Avelsnyheter
4 mars 2018 12:11

Knockout RMH glänste mest

AvelsvärderingDet var sista chansen för bruksprovets hopphingstar att komma till sin rätt och övertyga AVN om sina kvalitéer. Så här gick det för de fyra aspiranterna till att bli bruksprovsvinnare samt de många 5-åriga hingstarna.

Knockout RMH glänste mest
Calido's Son och Helena Torstensson Foto: Roland Thunholm

De deltagande hopphingstarna i fas 2 har två tuffa avslutande dagar. Så som schemat var lagt i årets bruksprov fick de mindre än 24 timmars vila mellan testryttarnas prövningar och deras sista avslutande hopprunda med egen ryttare. Sista momentet bestod i hoppning av bana med delvis nya hinder med egen ryttare. AVN:s ansvarige hoppdomare Mikael Nolin fanns i arenan tillsammans med övriga ledamöter i nämnden.

180304 Avn Roland Thunholm A74q0053
AVN, från vänster Harald Jönsson suppleant, Pieter Kerstan och Mikael Nolin. Foto: Roland Thunholm

Under fas 2 kommenterar Ridsports frilansskribent samt återger delvis domarnas omdöme, inget av de formuleringarna kan betraktas som slutgiltiga.

4-åriga hopphingstar och kandidater till att bli bruksprovsvinnare
Jens Nilsson
visade åter Point Break (SWB 167 cm f – 14 e Action-Breaker-Balou du Rouet, äg Nya Äppelvikens Ridskola AB) på ett positivt sätt för en ung 4-årig hopphingst och hingsten hade gott om energi och vilja kvar i tanken.
Mikael Nolin sa bland annat i sitt omdöme att Point Break var en mycket trevlig bekantskap, hade god balans, fin framåtbjudning, spänst, bra avstamp, riktning och kvickhet, var samarbetsvillig, energisk om än något orolig i munnen stundtals.

180304 Point Break Jens Nilsson Roland Thunholm A74q0005
Point Break med Jens Nilsson Foto: Roland Thunholm

Calido’s Son (Hann 169 cm  f -14 e Calido I -Stakkato, äg Paul Schockemöhle Pferdehalt. GmbH) och Helena Torstensson imponerade ännu en gång på AVN med sin hoppning. Hingsten fick sitt tredje positiva omdöme för sin hoppning under veckan med omdömen som god ridbarhet, fin balans i sin galopp, ju högre hinder desto mer använder han sin kropp, samarbetsvillig, orädd och energisk från Mikael Nolin.

180304 Calido's Son Helena Torstensson Roland Thunholm A74q0018
Calido’s Son med Helena Torstensson Foto: Roland Thunholm

Baloé Hp (SWB) (SWB 172 cm f – 14 e Balou du Rouet -Clearway, äg Malin Carlsson Hipparion HB) hoppas av Arnold Assarsson mycket kompetent och lugnt. Han fick under gångarter med egen ryttare anmärkningen av gångartsdomare Frenk Jespers att vänster bak lyfts annorlunda. Det rörelsemönstret kvarstår men bedöms inte som hälta och är inget som hoppdomarna kommenterat. Mikael Nolin avslutade Baloe´s insats på bruksprovet med fina vitsord som mycket positiv attityd, en spänstig hingst, ej producerad spänst, god rytm, balans och framåtbjudning, rättar sig fint, stort förtroende även för testryttarna, samarbetsvillig och energisk om än inte riktigt rak i alla språng.

180304 Baloé Hp Arnold Assarsson Roland Thunholm A74q0028
Baloé Hp och Arnold Assarsson Foto: Roland Thunholm

Jüri Sokolowski hoppade den lätte och moderne Viking Hästak (SWB 169 cm f – 14 e Heartbeat -Carmargue, äg Hästak AB) i momentet, något som hingsten såg ut att trivas bättre med än med testryttarna, i alla fall initialt. Viking drog iväg i den nya linjen, rev, rättade sig och kom tillbaka men det blev inte en klockren sista visning.
Mikael Nolin kommenterade med att berömma temperamentet, hingstens goda vilja , uppmärksamhet, rytm, balans, framåtbjudning, kvicka avstamp om än med inte så mycket tryck, en fin jämn språngkurva men sa också att Viking visat ojämn kvalité på sprången under veckan.

180304 a74q0040
Viking Hästak med Jüri Sokolowski Foto: Roland Thunholm

 Not. Ridsports stalltips är att Calido’s son kommer att vara bruksprovsvinnare sett till hoppomdömena. Kanske inte exteriören blivit bättre sedan förra året och någon av de andra kommer bättre ut i sammanräkningen av poäng.

180304 Avn Roland Thunholm A74q0080
AVN, från vänster Harald Jönsson suppleant, till höger Pieter Kerstan och Mikael Nolin i mitten. Foto: Roland Thunholm

 5-åriga hopphingstar

Filourado PS (OS 169 cm f -13 e Filou de Muze -Corrado I, äg Lindestams Stall & Mark AB) reds åter av sin ordinarie ryttare Magnus Österlund, en man med mer erfrenhet från att visa hingstar på bruksprov än de flesta. Kanske har hingsten övertygat tillräckligt för idag var de inte helst samspelta även om Filourado rättade sig fint i andra försöket. Mikael Nolin beskrev Filourado som en hingst med stor kapacitet, god rytm och framåtbjudning, ganska god benteknik bak, hänger fram, samarbetsvillig och orädd och som besitter kraftfull hoppning med högsta punkten efter språnget.

180304 Filourado Ps Magnus Österlund Roland Thunholm A74q0045
Filourado PS med Magnus Österlund Foto: Roland Thunholm

Helena Torstensson är mycket förtjust i Kannatol (OS 171 cm f – 13 e Kannan -Stakkatol, äg PS Flyinge & Partners AB) precis som hon en gång var i Armani Code. Testryttarna gav den i avel mycket populäre hingsten goda omdömen. Med testryttarna fanns det en tendens till att stannade han lite i luften och kändes inte som den kvickaste från backen. Med ordinarie ryttare i sadeln och stödtrupper på läktaren blev det både snabba, stora språng och applåder efteråt. Mikel Nolin hade bara beröm för den store skimmeln med superlativ som stor kapacitet, mycket god rytm och balans i galoppen, stadig bjudning, fin spänst, vilja att göra rätt och kvick i sin reaktion, orädd och använder kroppen på ett fint sätt.
– Speciellt idag var han tilltalande kvick, sa Mikael Nolin.

180304 Kannatol Helena Torstensson Roland Thunholm A74q0055
Kannatol med Helena Torstensson ArkivFoto: Roland Thunholm

Efter gårdagens testridning så sitter Arnold Assarsson på bruksprovets mest positivt omnämnda hopphingst Knockout RMH (SWB 170 cm f -13 e Kannan -Caretano Z, äg Marika Andén). Vitsorden testryttarna gav måste varit ljuv musik för uppfödarna familjen Andén, idel beröm med rätta. Knockouts hela kraftfulla bakparti måste vara något varje hoppuppfödare drömmer om att få fram, de väl samlade bakhovarna över hindret, härlig skuldra och så samarbetsvillig. Applåderna kom välförtjänt.
– Vi tycker om honom, han har stor kapacitet, mycket fin rytmisk välbalanserad galopp, en naturlig sådan, ej framriden. Han har gett prov på att vara reglerbar. Snabb och kvick, han har rivit ett hinder och det händer inte igen, samarbetsvillig med stort lugn, konsistenta jämna språng, så fokuserad, sa Mikael Nolin.
Sällan har väl ett omdöme ”luktat” godkännande så långt ut över Kastanjegården.

180304 Knockout Rmh Arnold Assarsson Roland Thunholm A74q0071
Knockout RMH och Arnold Assarsson Foto: Roland Thunholm

Innocent (KWPN 165 cm f – 13 e Zambesi -Quidam de Revel,  äg Blädde Gård) behövde lite tid med Henrik Lannér för att hitta tillbaka till sitt jag från första hoppningen där han glänste med Lannér. Den kompetente och känslige hingsten hoppade sedan med kvickt avstamp, men var inte helt att känna igen. Det blev ett stopp trots aktivt arbete från Lannér. Innocent kom igen men kanske beseglades hans vidare mot G även om hingsten tog hela linjen igen på ett bra sätt.
– Innocent är mycket uppmärksam, samarbetsvillig, energisk, har en lätt galopp med god balans. Inte i alla språng men i många har han god benteknik och ryggverkan, vi hade önskat att han var mer atletisk i sin bål. Vi uppfattar honom som väldigt grön, det hindrar dem ibland i sprången. Vi anser att det är en modig, försiktig häst, han gör jobbet och har framtiden för sig, kommenterade Mikael Nolin.

180304 Innocent Henrik Lannér Roland Thunholm A74q0085
Innocent med Henrik Lannér Foto: Roland Thunholm

Copycat (Westf 169 cm f – 13 e Comme il Faut -Wogenbrecher, äg Gränsbo Stuteri &  Johan Ifverson) var en av de hingstar som verkligen visade härlig inställning under testryttarena och bjöd på suverän hoppning. Han visas av Sveriges mesta testryttare i verkligheten Jörgen Larsson som till vardags hoppar banor med alla sorters hopphästar med stor framgång. Copycat verkar besitta en stark inneboende fjäder i bakbenen, kvick och spänstig, ta-ta-tam så är han över.
– Copycat har fin balans och god framåtbjudning, kvick i reaktionsförmågan, god frambensteknik, vi skulle ibland vilja att han fullföljde språnget, en hinderklok häst, fokuserad inför hinder men rinner iväg efter hindren, kommenterade Mikael Nolin.

180304 Copycat Jörgen Larsson Roland Thunholm A74q0115
Copycat med Jörgen Larsson Foto: Roland Thunholm
180304 Avn Mikael Nolin Roland Thunholm A74q0064
AVN, från vänster Harald Jönsson suppleant och Mikael Nolin. Foto: Roland Thunholm

Prestationshingstar

Silvermines Cruising (ISH xx cm f – 12 e Cruising -Quel Hero de Muze) rids av Linda Eriksson och det verkar hingsten trivas bättre med än under testryttarna. Han glänste med egen ryttare och såg återigen väldigt trevlig ut över ett snäpp högre hinder för 6-årigar. Lite stark och ivrig, övertaggad till och med, användbart i det långa loppet men inte det mest konstruktiva inför AVN som synar och selekterar. När han dessutom vred sig i sprången så kanske ett godkännande kom längre bort.
– Han har god framåtbjudning, stundtals god ryggverkan och spänst i sitt avstamp, ganska god benteknik bak, emellanåt ojämn frambensteknik och droppar höger skuldra, orädd och energisk, blir lite stilla i bålen i somliga språng, sa Mikael Nolin.

180304 Silvermines Cruising Linda Eriksson Roland Thunholm A74q0134
Silvermines Cruising med Linda Eriksson Foto: Roland Thunholm

Hanna Dahl Albertsson och Oceanhill Carlisle (SWB 169 cm f – 11 e Cardento -Clinton, äg Sigurd Dahl) känner varandra väl och i sin första ritt över hinder såg allt okomplicerat ut. Med testryttarna kom Carlisle inte till sin rätt och i dagens hoppning var det inte heller helt i harmoni och balans. Det gick inte riktigt att känna igen dem från första  dagen, Carlisle såg spänd och motvillig ut, slog mot skänkeln och hade inte kvar sin språngkurva. Hanna och Carlisle fick i alla fall applåder för väl kämpat tillsammans.
– En hingst som har stor kapacitet, god framåtbjudning, i en del språng god ryggverkan, reagerar snabbt, rättar sig fint, orädd, modig. Lite svårbedömd då hans ridbarhet kunde varit bättre. Han har en säregen galopp, är inte helt lätt att rida mellan hindren  och i sprången kunde manken komma upp ännu lite till, sa Mikael Nolin.

180304 Oceanhill Carlisle Hanna Dahl Albertson Roland Thunholm A74q0192
Oceanhill Carlisle med Hanna Dahl Albertson Foto: Roland Thunholm

Hoppstammade hingstar, hoppning egen ryttare

Bruksprovet start och resultatlistor
Allt om Bruksprovshingstarna

Web-tv från bruksprovet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden