bruksprovet då hingsten inte tävlat sedan sitt godkännande, totalt 77,75 procent.

180302 Touchdown Roland Thunholm A74q0070
Görklintgårds Quinto Foto: Roland Thunholm

Görklintgårds Quinto 1362 (DWB f -11 e Quaterback-Sunny Boy, uppf Jörgen Ravn, äg Advokat Dan Nordenberg), som godkändes 2017 efter ett fint 50-dagarsprov i Tyskland, reds av  Ida Nordenberg Küchenmeistern. De visade ett program på lilla rundan nivå och frågan är om det inte är från nu och uppåt som Quinto kommer mest till sin rätt, totalt 81,25 procent.

Sällan har hingstklasserna gästats av ett så meriterat ekipage som EM-bronsmedaljören i lag Rose Mathisen och hennes magnifike Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven-Jazz, uppf H. van Helvoirt). Senast de tävlade var i Göteborg under världscupen. Här red de sin vackra kür med smått underbar musik, dessutom på träns och silhuetten rakt igenom programmet var väldigt fin. Totalt 81,5 procent.

180302 Touchdown Roland Thunholm A74q0146
Touchdown Foto: Roland Thunholm

Mattias Jansson kom in på kvällens andra hingst Touchdown (SWB f -12 e Quaterback- Sack, uppf/äg Verbena AB) som även den är en produkt från familjen Skeppstrand. Han godkändes 2017 efter ett fint flerdagasprov i Tyskland, här blev det 76,50 procent.

Efter att ha lett hela klassen igenom med sin första hingst avslutade Jacob Nörby Sörensen klassen med Gammelenggårds Zappa 1326 (DWB f  -12 e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson, äg Bjarke Laustsen). Tillsammans med Zappa är Jacob ett riktigt radarpar och visst slog han sig själv, totalt 83,5 procent genom att redan klara av 6-årssvårigheterna med galoppombyten. De fick rikligt med applåder och det största tjutet kom från Ridsports redaktionschef Lena Sellman som vann en betäckning i lotteriet med just Zappa.

 

SWB passade på att avtacka Frenk Jespers för flera års tjänst som gångartsdomare i AVN. Jespers började 2011 och har arbetat varje år utom 2017 då han fick avstå av familjeskäl.

Dressyr
Frenk Jespers avtackades från AVN där han tjänstgjort sedan 2011. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Bruksprovet start och resultatlistor
Allt om Bruksprovshingstarna

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden