Avelsnyheter
5 mars 2018 12:59

Anders Lagergreen smått chockad över bruksprovssegern

GlädjeDet var första gången som Anders Lagergreen visade en hingst vid bruksprovet, och så går Point Break och blir bruksprovsvinnare i hoppning. Anders berättar för Ridsport att han blev lite chockad över segern, men nu hoppas han att Point Break blir populär hos stoägarna.

Anders Lagergreen smått chockad över bruksprovssegern
Egna uppfödningen Point Break blev bruksprovsvinnare i hoppning, och Anders Lagergreen har knappt hunnit ta in det ännu (porträttbilden tagen vid ett tidigare tillfälle). Foto: Roland Thunholm

Årets bruksprovsvinnare i hoppning blev Point Break (SWB f-15 e Action-Breaker u Baretta e Balou du Rouet-Looping, uppf/äg Nya Äppelvikens Ridskola AB). Bakom namnet Nya Äppelvikens Ridskola döljer sig hoppryttaren och ridläraren Anders Lagergreen, bosatt i Bromma utanför Stockholm.

Anders har inte riktigt hunnit smälta gårdagens framgångar när Ridsport når honom.
– Jag blev lite chockad där, men det känns verkligen jättekul och allt börjar sjunka in nu, förklarar Anders.
– Som en glad hobbyuppfödare som älskar hoppsporten i allmänhet är det här extra kul, men det är lite att ta in.

Det här är första gången Anders har med en egen hingst vid ett bruksprov, och målet var först och främst att Point Break skulle bli godkänd.
– Jag vet att det är en bra häst och han hoppar fantastiskt.
– Jag tyckte att han hoppade hur bra som helst på Flyinge men man vet ju aldrig riktigt vilka domarna väljer i slutändan.

180304 Point Break Bruksprovsvinnare I Hoppning Roland Thunholm A74q0174
Bruksprovsvinnaren Point Break Foto: Roland Thunholm

Förutom att driva Äppelvikens Ridskola har Anders även ett stort intresse för avel. På anläggningen går det dock inte att kombinera ridskoleverksamheten med avel, därför har Andreas löst uppfödningsdelen med att ha sina avelsston och unghästar hos Jens Nilsson och Åsa Lindström vid Bonnarps KJ- stuteri i Laholm. Genom åren har det blivit närmare 15 egna uppfödningar, där Point Break i dagsläget är den mest kända.
– Vi har en från samma stolinje också som gått femstjärnigt, och har gått 1,50 på trestjärnig nivå, berättar Anders.
Stoet heter Lowellie (SWB f-08 e Lord Z-Carano) och henne sålde Anders som 6-åring till Royne Zetterman. Numera finns Lowellie i Stockholms-trakten vilket Anders tycker är kul eftersom han då och då träffar på henne på tävlingar.

180305_beretta
Point Breaks mamma Beretta. Privat foto

Mamma till Point Break är Beretta (SWB e Balou du Rouet-Looping) – också det en egen uppfödning. Beretta ett sto som idag är åtta år gammal och tävlas upp till 1,30.
– Det är en jättetrevlig häst som jag rider själv och jag har bara gott att säga om den.
– Hon hoppar fint, är ridbar och har en massa fina kvalitéer. Dessutom är hon en riktig ”goddag-häst” som många reagerar på och frågar sig vem det är. Ännu så länge är Point Break enda avkomman till Beretta, men Anders säger att förhoppningen är att hon ska gå i avel igen i framtiden.

180304 Point Break Jens Nilsson Roland Thunholm A74q0005
Point Break med Jens Nilsson Foto: Roland Thunholm

Tanken att visa Point Break på bruksprovet föddes för ungefär ett år sedan. Anders berättar hur han då var nere hos Jens och Åsa i Laholm och möttes av en häst som verkligen hade vuxit till sig.
– Han hade en jätteutstrålning, och först bockade han ända upp till takstolarna men sedan hoppade han jättefint.
Vägen mot bruksprovet förstärktes när Point Break visades på unghästtestet i Osby i somras. Hästen hoppade 10-10 och kom på en delad andraplats med totalt 83,3 procent, och när Point Break sedan utvecklades positivt under höstens växtperiod bestämde sig alla inblandade för att han skulle visas på bruksprovet.

Vad som händer nu med Point Break är inte helt klart. Anders tänker låta den här veckan gå för att ta in allt från bruksprovet, men intentionen är att Point Break ska verka i aveln.
– Förhoppningen är att han ska bli populär bland stoägarna, och jag tror själv att han är en hingst som kan producera moderna sporthästar.
– Point Break har mycket blod, han är vettig och sund och hans hoppning är väldigt stark.

Eftesom det egentliga målet med Anders avel är att producera tävlingshästar som han själv kan rida, finns också tanken på en tävlingskarriär tillsammans med Point Break.
– Men vi får se hur allt blir i ett längre perspektiv.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden